OUG privind modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române


lc
În Monitorul Oficial al României nr. 697 din 15 septembrie 2015 a fost publicată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 37/2015 pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991
, document care prevede condiţii avantajoase pentru dobândirea cetăţeniei române de către cetățenii străini sau persoanele fără cetățenie care au contribuit în mod semnificativ la promovarea culturii, civilizației și spiritualității românești.

Actul normativ face referire şi la persoanele care pot contribui la promovarea imaginii României prin performanțe deosebite în domeniul sportului. În cazul acestei categorii de persoane, cetățenia română se acordă prin Hotărâre de Guvern inițiată de Ministerul Tineretului și Sportului, pe baza avizului Autorității Naționale pentru Cetățenie.

Sunt prevăzute modificări şi în cazul solicitărilor privind redobândirea cetăţeniei române, astfel că persoanele care au fost cetăţeni români, dar au pierdut cetăţenia română din motive neimputabile lor sau cărora această cetăţenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum şi descendenţii acestora până la gradul III, la cerere, îşi vor putea redobândi sau li se va acorda cetăţenia română, cu posibilitatea păstrării cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate.