Dacă ai intrat în horă, trebuie să joci! Cel care-a spus prima dată acest lucru, probabil un ţăran de-acum câteva veacuri, nici nu-şi imagina că va veni o vreme când vorbele sale vor fi valabile nu doar pentru oameni, ci şi pentru… state!
România a intrat în hora statelor UE iar acum trebuie să-şi adapteze legislaţia internă pentru a nu face notă discordantă cu reglementările comunitare. Ai vrut în UE, sperând la anumite avantaje? Până la obţinerea tuturor avantajelor, ai de respectat numeroase obligaţii. Dansezi cum ţi se cântă!
După cum reiese dintr-o directivă a UE privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal, transpusă deja în Codul de procedură fiscală, ANAF va transmite în statele membre informaţii pentru unele categorii de venituri, cum ar fi câştigurile obţinute din muncă, dar şi privind produsele de asigurări de viaţă.
Autorităţile băştinaşe trebuie să adune informaţii despre persoanele rezidente într-un stat membru al UE ce obţin venituri salariale ori asimilate lor, precum şi despre cele ce deţin asigurări de viaţă în ţara noastră.
Ştiri juridice recente!
Codul de procedură fiscală prevede că autoritatea competentă din România comunică autorităţii competente a oricărui alt stat UE, prin schimb automat, informaţiile referitoare la perioadele de impozitare care încep după data de 1.01.2014 şi care sunt disponibile cu privire la rezidenţii din acel stat membru şi la următoarele categorii specifice de venituri şi de capital:
– remuneraţiile şi alte beneficii plătite administratorilor şi altor persoane asimilate acestora;
– produsele de asigurări de viaţă neacoperite de alte instrumente juridice ale UE, în cazul schimbului de informaţii sau al altor măsuri similare;
– veniturile din muncă.
Tot Codul de procedură fiscală mai spune şi că plătitorii de venituri din muncă (angajatorii), de remuneraţii şi alte beneficii plătite administratorilor şi altor persoane asimilate acestora ori furnizorii de produse de asigurări de viaţă neacoperite de alte instrumente juridice ale UE – în cazul schimbului de informaţii sau al altor măsuri similare trebuie să depună la organul fiscal central o declaraţie privind veniturile plătite fiecărui beneficiar care este rezident al altor state membre ale UE.
Aceste tipuri de declaraţii, dictează Codul de procedură fiscală, “se aprobă prin ordin al preşedintelui ANAF”. Iar preşedintele ANAF s-a conformat! Aşa a luat naştere Ordinul 2727/2015 privind aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare de declaraţii informative, reglementare care a văzut lumina tiparului în “Monitorul oficial” 924/2015.
Declaraţia informativă privind veniturile salariale
Potrivit noilor ştiri din contabilitate, prin noul act normativ au fost aprobate modelul şi conţinutul, atât pentru Declaraţia informativă privind veniturile de natură salarială sau asimilate salariilor, inclusiv remuneraţiile administratorilor şi ale altor persoane asimilate acestora, rezidenţi ai altor state membre ale UE, realizate în România, cât şi pentru Declaraţia informativă privind produsele de asigurări de viaţă contractate de rezidenţi ai altor state membre ale UE pe teritoriul României.
Cum se depune „Declaraţia informativă privind veniturile de natură salarială sau asimilate salariilor, inclusiv remuneraţiile administratorilor şi ale altor persoane asimilate acestora, rezidenţi ai altor state membre ale UE, realizate în România”? Vom afla numaidecât!
Entităţile raportoare, mai exact plătitorii veniturilor de natură salarială sau remuneraţiilor administratorilor şi ale altor persoane asimilate acestora au îndatorirea calculării, reţinerii şi virării impozitului pentru veniturile din astfel de remuneraţii.
Prin completarea declaraţiei informative, se transmit organelor fiscale din cadrul ANAF informaţiile de trebuinţă pentru realizarea schimbului automat de informaţii cu privire la rezidenţii din alte state membre ale UE care obţin venituri din România în calitate de administratori sau funcţii de conducere asimilate administratorilor, în acord cu legislaţia autohtonă.
Potrivit recentelor ştiri juridice, beneficiarii de venit pentru care se completează această declaraţie informativă sunt persoanele fizice rezidente în alte state UE, care au realizat venituri din România prin salarii sau câştiguri asimilate salariului (în temeiul unui contract individual de muncă sau al raportului de serviciu), precum şi din orice alte activităţi dependente, la entităţile raportoare româneşti.
Declaraţia se completează, deopotrivă, şi pentru persoanele care au obţinut venituri de la entităţile raportoare din România, ca administratori sau persoane asimilate acestora, drept consecinţă a activităţii de conducere şi administrare, exercitată potrivit legislaţiei noastre – administratorii, directorii etc.
Potrivit noilor ştiri din contabilitate, declaraţia va fi depusă în format electronic sub forma unui fişier PDF, la care va fi ataşat un fişier XML. Modelul declaraţiei? Îl găsiţi în anexa actului normativ!
Declaraţia se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanţă iar pentru depunerea sa entitatea raportoare trebuie să deţină un certificat calificat, eliberat conform Legii privind semnătura electronică. Termenul de depunere? Declaraţia se depune anual, până-n ultima zi a lui februarie din anul curent, pentru anul expirat, la organul fiscal la care entitatea raportoare figurează în evidenţa fiscală.
Aşadar, plătitorii veniturilor sau remuneraţiilor, precum şi asigurătorii, au îndatorirea transmiterii către ANAF a declaraţiilor informative ce vor conţine date cu privire la persoanele rezidente într-un stat component al UE care obţin venituri de natură salarială ori asimilate sau care-au contractat asigurări de viaţă în România.
După cum se vede, lumea tinde să semene tot mai mult cu acel “sat global” preconizat de McLuhan. Devine din ce în ce mai uşor de observat că în “cătunul” numit Europa, informaţia circulă lesne, rapid. Prin urmare, cetăţenilor europeni care au ceva de ascuns faţă de autorităţile fiscale le va fi tot mai greu să-şi ţină tainele sub obroc. Autorităţile statale, ca şi structurile comunitare, devin tot mai dornice de informaţii legate de contribuabili!