În ce condiții pot să învețe în școlile din România cetățenii străini din state terțe UE?


calificare profesionala
Este bine cunoscut faptul că tot mai mulți cetățeni străini vin să învețe în România conștienți fiind că aici se face și carte, iar taxele de școlarizare sunt cu mult sub ceea ce se achită în alte țări. În ciuda faptului că străinii vin să studieze la noi în țară și, după finalizarea studiilor, unii rămân să lucreze în România, tot mai mulți români iau calea străinătății încercându-și norocul pe la școli de renume de pe meleaguri îndepărtate.

Văzând interesul cetățenilor străini majoritatea din state din afara UE de a studia în România, legiuitorul a stabilit care sunt condițiile în care aceștia se pot înscrie la școli acreditate românești și pot învăța aici. Astfel, în Monitorul Oficial 394 din 5 iunie 2015 a fost publicat Ordinul MECS 3782/2015 privind aprobarea Metodologiei de primire la studii și școlarizare a cetățenilor străini din state terțe UE în unitățile de învățământ preuniversitare/instituțiile de învățământ superior acreditate/autorizate provizoriu, în anul școlar/universitar 2015-2016.

Care cetățeni din state terțe UE pot veni să studieze în România?

Noutățile legislative precizează că pot accede la studii în România cetățenii străini din statele terțe UE care dovedesc cu acte că au cetățenia statului respectiv, au pregătirea necesară probată cu acte de studii eliberate de instituții de învățământ recunoscute în țara de proveniență. În plus, aceștia trebuie să își depună dosarul la instituția unde vor să studieze și să primească și acceptul acesteia din urmă.

Știrile juridice menționează faptul că aceștia sunt admiși la studii în România pe baza actelor de studii, prin concurs de dosare. Aceștia vor achita taxele de școlarizare în valută, potrivit prevederilor legislației românești. (de exemplu, rezidențiatul, masteratul la medicină costă 320 euro/lună, iar la arhitectură 350 euro/lună).

Anul pregătitor

Pentru a putea studia în România, cetățenii străini din state terțe UE trebuie să finalizeze anul pregătitor, an în care își însușesc cunoștințele generale de limbă română și acumulează cunoștințele specifice profilului viitoarei pregătiri (fizică, desen tehnic, anatomie etc.)

Anul pregătitor pentru studii preuniversitare și universitare de licență este de un an școlar/academic, iar pentru studii de masterat și postuniversitare de rezidențiat este de cel puțin 6 luni.

Există și excepții de la regula de mai sus, și anume: cei care prezintă diplome și certificate românești că au studiat cel puțin patru ani consecutivi într-o unitate școlară din sistemul național din România, cei care doresc să se înscrie în învățământul preuniversitar (cu excepția celui primar) și au promovat testul de limba română în urma examinării de către o comisie formată din directorul școlii/liceului și doi profesori de limba română. Aceeași regulă se aplică și pentru cei care doresc să se înscrie în învățământul universitar și promovează testul de limba română în urma examinării de către o comisie de specialitate formată din cadre didactice ce au cel puțin funcția didactică de lector.

Noutățile legislative precizează că la programele de studii în care procesul didactic se desfășoară în limbi străine, admiterea este condiționată de promovarea unui test de cunoștințe lingvistice. Vor fi exceptate de la acest test persoanele care provin din țări unde limba oficială a statului este limba în care au loc cursurile  și probează cu acte școlare că au urmat cursurile în acea limbă.

Condiții pentru înscrierea în învățământul preuniversitar

Pot fi înscriși în învățământul preuniversitar din România, elevii din state terțe UE dacă unul dintre părinți, tutori este repatriat, are prin căsătorie domiciliul în România, este posesorul unui permis de ședere în România, desfășoară activități la noi în țară sau se află la studii în învățământul universitar sau postuniversitar de stat/particular din România.

Pentru înscriere, elevul trebuie să întocmească un dosar pe care îl va depune ISJ/IMB pe raza căruia se află unitatea școlară unde vrea să studieze. Dosarul va cuprinde copii ale actelor de identitate ale elevului și ale părinților, copie și traducere legalizată a certificatului de naștere al elevului, copie a hotărârii judecătorești de încredințare a minorului (dacă este cazul), copii și traduceri legalizate ale situațiilor școlare și o cerere de înscriere la studii avizată de unitatea de învățământ la care se va face înscrierea.

Dosarul va fi trimis la MECS și în urma analizării actelor se va face înscrierea fără examene de diferență. Rețineți că la solicitarea părinților elevul poate fi înscris într-o clasă inferioară nivelului de studii realizat din acte.

 Știrile juridice menționează că elevii din state terțe UE sunt înscriși în limita a 1-2 elevi/clasă peste efectivele maxime prevăzute de lege, inclusiv în clasa a IX-a.

 Condiții pentru înscrierea la studii universitare de licență, master și doctorat

Cei care doresc să studieze aceste forme de învățământ în România au obligația de a întocmi un dosar care va cuprinde: cererea de eliberare a scrisorii de acceptare la studii, copie legalizată de pe actele de studii, copii și traduceri legalizate de pe foile matricole aferente studiilor efectuate, diploma de absolvire a anului pregătitor sau certificatul de competență lingvistică, copie și traducere legalizată a certificatului de naștere, copie a pașaportului și certificatul medical care atestă faptul că persoana care se va înscrie la studii nu suferă de boli contagioase sau alte afecțiuni incompatibile cu viitoarea profesie.

Procedura pentru înscrierea la studii universitare de licență, master și doctorat

După ce au întocmit dosarul conform cerințelor legale, candidații le transmit direct la instituțiile de învățământ superior acreditate sau autorizate provizoriu unde vor să studieze. Acestea din urmă evaluează dosarele și comunică MECS lista persoanelor (în limita a 10% peste numărul de locuri aprobat) propuse pentru eliberarea scrisorii de acceptare.

Lista candidaților va fi transmisă MECS până cel mai târziu la 1 septembrie 2015 și va fi însoțită de o copie  a actelor de studii, pașaport și cereri pentru eliberarea scrisorii de acceptare la studii. Rețineți că scrisoarea de acceptare emisă de MECS este actul final, necesar și obligatoriu pentru a studia în România cetățenii străini din statele terțe UE. Această scrisoare va fi transmisă de MECS la instituția de învățământ superior.

La înmatriculare, candidații vor prezenta documentele din dosarul de candidatură în original,  vizate spre autentificare de ambasada României din țara emitentă sau apostilate Haga împreună cu scrisoarea de acceptare la studii și pașaportul cu viză valabilă în scop” studii”.

Învățământul românesc, miraj pentru străini

Tot mai mulți străini vin să deslușească tainele științei la noi în țară conștienți că aici pot acumula cunoștințe solide fără ca taxa de școlarizare să îi ardă la buzunare. Străinii au înțeles că sistemul de învățământ românesc îi poate ajuta să se descurce în viitoarea meserie.

„Dă-i unui om un castron cu orez și-l vei hrăni o zi. Învață-l cum să-și crească propriul orez și îi vei salva viața.”  (Confucius)