V-ați întrebat vreodată ce greutate are votul fiecăruia dintre noi în cazul alegerilor la care participăm? Cel mai bun răspuns la această întrebare l-a dat Mark Twain care a spus că „dacă votul nostru ar putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm.” În ciuda acestui adevăr usturător continuăm să mergem plini de speranțe și să depunem votul nostru în urnă cu credința că de data asta chiar va conta părerea noastră!
Nu am înțeles nici până azi că” niciodată nu se spun mai multe minciuni decât în timpul războiului, după vânătoare și înainte de alegeri.” (Otto von Bismarck) Noroc că până la următoarele alegeri mulți dintre noi uităm că ceea ce ni s-a promis în campania electorală nu s-a întâmplat și ne îndreptăm plini de speranțe spre vot.
Indiferent că vorbim de alegeri parlamentare, locale, prezidențiale sau în cadrul unor organizații, trebuie ca acestea să se desfășoare după anumite reguli pentru a putea fi validate. Legiuitorul a stabilit noi reguli pentru medicii care își aleg conducerea, sens în care în Monitorul Oficial 598 din 7 august 2015 a fost publicat Regulamentul electoral privind alegerea conducerii Colegiului Medicilor din România.
Cine are dreptul de a alege și de a fi în conducerea Colegiului Medicilor din România?
Știrile juridice precizează că aceste drepturi le au doar medicii care sunt membri ai Colegiului Medicilor din România. Aceștia își pot exercita dreptul de a alege și de a fi aleși doar în cadrul colegiului al căror membri sunt.
Regula este că o persoană poate candida atât pe lista membrilor consiliului local, cât și pe aceea a reprezentanților în Adunarea generală națională a Colegiului Medicilor din România, dar nu va putea candida concomitent pentru aceste mandate și pentru mandatul în comisia de cenzori.
În plus, membrii comisiilor electorale nu pot candida la funcțiile elective din cadrul Colegiului Medicilor din România în legislatura în care se organizează alegerile. Aceștia se vor angaja în scris anterior alegerii în această funcție că nu își vor exercita mandatul pe toată durata funcționării comisiei și că nu vor candida la o funcție electivă la acele alegeri.
Înscrierea candidaților pe listele electorale
Noutățile legislative precizează faptul că declarațiile de candidaturi se vor depune personal la secretariatul consiliului local. Aceste declarații de candidaturi reprezintă formulare tip care vor cuprinde: numele și prenumele, domiciliul, specialitatea, gradul profesional și, dacă este cazul, titlul științific.
Candidații vor specifica în această declarație de candidatură mandatele deținute până în prezent cu precizarea perioadei, mandatul pentru care dorește să candideze, funcțiile pe care le deține în alte organisme statale, administrative, sindicale sau profesionale. În plus, candidații vor da o declarație pe proprie răspundere conform căreia, în situații de incompatibilitate își vor rezolva situația în termenul prevăzut de lege. După expirarea termenului de depunere a candidaturilor, comisiile electorale vor încheia un proces-verbal cu lista finală a candidaților.
Campania electorală se va încheia cu 48 de ore înainte de începerea procesului de votare. Dacă în timpul campaniei un candidat va folosi termeni injurioși sau indecenți la adresa altor colegi sau a corpului profesoral, atunci comisia electorală va sesiza Comisia de disciplină.
Buletinele de vot
Ca în cazul oricăror alegeri care se organizează este nevoie ca votanții să cunoască cum va arăta buletinul de vot înainte de ziua alegerilor. În acest sens, modelul acestuia va fi stabilit de Comisia Electorală Centrală și se va afișa la sediul acesteia cu cel puțin 3 zile înainte de data votării.
Rețineți că vor exista 3 modele de buletine de vot, în funcție de mandatul pentru care se candidează. Ele vor fi tipărite cu cel puțin 5 zile anterior votării urmând ca toți candidații să fie trecuți pe buletinul de vot în ordine alfabetică menționându-se numele, prenumele, specialitatea, gradul profesional și numărul maxim al mandatelor pentru care se candidează.
Cum vor vota medicii?
În mult așteptata zi a alegerilor cei care doresc să își exprime opțiunea vor merge la sediul comisiei electorale și/sau în alte locuri aprobate în prealabil de către consiliul colegiului teritorial. Cu cel puțin 5 zile înaintea votării se vor comunica data, locul și programul de desfășurare a alegerilor și într-un ziar local.
Noutățile legislative precizează faptul că alegerile se vor desfășura pe o perioadă de 3 zile consecutive între orele 8,00 și 22,00. Rețineți că votarea va avea loc doar în prezența a minimum jumătate plus unu dintre membrii comisiei electorale locale, iar prezența președintelui comisiei sau, în lipsa temporară a acestuia, a secretarului comisiei electorale este obligatorie.
Pentru o cât mai mare transparență a acestor alegeri, la turul I și II pot participa observatori locali, naționali sau străini acreditați, în prealabil, cu cel puțin 3 zile înaintea datei alegerilor, de Comisia Electorală Centrală sau locală. Rețineți că observatorii vor putea participa, la cerere, și la numărarea voturilor. În afara membrilor comisiei electorale locale, a reprezentantului Comisiei Electorale Centrale și a observatorilor acreditați, nicio altă persoană nu va putea staționa în incinta în care are loc votarea mai mult decât timpul necesar votării.
În ce condiții se va organiza turul II al alegerilor?
Dacă la finalul turului I după numărarea voturilor se constată că nu au participat 2/3 din numărul membrilor cu drept de vot, atunci alegerile nu sunt valabile. În aceste condiții se impune organizarea turului II al alegerilor care va avea loc la maximum două săptămâni, dar nu mai puțin de o săptămână de la data alegerilor precedente, în aceleași condiții. Rețineți că turul II al alegerilor va fi valabil indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot.
Cum se atribuie mandatele?
În cazul în care se constată că alegerile au fost valabil organizate prin întrunirea numărului de votanți, urmează să se atribuie mandatele în ordinea descrescătoare a numărului de voturi până la ocuparea numărului legal de mandate. Atribuirea mandatelor se face de către comisia electorală locală după validarea alegerilor de către Comisia Electorală Centrală.
În caz de voturi egale, departajarea va avea loc prin tragere la sorți la care pot participa și cei care au fost aleși. Primul candidat neales ca membru devine membru supleant. Ceilalți membri supleanți vor fi stabiliți în ordinea descrescătoare a numărului de voturi. În cazul în care unul dintre mandatele titularilor devine vacant, supleanții vor lua locul titularilor în ordinea numărului de voturi obținute.
Cei nemulțumiți de rezultatul alegerilor pot formula contestație în 48 de ore de la afișarea rezultatelor votării pe care o pot depune la comisiile electorale locale.
Contează cine votează?
Indiferent de regulile care guvernează alegerile și indiferent de tipul acestora, vorba lui Stalin se va putea aplica în aproape orice situație: „nu contează cine votează, contează cine numără voturile.”