Certificatul de cazier fiscal va putea fi solicitat si eliberat on-line


cazier fiscalÎn 2001 a fost introdusă pentru prima dată în legislația de la noi noțiunea de cazier fiscal. Scopul acestuia a fost acela de a preveni și de a combate evaziunea fiscală, de a avea o evidență a celor care respectă legislația fiscală, vamală și contabilă.

Având în vedere dinamica relațiilor, se impunea modificarea legislației cu privire la modul de obținere a acestui cazier fiscal, precum și la faptele care urmează a fi înscrise în el, la cazurile în care este obligatorie prezentarea sa, precum și modalitățile în care se poate solicita scoaterea din evidența a celor care au informații înscrise în cazierul fiscal.

Astfel, în Monitorul Oficial 655 din 31 august 2015 a fost publicata OG 39/2015 privind cazierul fiscal, ale cărei prevederi au intrat în vigoare la 3 septembrie 2015. Așa cum deja ne-am obișnuit normele de aplicare a acestei ordonanțe vor apărea în 30 de zile de la intrarea sa în vigoare, urmând să clarifice organele fiscale competente în materie, procedura de înscriere, scoatere și rectificare a informațiilor în/din cazierul fiscal, solicitarea și eliberarea certificatului de cazier fiscal, modelul și conținutul formularisticii necesare.

Care sunt principalele noutăți legislative cu privire la cazierul fiscal?

Referitor la faptele care vor putea fi înscrise în cazierul fiscal, principala noutate se referă la neînscrierea faptelor sancționate contravențional cu avertisment, care, până la prezenta modificare legislativă, apăreau în acest act.

Știrile juridice precizează că se vor înscrie în cazierul fiscal cazurile de atragere a răspunderii solidare cu debitorul, a răspunderii patrimoniale cu debitorul ajuns în stare de insolvență, inactivitatea fiscală (excepție face inactivitatea fiscală declarată ca urmare a suspendării activității firmei, înregistrată la registrul comerțului, pentru că o astfel de situație nu îi poate fi imputată contribuabilului) care se va înscrie în cazierul fiscal al persoanei juridice și al reprezentanților legali ai acesteia.

O altă noutate se referă la înscrierea inactivității fiscale a reprezentanților legali ai entităților fără personalitate juridică existenți la data la care au intervenit situațiile de declarare a inactivității fiscale. În plus, altă prevedere cu caracter de noutate legislativă se referă al situația în care sunt desemnați noi reprezentanți legali și se menține starea de inactivitate fiscală pe o perioadă mai mare de un semestru calendaristic de la data înscrierii mențiunilor privind desemnarea noilor reprezentanți legali, caz în care inactivitatea fiscală se va înscrie și în cazierul acestora.

  Fiscul va păstra un istoric cu contribuabilii scoși din evidența cazierului fiscal

După ce au fost scoși din evidența cazierului fiscal, contribuabilii ar trebui să răsufle ușurați, însă, legiuitorul a decis că, timp de 10 ani, fiscul va păstra o evidență a acestora, considerându-i contribuabili care prezintă un anumit risc și au aplecare spre săvârșirea unor fapte contrare legislației fiscale.

Cazierul fiscal va putea obținut și on-line!

Această nouă prevedere legislativă ne va scăpa de cozile de la organele fiscale unde stăteam cuminți ca să solicităm certificatul de cazier fiscal. În scopul eficientizării activității, s-a decis că cererea de eliberare însoțită de copia cărții de identitate pentru persoanele fizice și de mandatul special dat unei persoane pentru eliberarea cazierului fiscal la persoanele juridice, se pot trimite și în format electronic.

Certificatul va putea fi ridicat fie personal, fie trimis prin e-mail. Rețineți că cererea de eliberarea a cazierului se poate depune personal sau prin mandatar cu procură notarială sau prin avocat. Rețineți că este valabil 30 de zile de la data emiterii și se va folosi doar în scopul pentru care a fost eliberat.

În ce condiții se poate solicita scoaterea din evidența cazierului fiscal?

 Vor putea cere scoaterea din evidență cei ale căror fapte nu mai sunt sancționate de lege, a intervenit amnistia, reabilitarea sau faptele sunt sancționate ca infracțiuni, dar contribuabilii nu au mai săvârșit fapte de acest fel în termen de 5 ani de la data executării pedepsei.

Vor fi scoase din cazierul fiscal faptele sancționate contravențional în termen de o lună de la înscrierea în cazier, cu condiția achitării amenzilor contravenționale. În prezent, erau scoase din cazier după un an de la rămânerea definitivă a ultimului act prin care au fost sancționate.

O altă noutate legislativă, care nu era reglementată, se referă la modul de scoatere a inactivității fiscale din cazierul fiscal al reprezentanților legali care și-au pierdut această calitate, în termen de un an de la data înscrierii mențiunii privind schimbarea reprezentantului legal în registrul comerțului sau de la data expirării mandatului.

Dacă contribuabilul inactiv a fost reactivat va fi scos din evidență la data reactivării dacă a fost declarat inactiv pentru neîndeplinirea obligațiilor declarative prevăzute de lege sau în 3 luni de la reactivare dacă a fost declarat inactiv pentru celelalte cazuri prevăzute de lege.

Cum se vor putea rectifica informațiile din cazierul fiscal?

Vor putea cere rectificarea informațiilor din cazier dacă acestea nu sunt conforme cu realitatea sau înregistrarea s-a făcut contrar legii. Contribuabilii interesați vor depune cererea de rectificare la organul fiscal care a efectuat înscrierea și vor atașa acte doveditoare în susținerea solicitării de rectificare.

După primirea cererii, organul fiscal va verifica susținerile contribuabililor și va rectifica informațiile respective urmând să elibereze un nou certificat de cazier fiscal în locul celui contestat sau vor emite decizia de respingere a cererii de rectificare. Soluția luată se va comunica contribuabilului în 5 zile de la depunerea cererii.

Dacă li s-a respins cererea de rectificare sau nu li s-a răspuns în cele 5 zile de la depunere, au dreptul de a se adresa tribunalului secția de contencios administrativ și fiscal cu o contestație. Aceasta se va depune în 30 de zile de la comunicarea deciziei de respingere sau de la expirarea termenului de comunicare a modului de soluționare a cererii de rectificare. Rețineți că aveți dreptul de a formula această contestație și atunci când eroarea înregistrării în cazierul fiscal nu se datorează organelor fiscale.

Dacă instanța vă va da câștig de cauză, va comunica o copie a hotărârii prin care a admis contestația și către organul fiscal în scopul rectificării cazierului fiscal.

Confuzia, bat-o vina!

Am întâlnit multe persoane care cred că certificatul de atestare fiscală și cazierul fiscal sunt unul și același lucru. În realitate, sunt două documente diferite.

Astfel, cazierul fiscal cuprinde toate faptele săvârșite de un contribuabil care sunt sancționate de normele fiscale, vamale și cele privind disciplina financiară, pe când certificatul de atestare fiscală se referă la îndeplinirea de către contribuabil a obligațiilor de plată a impozitelor, taxelor, contribuțiilor. Concret: dacă nu îți achiți impozitul pe proprietățile avute, fapta ta se va reflecta în certificatul de atestare fiscală fără ca fapta să fie înscrisă în cazierul fiscal.

Puțintică răbdare!

Nu vă grăbiți să solicitați cazierul fiscal on-line până când nu apar normele, pentru încă nu este stabilită procedura pentru această situație.