Pădurile sau ce a mai rămas din ele se vor vinde prin licitație electronică. Dar cu ce preț?


masa lemnoasa
O vorbă din străbuni spunea „codru-i frate cu românul”, fapt dovedit de ajutorul pe care l-a găsit românul în inima pădurii de-a lungul vremii. În timp, românul  a uitat legătura pe care a avut-o cu codrul și a început să vadă în pădurile patriei un mod de a se îmbogăți. Și uite așa s-a ajuns să se fure ca în codru chiar din…codru! „O strămoșească nedreptate/Ascunde-se în acest vers/Tot codru-i cu românul frate/Dar cum se taie, nu-i și invers.”  (Liviu Lucian Perța)

Având în vedere defrișările ilegale s-a ajuns la concluzia că aproximativ 8,8 milioane de metri cubi de lemn dispar anual din pădurile din România. Indiferența autorităților, retrocedările abuzive determinate de carențele legislative au făcut ca pădurile noastre să dispară în mod dramatic. „De rupi din codru-o rămurea,/Îi pasă codrului de ea/Ca pădurarului, în…cot/Când taie hoții codrul tot.” (Gheorghe Băcneanu)

În acest context, legiuitorul a adoptat HG 924/2015 pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică publicată în Monitorul Oficial 840 din 11 noiembrie 2015. Prevederile sale intră în vigoare de la data publicării.

Masa lemnoasă se va vinde prin licitație publică

Știrile juridice precizează faptul că vânzarea masei lemnoase pe picior și a celei fasonate va avea loc prin licitație publică cu strigare, în plic închis, mixtă sau electronică. Licitația principală are loc în perioada 1 septembrie-31 decembrie a anului anterior recoltării unde se oferă spre vânzare pe picior minimum 50% și maximum 70% din volumul de masă lemnoasă. În perioada 1 august-30 septembrie a anului în curs se organizează licitațiile intermediare pentru masa lemnoasă neoferită la licitația principală.

În vederea pregătirii licitației, se va stabili care sunt loturile pentru care se va licita, prețul de pornire, elaborarea și publicarea anunțului, întocmirea/actualizarea listei cu operatorii economici care au datorii restante la administratorii fondului forestier proprietate publică a statului și elaborarea caietului de sarcini.

Anunțul cu privire la organizarea licitației se va publica înainte de data desfășurării acesteia cu cel puțin 30 de zile calendaristice pentru licitația principală și cu cel puțin 10 zile pentru cele intermediare atât pe site-ul www.rosilva.ro, cât și într-un cotidian cu acoperire națională și la sediul organizatorului.

Ce acte trebuie să depună cei care doresc să participe la licitație?

 Cei interesați vor formula o cerere de înscriere la licitație la care vor anexa actul constitutiv, certificatul de înmatriculare de la registrul comerțului și certificatul constatator eliberat de registrul comerțului cu cel mult 15 zile calendaristice anterior preselecției, declarația reprezentatului legal că nu au datorii restante față de administratorii fondului forestier proprietate publică.

În plus, vor atașa certificatul de atestare pentru lucrări de exploatare forestieră și atestarea capacității de industrializare a lemnului fasonat pentru producători din industria mobilei. Aceste acte se depun la registratura organizatorului licitației sau se pot trimite prin poștă, fax sau e-mail.

Cei admiși să participe la licitație vor depune anterior începerii ședinței de licitație, în contul organizatorului sau în numerar o garanție de contractare între minimum 5% și maximum 10% din valoarea de pornire la licitație pentru masa lemnoasă pe care intenționează să o cumpere. Noutățile legislative precizează că garanția de contractare se va restitui obligatoriu în cel mult 3 zile lucrătoare operatorului economic care nu a adjudecat masa lemnoasă pentru care a constituit acea garanție.

Garanția nu se va restitui dacă a fost încheiat contractul de vânzare-cumpărare a masei lemnoase și acea sumă va reprezenta garanția de bună execuție sau plata contravalorii masei lemnoase contractate. Garanția nu se va restitui dacă nu s-a încheiat contractul de vânzare-cumpărare din vina exclusivă a operatorului economic. Această garanție nerestituită se va face venit al organizatorului licitației.

 Tot ce trebuie să știi despre licitația publică cu strigare, în plic închis și mixtă

La licitația publică cu strigare, licitarea are loc în ordinea de pe listă urmând ca președintele comisiei să anunțe prețul de pornire și pasul de licitare pentru lotul în cauză. Pasul de licitare se va stabili de către organizatorul licitației în lei/mc volum brut, fără TVA, la nivelul valorii de 5% din prețul de pornire la licitație, rotunjit în lei. Va câștiga cel care a oferit prețul cel mai mare după 3 strigări succesive. Dacă la licitație este un singur ofertant, acel lot nu se va putea adjudeca. Dacă există loturi neadjudecate după două licitații, ele se vor supune negocierii care va fi organizată în aceeași zi după încheierea licitației.

 La licitația în plic închis se depun ofertele în plicuri închise care vor fi deschise în fața ofertanților. Va câștiga cel care a oferit prețul cel mai mare față de prețul de pornire la licitație. Dacă sunt două oferte egale, licitația se va transforma în licitație cu strigare.

În cazul licitației mixte întâi se prezintă ofertele scrise în plic închis. Plicurile sunt deschise, se fac publice ofertele și se trece la licitația cu strigare urmând a se pleca de la prețul cel mai mare oferit în plic închis.

Licitația electronică

Pentru a participa la acest tip de licitație, solicitanții depun aceleași acte ca și pentru celelalte licitații. Cei admiși să participe vor achita și garanția de contractare. Noutățile legislative prevăd că licitația electronică are loc în una sau mai multe runde succesive pe durata cărora vânzătorul nu are dreptul să dezvăluie identitatea ofertanților. În cursul fiecărei runde, vânzătorul are obligația de a comunica instantaneu tuturor ofertanților prețul maxim ofertat.

Dacă rămân loturi neadjudecate după două licitații, ele se vor supune negocierii care va fi organizată în a doua zi lucrătoare după finalizarea licitației electronice, doar dacă aceasta este prevăzută prin anunțul de licitație și doar pentru operatorii economici ofertanți la acea licitație.

Rețineți că începând cu producția aferentă anului 2017 masa lemnoasă pe picior și cea fasonată din proprietatea publică se va vinde doar  prin licitații electronice.

Avem legi, dar cine le respectă?

Ne-a binecuvântat Dumnezeu cu o țară frumoasă și bogată și, în loc să ne bucurăm de acest dar minunat, am vândut bogățiile ei pe nimic. Am ajuns să trăim ceea ce a spus Octavian Goga: „Munții noștri aur poartă/Noi cerșim din poartă-n poartă. „Anumite carențe legislative ne-au adus în stadiul ca străinii să ne cumpere pădurile și apoi să ne vândă la suprapreț tot nouă lemnul sau mobila pe care o confecționează cu materie primă românească.

Există legi, dar foamea de îmbogățire a unora îi face să nu le fie frică de consecințele faptelor lor. „Zone mari sunt defrișate,/Cu cinism de tipi avari,/Vorba aia:Frate, frate,/Cheresteaua e pe bani !” (Gh. Constantinescu-Gecko)