ANAF primeşte periodic informaţii de la CNAS… Inclusiv lista asiguraţilor scutiţi de la plata CASS!


CASSDupă cum se ştie, începând cu vara cea fierbinte şi plină de evenimente a lui 2012, gestionarea contribuţiilor sociale de sănătate (CASS) a fost preluată de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Asemănător s-au petrecut lucrurile şi în ceea ce priveşte contribuţia pentru sistemul de pensii (CAS).

Care a fost motivul? Optimizarea colectării contribuţiilor sociale şi o mai facilă identificare a persoanelor fizice care nu-şi respectă obligaţiile de plată a acestora, proporţional cu veniturile dobândite (din activităţi diferite de cele dependente).

Din luna iulie 2012 lucrurile au devenit clare, în privinţa îndatoririlor ANAF-ului. La rândul său, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are, în continuare, îndatorirea de a înregistra persoanele fizice care sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în Registrul unic de evidenţă al asiguraţilor din Platforma informatică din asigurările sociale, pe categorii de asiguraţi.

 

Care sunt ultimele noutăţi legislative?

În „Monitorul Oficial” nr. 630/2015 a fost publicat Ordinul preşedintelui ANAF şi al preşedintelui CNAS nr. 1987/513/2015 pentru aprobarea Procedurii privind structura informaţiilor şi periodicitatea transmiterii între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a informaţiilor privind lista persoanelor fizice înregistrate în Registrul unic de evidenţă al asiguraţilor din Platforma informatică din asigurările de sănătate. Să vedem, acum, noutăţile!

În Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sanătăţii, la art. 213 alin. (1) sunt enumerate categoriile de persoane care beneficiază de asigurare fără plata contribuţiei (CASS). Iar noul ordin comun al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală statorniceşte felul în care se va proceda în ceea ce priveşte schimbul de date dintre aceste două instituţii cu privire la lista acestor persoane fizice înregistrate în Registrul unic de evidenţă al asiguraţilor din Platforma informatică din asigurările de sănătate.

Aşa cum rezultă din ultimele ştiri juridice, informaţiile legate de sus-menţionata listă a persoanelor fizice înregistrate în Registrul unic de evidenţă al asiguraţilor din Platforma informatică a asiguraţilor din asigurările de sănătate pe categorii de asiguraţi vor fi transmise periodic Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, de către CNAS.

 

Ce categorii sunt asigurate fără a plăti CASS?

După cum spun recentele ştiri din contabilitate, Lista persoanelor înregistrate în Registrul unic de evidenţă a asiguraţilor din Platforma informatică din asigurările de sănătate pe categorii de asiguraţi, conform art. 213 alin. (1) din Legea 95/2006, va fi pusă la dispoziţia ANAF-ului lunar, pentru anterioara lună. Lista va fi furnizată până în ziua de 25 a fiecărei luni.

Trebuie precizat că din lista categoriilor de persoane fizice înregistrate în Registrul unic de evidenţă al asiguraţilor din Platforma informatică din asigurările de sănătate, alcătuită conform aceluiaşi art. 213 alin. (1) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii (pe scurt, lista categoriilor de persoane asigurate, dar scutite de la plata CASS-ului) fac parte:

– copiii (din cadrul familiilor);

– tinerii cu vârsta de 18-26 de ani care sunt elevi, inclusiv absolvenţi de liceu până la debutul anului universitar, dar nu peste 3 luni, ucenici sau studenţi, dacă nu au venituri obţinute din muncă;

– tinerii de până la 26 de ani, proveniţi din sistemul de protecţie a copilului, care nu obţin venituri din muncă şi care nu sunt nici beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii 416/2001 privind venitul minim garantat;

– soţul, soţia, părinţii lipsiţi de venituri personale, care se află în grija unui asigurat;

– persoanele cu handicap având vârsta de peste 18 ani, care nu au venituri rezultate din muncă, din pensii ori din alte surse;

– femeile gravide sau lăuzele, de n-au niciun venit ori dacă au venituri mai mici decât salariul minim pe economie;

– persoanele incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de către Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea afecţiunii, dacă nu au venituri din muncă, pensii ori din alte surse;

– persoanele persecutate din motive politice cu începere de la 06.03.1945, persoanele deportate în străinătate ori făcute prizoniere şi persoanele persecutate între 06.09.1940-06.03.1945 din motive etnice, beneficiare de drepturi acordate prin lege;

– veteranii de război, invalizii şi văduvele de război;

– revoluţionarii din decembrie 1989 şi participanţii la revolta anticomunistă de la Braşov din 1987;

– persoanele care şi-au efectuat stagiul militar la Direcţia Generală a Serviciului Muncii între 1950 şi 1961;

– magistraţii care au fost excluşi din sistemul de justiţie în perioada 1945-1989 din motive de factură politică.

O categorie scutită de plata CASS-ului, pe care Ordinul 1987/513/2015 a menţionat-o în mod distinct, sunt studenţii doctoranzi. Legea educaţiei naţionale precizează că, pe toată durata activităţii sale de instruire, studentul doctorand beneficiază de recunoaşterea vechimii în muncă şi de asistenţă medicală gratuită – fără plata contribuţiilor la asigurările sociale de sănătate (art. 164 alin. 2).

 

Un ANAF tot mai bine informat!

Pentru toate categoriile de persoane asigurate excluse de la plata CASS-ului, furnizarea informaţiilor de către Casa Naţională de Asigurări de sănătate către ANAF va fi efectuată, potrivit noilor ştiri juridice, cu ajutorul unor mijloace informatice securizate, folosind o aplicaţie pusă la dispoziţie de către Fisc.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală trebuie să aibă la dispoziţie, în timp util, lista actualizată a persoanelor exceptate de la plata contribuţiei de sănătate, din pricină că lună de lună intră şi ies în/din categoriile de persoane exceptate de la plata CASS-ului mii şi mii de români.

De când există formaţiuni statale şi autorităţi publice pe lumea aceasta, slujbaşii tocmiţi pentru strângerea birurilor, taxelor şi contribuţiilor au fost interesaţi să ştie cu exactitate cine-i bun de plată şi căror categorii trebuie să li se dea pace în privinţa dărilor.

Au mai vrut şi încă vor să ştie, aceşti funcţionari fiscali, şi cine încearcă să dea bir… cu fugiţii. Dar este limpede că majoritatea românilor beneficiari de venituri legale, impozabile, îşi vor plăti CASS-ul. Sistemul de evidenţă a plătitorilor şi a celor buni de plată nu prea mai dă greş. Mecanismele de colectare a contribuţiilor sociale sunt tot mai eficiente iar sancţiunile aplicabile pot fi numite oricum, numai indulgente nu.

Dar dacă tot a crescut nivelul de colectare, poate că acest lucru va fi vizibil şi printr-o creştere a calităţii serviciilor medicale şi a dotării unităţilor medicale publice. Să sperăm. Că speranţa este gratuită, nu se taxează… Momentan!