Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind concediul de odihnă anual şi alte concedii ale salariaţilor din administraţia publică şi din unităţile bugetare.
Potrivit actului normativ, salariaţii din administraţia publică, și din unităţile bugetare, care au calitatea de funcționari publici sau personal contractual, după caz, au dreptul în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă anual plătit, cu o durată cuprinsă între 21 – 25 zile lucrătoare, în raport cu vechimea în muncă. Pentru tinerii în vârstă de până la 18 ani, durata concediului de odihnă anual este de 25 zile lucrătoare.
Salariaţii care muncesc la același angajator sau la angajatori diferiți în temeiul unor contracte individale de muncă, au dreptul la concediu de odihnă anual pentru fiecare contract individual de muncă. Atunci când contractele individuale de muncă sunt încheiate cu același angajator salariaților li se acordă un singur concediu de odihnă anual.
Pentru perioada concediului de odihnă anual salariații au dreptul la o indemnizație de concediu care reprezintă media zilnică corespunzătoare fiecărei luni calendaristice în care se efectuează zilele de concediu de odihnă. La determinarea indemnizaţiei de concediu de odihnă se iau în calcul, pe lângă salariul de bază, şi sporurile cu caracter permanent de care salariatul beneficiază, potrivit legii. Pentru salariaţii care au încheiat un contract individual de muncă cu fracţiune de normă, indemnizaţia de concediu de odihnă anual se calculează pentru fracţiunea sau fracţiunile de normă. Indemnizaţia de concediu de odihnă anual se plăteşte cu cel puţin 5 zile înaintea plecării în concediu.
În afara concediului de odihnă anual, salariaţii din administraţia publică şi din unităţile bugetare au dreptul la zile de concediu plătite, în cazul următoarelor evenimente familiale deosebite:
a) căsătoria salariatului – 5 zile;
b) naşterea sau căsătoria unui copil a salariatului – 3 zile;
c) decesul soției/soţului sau al unei rude de până la gradul III a salariatului – 3 zile.