Noi reguli privind răspunderea disciplinară a polițiștilor, dar și recompensarea lor


politiaMotivația e ceea ce te pune în mișcare. Obiceiul e ceea ce te face să continui.”  (Jim Ryun), însă, pe de altă parte  „uneori e necesar a aplica și pedeapsa pentru ca exemplele și povățurile să fie primite cu mai multă atenție.”  (Jan Amos Komensky)

Aceste reguli par a fi general valabile indiferent de domeniul de activitate la care ne raportăm. Există anumite meserii guvernate de reguli stricte care, dacă sunt încălcate, atrag răspunderea celor care le-au nesocotit. Regulile cu privire la răspunderea disciplinară a polițiștilor a reprezentat un domeniu de interes pentru legiuitor care a considerat că se impuneau precizări cu privire la modul de desfășurare a procedurii răspunderii disciplinare, a citării polițistului în culpă, a posibilității acestuia de a se apăra, de a administra probe și de a se putea adresa în final instanței dacă va fi nemulțumit de decizia luată pe plan intern.

Astfel, în Monitorul Oficial 690 din 11 septembrie 2015 a fost publicată HG 725/2015 pentru stabilirea normelor de aplicare a capitolului IV din legea 360/2002 privind Statutul polițistului referitoare la acordarea recompenselor și răspunderea disciplinară a polițiștilor. Prevederile sale au intrat în vigoare din 14 septembrie 2015.

În ce condiții vor fi recompensați polițiștii?

În scopul motivării și pentru a obține rezultate cât mai bune în activitate, legiuitorul a stabilit că aceștia vor fi recompensați ca o recunoaștere publică a meritelor în exercitarea  în mod deosebit a atribuțiilor de serviciu.

Știrile juridice precizează faptul că recompensele se vor acorda în mod obiectiv și echitabil. Criteriile care vor cântări în decizia de a recompensa un polițist vor fi cele privind comportamentul exemplar al acestuia, rezultatele deosebite obținute, faptele sale care au adus prestigiu instituției în societate, precum și implicarea acestuia în activități profesionale desfășurate în interesul și în sprijinul persoanei sau al comunității.

Procedura disciplinară, o procedură confidențială

Având în vedere specificul domeniului la care ne raportăm, legiuitorul a stabilit că procedura disciplinară se va desfășura cu respectarea prevederilor privind informațiile clasificate și protecția datelor cu caracter personal.

Ea este inițiată prin declanșarea cercetării prealabile care presupune sesizarea și consultarea Consiliului de disciplină.

Reguli privind citarea polițistului

Noutățile legislative precizează faptul că citarea se va face prin înștiințare scrisă cu semnătură de primire care va fi înmânată la sediul unității în care polițistul cercetat își desfășoară activitatea. Citarea se poate face însă și prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire la domiciliul acestuia sau prin afișare la domiciliu dacă acesta refuză primirea. Este acceptată și citarea prin e-mail doar dacă polițistul și-a exprimat acordul pentru această formă de comunicare.

Rețineți că procedura disciplinară va continua chiar dacă polițistul nu se prezintă atunci când acesta refuză să semneze înștiințarea scrisă sau când, deși a fost citat, nu se prezintă și nu face dovada imposibilității de prezentare. De asemenea, prezența polițistului cercetat la data, ora și locul citării înlătură orice viciu de procedură cu privire la citarea acestuia.

Ce drepturi are polițistul cercetat?

 Polițistului cercetat trebuie să i se aducă la cunoștință materialul de sesizare care stă la baza declanșării cercetării disciplinare. Pentru a studia celelalte acte ale cercetării, polițistul cercetat poate formula o cerere scrisă adresată președintelui Consiliului sau polițistului desemnat. Aceștia trebuie să permită polițistului cercetat ca în termen de 5 zile lucrătoare de la înregistrarea cererii să studieze actele.

Noutățile legislative precizează faptul că polițistul cercetat are dreptul de a solicita probe în apărarea sa, de a depune acte în apărarea sa.

 Cum se desfășoară cercetarea prealabilă?

După ce este citat și i se aduce la cunoștință actul administrativ de declanșare a cercetării prealabile, i se solicită rapoarte scrise cu privire la faptele cercetate ce pot constitui abateri disciplinare.

Ce măsuri se pot lua împotriva polițistului?

 Se poate dispune atenționarea polițistului atunci când se consideră că aplicarea măsurii administrativ-preventive este proporțională cu gravitatea faptei și este suficientă pentru atingerea scopului răspunderii disciplinare. Știrile juridice precizează faptul că atenționarea polițistului constă în atragerea atenției cu privire la fapta săvârșită și la luarea unor măsuri de îndreptare. Rețineți că în cazul atenționării pentru aceeași faptă nu mai poate fi dispusă o sancțiune disciplinară. Atenționarea se dispune în scris și se comunică acestuia.

 Știrile juridice arată că se poate dispune mustrarea scrisă și diminuarea salariului funcției de bază cu 5-20% pe o perioadă de 1-3 luni atunci când persoana în drept poate decide fără consultarea Consiliului. Cu privire la restul sancțiunilor disciplinare se va dispune după cercetarea prealabilă și după consultarea Consiliului.

În ce condiții se poate contesta sancțiunea disciplinară aplicată?

Împotriva sancțiunii disciplinare aplicate, polițistul poate formula contestație pe care o va depune la secretariatul unității conduse de persoana care a dispus sancțiunea în termen de 10 zile lucrătoare de la data luării la cunoștință. Șeful unității ierarhic superioare soluționează contestația în 20 de zile lucrătoare de la înregistrarea acesteia, urmând să pronunțe o decizie motivată. Acesta i se va comunica polițistului cercetat.

Polițistul nemulțumit de soluția din contestație se poate adresa instanței de contencios administrativ fără parcurgerea procedurii prealabile.

Suspendarea procedurii prealabile

Regula este că sancțiunile disciplinare se dispun în termen de 6 luni de la data la s-a luat la cunoștință despre comiterea faptei, dar nu mai târziu de un an de la data săvârșirii acesteia. Termenul de 6 luni pentru dispunerea sancțiunii se va suspenda de drept de la data sesizării organelor de urmărire penală și până la soluționarea definitivă a cauzei dacă pentru fapta care constituie abatere disciplinară s-a dispus sesizarea organelor de urmărire penală.

Se va suspenda aplicarea sancțiunii și de la data la care polițistul se află în concedii sau învoiri plătite, este trimis în misiuni sau de la data suspendării raporturilor de serviciu și până la reluarea activității sau încheierea misiunii.

Păstrarea actelor de cercetare disciplinară

Dosarul de cercetare disciplinară, o copie a contestației polițistului sancționat și a deciziei motivate de soluționare a contestației se păstrează la structura de resurse umane a unității la nivelul căreia s-a desfășurat cercetarea disciplinară. După radierea sancțiunii, anularea sau ridicarea sancțiunii, documentele sus-menționate se predau spre păstrare unității.

Atunci când polițistul este recompensat, se vor efectua mențiunile necesare în documentele de evidență. O copie a actului de recompensare sau sancționare disciplinară se introduce în dosarul personal al polițistului sancționat.

Cunoașteți-vă drepturile!

 Este important ca polițiștii cercetați să își cunoască drepturile pentru a se putea apăra corespunzător în caz de nevoie.