Schimbarea Codului penal a adus modificări semnificative asupra anumitor fapte care, potrivit vechii legislații, erau considerate a fi infracțiuni și pedepsite ca atare. Una dintre schimbările majore aduse de legiuitor se referă la infracțiunea de vătămare corporală din culpă, caz întâlnit în special accidentelor rutiere.
Astfel, art. 196 Cod penal prevede că va fi infracțiune fapta care a dus la producerea unor vătămări corporale care au necesitat pentru vindecare cel mult 90 de zile de îngrijiri medicale dacă fapta a fost săvârșită din culpă de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice sau a unei substanțe psihoactive sau în desfășurarea unei activități ce constituie prin ea însăși infracțiune. Legiuitorul a preluat din vechiul cod culpa și urmarea imediată (producerea unor vătămări corporale care au necesitat îngrijiri medicale), dar a mărit numărul de zile de îngrijiri medicale de la 60 de zile la 90 de zile.
Practic, potrivit noului Cod penal producerea unui accident de circulație soldat cu vătămări corporale care au necesitat pentru vindecare cel mult 90 de zile nu mai este infracțiune dacă conducătorul auto nu se afla sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe psihoactive.
De cele mai multe ori în cazul accidentelor rutiere victimele solicită instanței acordarea de despăgubiri materiale și morale. În general, acestea se solicită în cadrul acțiunii penale, iar, potrivit legii taxelor de timbru OUG 80/2013, vor fi scutite de plata taxei judiciare de timbru acțiunile și cererile, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac, ordinare și extraordinare referitoare la cauzele penale inclusiv despăgubirile civile pentru prejudiciile materiale și morale decurgând din acestea.
Actuala reglementare cu privire la taxele de timbru a dus la nemulțumiri din partea celor care au fost victimele unui accident rutier, care prin el însuși nu a constituit infracțiune, pentru că zilele de îngrijiri medicale au fost sub 90 de zile, astfel încât pentru a putea să solicite șoferului vinovat de producerea accidentului despăgubiri, sunt obligați să formuleze o acțiune civilă. Acest tip de acțiune se va timbra conform OUG 80/2013, nefiind considerată a fi scutită de plata taxei de timbru.
Care au fost motivele pentru care a fost sesizată CCR?
Autorii excepției consideră că se creează o discriminare prin faptul că fapta de vătămare corporală din culpă ce a necesitat îngrijiri medicale de 60 de zile a fost considerată infracțiune până la 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a noului Cod penal) crea pentru victime posibilitatea de a cere despăgubiri civile fără a achita taxa de timbru, iar în prezent această dispoziție nu se mai aplică dacă fapta nu mai este infracțiune (nu a necesitat peste 90 de zile îngrijiri medicale).
Ce a decis CCR?
CCR a analizat excepția de neconstituționalitate și a pronunțat Decizia 387/2015 publicată în Monitorul Oficial 555 din 27 iulie 2015. Practic, pentru a beneficia de scutirea taxei de timbru pentru despăgubirile civile, legea impune să existe o cauză penală în care s-a pus în mișcare acțiunea penală de către procuror prin ordonanță în cursul urmăririi penale, atunci când acesta constată că există probe din care rezultă că o persoană a săvârșit o infracțiune.
Doar în cazul sus-menționat ne aflăm în fața unei cauze penale care aduce cu sine scutirea de plata taxei de timbru pentru despăgubirile civile solicitate de victimă. Actuala formulare a OUG 80/2013 exclude acțiunile în răspundere civilă delictuală formulate pentru prejudiciul produs prin comiterea faptei care nu mai fac obiectul acțiuniile penale din cauza dezincriminării infracțiunii respective. Sunt și multe cazuri în care o faptă a fost săvârșită anterior datei de 1 februarie 2014 și era pedepsită ca atare ca și vătămare corporală gravă, însă până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive a apărut noul Cod penal și fapta nu a mai constituit infracțiune. Ce se întâmplă cu acțiunea civilă? Se va timbra sau nu?
Noutățile legislative precizează faptul că legea penală oferă persoanei vătămate printr-o infracțiune posibilitatea de a formula o acțiune civilă împotriva celui vinovat. Pentru a se putea exercita acțiunea civilă în cadrul procesului penal este necesar ca infracțiunea să fi produs o pagubă, prejudiciul să fie cert, să nu fi fost reparat și să existe o manifestare de voință din partea celui vătămat în legătură cu despăgubirea sa, cu finalitatea de a se repara prejudiciul civil cauzat.
Știrile juridice arată că dacă s-ar fi menținut vechile dispoziții cu privire la fapta de vătămare corporală din culpă și în actualul Cod penal, atunci persoana vătămată avea o serie de beneficii: administrarea din oficiu a probelor pentru stabilirea existenței faptei și a vinovăției inculpatului, scutirea de cheltuieli legate de acțiune în fața instanțelor civile (nu plătea taxa de timbru) și durata rezonabilă a procesului.
Dacă victima unui accident rutier nu poate formula acțiune civilă în cadrul procesului penal, pentru că fapta nu constituie infracțiune potrivit noii legi, aceasta este obligată să formuleze o acțiune în pretenții în fața instanțelor civile pentru a solicita repararea prejudiciului cauzat. În acest caz, ea va suporta regulile unui proces civil care sunt mult mai împovărătoare decât dacă acțiunea civilă se exercita alăturat celei penale.
Astfel, persoana vătămată va trebui să timbreze în funcție de valoarea despăgubirilor solicitate, să administreze probe. Rețineți că sarcina probei pentru a se angaja răspunderea civilă delictuală a celui vinovat revine persoanei care a suferit prejudiciul care are obligația de a dovedi existența faptei ilicite, vinovăția, existența unui prejudiciu și legătura de cauzalitate dintre acestea. Acest tip de acțiune presupune costuri consistente: taxă de timbru, onorariu avocat și eventual expert.
Practic, CCR a decis că este o discriminare și un tratament juridic inegal al celor care se află în situații care nu sunt diferite, în sensul că, la data comiterii fapta, era infracțiune și datorită apariției Codului penal ea a fost dezincriminată. Ar fi injust ca cei aflați în această situație să nu beneficieze de scutirea de la plata taxei de timbru pentru promovarea unei acțiuni pentru recuperarea prejudiciului civil cauzat.
În concluzie, CCR a admis excepția de neconstituționalitate și a decis că legea taxei de timbru va trebui modificată, astfel încât să prevadă că sunt scutite de la plata taxei de timbru acțiunile și cererile referitoare la despăgubirile civile pentru prejudiciile materiale și morale decurgând dintr-o cauză penală în condițiile în care fapta cauzatoare de prejudiciu, la momentul săvârșirii acesteia, era prevăzută ca infracțiune.
Egalitate de tratament
Practic, nu vor plăti taxa de timbru pentru a-și recupera prejudiciul toți cei care au fost victimele unei fapte care, la data producerii, era considerată a fi infracțiune, chiar dacă ulterior ea a fost dezincriminată. Este firesc ca cei care au greșit să fie obligați să plătească pentru fapta lor, pentru că “omul care a comis o eroare și nu o îndreaptă comite o altă eroare și mai mare.” (Confucius)