Ai achitat taxa pe poluare auto? Statul îți restituie integral această taxă!


taxa autoÎn anul de grație 2007 Codul fiscal de la acea vreme aducea cu sine o nouă taxă pentru românii și așa copleșiți de dări: taxa de primă înmatriculare. Ulterior, această taxă a fost redenumită ca fiind taxa de poluare, dar de fapt era aceeași Mărie, dar cu altă pălărie!

Românii care aveau mașini înmatriculate în celelalte state comunitare și reînmatriculate în România după aducerea lor în țară, au scos din buzunar bani pentru această taxă. Cei care aveau deja autoturismele înmatriculate în România la acea vreme au răsuflat ușurați, pentru că nu au fost puși să achite vreo taxă. „După ce le-a achitat,/Zise omul cu umor:/”Domnu-a dat, domnii-au luat,/Dracu’ știe cât mai vor?” (Ica Ungureanu)

Cei de la Comisia Europeană nu au văzut cu ochi buni această taxă pe care, de altfel, și instanțele române au considerat-o ca fiind nelegală. Pentru că cei din UE ne-au recomandat să mai reflectăm dacă această taxă de poluare ar mai trebui menținută sau nu, în 2008 a intrat în vigoare o nouă variantă a taxei auto sub denumirea de taxa de poluare pentru autovehicule.

De fapt, în 2008 s-au abrogat prevederile din Codul fiscal cu privire la taxa de primă înmatriculare pentru a fi în acord cu ceea ce ni se recomandase de către Comisia Europeană și prin OUG 50/2008 s-a redenumit aceeași taxă în taxa de poluare. Practic, taxa de primă înmatriculare s-a transformat în taxă de poluare și s-a aplicat pentru autovehiculele înmatriculate în România.

Aparent, am crezut că cei din UE vor fi mulțumiți de noua taxă cu o denumire proaspătă și o altă arie de aplicare. Însă, greu de păcălit, cei de la Curtea de Justiție a UE au decis că și taxa de poluare este ilegală.

În prezent, taxa auto este o taxă ilegală pe care statul român o încasează de la români, deși, cu bună-știință, se înalcă principiul „poluatorul plătește.” Practic, în prezent toți cei care au plătit această taxă se adresează instanței și solicită restituirea acesteia.

Pentru a evita sufocarea instanțelor și pentru a tranșa lucrurile cu privire la jocul de-a taxa de poluare, legiuitorul a decis să reglementeze posibilitatea de a restitui această taxă fără ca românii să mai apeleze la instanțele de judecată.

Astfel, în Monitorul Oficial 655 din 31 august 2015 a fost publicată OG 40/2015 pentru modificarea și completarea OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. Prevederile sale intră în vigoare din 3 septembrie 2015, iar normele de aplicare cu privire la modalitatea concretă de restituire vor apărea peste 45 de zile de la intrarea sa în vigoare.

Cine poate cere banii înapoi de la statul român?

 Toți românii care au achitat taxa de poluare pentru autovehicule, taxa specială pentru autoturisme și autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule în perioada 2007- martie 2013, sunt îndreptățiți să solicite banii înapoi. Rețineți că persoanele care au achitat timbrul de mediu din martie 2013 și până în prezent nu intră sub incidența acestei legi și nu vor putea cere restituirea pe cale administrativă, pentru că timbrul de mediu este încă în vigoare.

Ce trebuie să faceți ca să vă primiți banii înapoi?

În primul rând, trebuie să faceți o cerere la organul fiscal competent prin care să solicitați acest lucru. Veți primi înapoi sumele achitate la care se adaugă dobânzile datorate de stat pentru perioada între data achitării taxei auto și data restituirii acesteia și, în plus, dobânzile se vor actualiza cu indicele prețurilor de consum publicat pe portalul INS la data emiterii deciziei de restituire. Noutățile legislative precizează faptul că aceste sume vor fi primite de cei îndreptățiți în decurs de 5 ani calendaristici, urmând ca în fiecare an să se achite 20% din sumă.

Cererea de restituire se va soluționa în 45 de zile de la depunere printr-o decizie care vi se va comunica în 10 zile de la emitere. Dacă sunteți nemulțumiți de răspuns sau cererea nu a fost soluționată în termenul legal, atunci puteți face contestație în 30 de zile de la emiterea deciziei sau de la împlinirea termenului în care trebuia soluționată cererea de restituire. Contestația va fi soluționată în 45 de zile și decizia vi se va comunica. Împotriva aceste decizii puteți formula acțiune la instanța de contencios administrativ.

Rețineți că începând cu 3 septembrie 2015 puteți solicita restituirea sumelor de bani indiferent de data la care s-a perceput taxa. Având în vedere că normele privind procedura concretă de restituire vor apărea peste 45 de zile , ar fi recomandat să mai aveți puțină răbdare până la apariția acestora, în scopul de a ști clar ce acte trebuie să atașați la cererea de restituire.

Cum stimulează statul achiziția de vehicule nepoluante?

Știrile juridice precizează că cei care vor achiziționa mașini nepoluante (electrice, mașini electrice hibride ce aparțin categoriilor de folosință M1 și N1), vor primi un tichet pentru fiecare autovehicul achiziționat. Acest tichet se va numi ecotichet și va avea o valoare de 20.000 lei pentru achiziția unei mașini pur electrice și 5.000 lei pentru un autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă care generează emisii de CO2 sub 50 g/km.

Timbrul de mediu se mai achită într-o situație

Inițial am crezut că legiuitorul, în generozitatea sa, va dedica aceasta ordonanță restituirii taxei de poluare, însă, constat, că a decis că timbrul de mediu să se achite începând cu 3 septembrie 2015 și în cazul vânzării unei mașini pentru care Fiscul a emis o decizie de restituire a taxei speciale, a taxei de poluare sau a celei pentru emisiile poluante.

Până la urmă, de ce am plătit taxa de poluare?

 Conform DEX, taxa este „o sumă de bani care se plătește unei instituții în schimbul unor servicii prestate sau al anumitor drepturi.” În cazul nostru, am achitat o taxă fără să primim ceva în schimbul ei, în condițiile în care instanțele europene au declarat-o nelegală, iar cele române au dispus restituirea ei de către statul român către cei care au achitat-o.

Practic, statul a încasat taxa de poluare știind că este nelegală și cunoscând că va pierde procesele intentate de românii supărați că au achitat fără să trebuiască un bir. Și totuși a perseverat în demersul său!

Până la urmă, „lucrul care trebuie ținut minte este că ce dă guvernul este mai întâi luat. (John Coleman)