Condiţiile pentru exercitarea dreptului la reîntregirea familiei


ciocan_judecata_01_07
Potrivit unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene, statele membre pot să impună resortisanţilor ţărilor terţe obligaţia de a promova un examen de integrare civică înainte de reîntregirea familiei
, însă exercitarea acestui drept nu trebuie să fie făcută imposibilă sau excesiv de dificilă.

Conform CJUE, “testele se desfăşoară la o ambasadă sau la un consulat general din ţara de origine sau din ţara în care se află reşedinţa permanentă a membrului de familie al susţinătorului reîntregirii şi se efectuează prin utilizarea unui telefon conectat direct la un calculator vorbitor. Sunt prevăzute excepţii pentru solicitanţii care se află în incapacitate îndelungată de a susţine examenul din cauza unui handicap fizic sau psihic sau în cazurile în care respingerea cererii ar putea să conducă la o nedreptate gravă”.

Examenul ar cuprinde un test de limbă vorbită, un test de cunoaştere a societăţii, precum şi un test de verificare a capacităţii de a citi şi de a înţelege un text scris.

Curtea arată de asemenea că costul aferent pachetului pentru pregătirea examenului, care se achită o singură dată, este de 110 euro, şi că cuantumul taxelor de înscriere este de 350 de euro.

Condiţiile pentru exercitarea dreptului la reîntregirea familiei pe care îl au resortisanţii ţărilor terţe care au reşedinţa în mod legal pe teritoriul statelor membre, sunt stabilite de o directivă a Uniunii Europene.