Viaţa e o competiţie! La fel e şi viaţa economică, în care fiecare întreprinzător încearcă, după puteri, după pricepere, să-şi asigure o felie cât mai consistentă din tortul profiturilor, în domeniul său de activitate.
Dorinţa de a ajunge la succes şi spaima de a nu căpăta doar firimiturile rămase de la ospăţul învingătorilor îi fac pe unii întreprinzători să-şi scoată din vocabular cuvântul loialitate şi din minte noţiunea de fair-play, recurgând la tactici necinstite, cum ar fi defăimarea competitorilor economici şi deturnarea clientelei lor.
Recent, în “Monitorul Oficial” 355/2015 a văzut lumina tiparului Legea 117/2015 privind aprobarea OG nr. 12/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurenţei neloiale.
Conform noilor ştiri juridice, inspectorii de concurenţă pot solicita atât întreprinderilor, autorităţilor şi instituţiilor publice, cât şi anumitor persoane fizice, informaţiile şi documentele care le sunt necesare pentru soluţionarea sesizărilor privind practicile de concurenţă neloială, indicând temeiul legal, scopul, termenele şi sancţiunile prevăzute de către lege.
Precizare: aceste persoane fizice deţinătoare de informaţii utile pot să fie foştii sau actualii salariaţi, reprezentanţii unei întreprinderi sau orice altă persoană vinovată de practici de concurenţă neloială sau de contravenţii de genul furnizării de informaţii inexacte, incomplete sau care induc în eroare ori de documente incomplete.
Tot în această categorie se-ncadrează şi persoanele fizice care nu furnizează informaţiile şi documentele solicitate de către inspectorii de concurenţă ori furnizează informaţii, documente, înregistrări şi evidenţe într-o formă incompletă în timpul inspecţiilor desfăşurate.
Sancţiuni mai drastice pentru persoanele fizice!
Printre practicile nu doar imorale, dar şi sancţionabile de către lege, se numără denigrarea unui competitor sau a produselor ori serviciilor sale, realizată prin comunicarea ori răspândirea de către o întreprindere ori de către reprezentantul sau angajatul acesteia a unor informaţii necorespunzătoare realităţii despre activitatea unui concurent sau despre produsele acestuia, de natură să-i lezeze interesele.
O altă practică interzisă de concurenţă neloială e deturnarea clientelei unei întreprinderi de către un fost sau actual salariat sau reprezentant al său ori de către orice altă persoană, prin întrebuinţarea unor secrete comerciale pentru care respectiva întreprindere a luat măsuri rezonabile de asigurare a ocrotirii şi a căror dezvăluire poate leza interesele întreprinderii în cauză.
Până acum, săvârşirea acestor contravenţii atrăgea, pentru persoanele fizice, o amendă cuprinsă între 1000 şi 5000 de lei. De-acum încolo, însă, indivizii ademeniţi sau înclinaţi să comită asemenea fapte ar trebui să se gândească de două ori înainte de-a îndrăzni să calce pe terenul nesigur al concurenţei neloiale. Hoţul neprins e negustor cinstit. Dar şi când e găsit cu mâţa-n sac…
Pentru persoana fizică găsită vinovată pentru o deturnare a clientelei (ca fost sau actual salariat ori reprezentant) sau pentru denigrarea unui agent economic în condiţiile de mai sus, legiuitorul a considerat că se impune creşterea amenzilor, conform ultimelor ştiri juridice. Răsplata pentru asemenea practici va fi, de acum, o amendă substanţial mărită, de 5000-10.000 lei!
Iniţial, concurenţa neloială le poate părea unora ispititoare, profitabilă. Însă experienţa arată că, mai devreme sau mai târziu, adevărul iese la iveală ca uleiul deasupra apei. Că e mai bine să folosim, atunci când vrem să ne bucurăm de o bună reputaţie, numai practici concurenţiale care să fie şi morale, şi legale!
La modul general, împotriva procesului-verbal de constatare a unei contravenţii şi de aplicare a unei sancţiuni contravenţionale se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia. De obicei, plângerea se depune la judecătoria într-a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia.
Prin derogare de la această prevedere, împotriva proceselor-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor din Legea privind combaterea concurenţei neloiale (11/1991) se poate introduce plângere la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti, în termen de 15 zile de la comunicare.
Secretul comercial a fost furat? Instanţa poate interzice exploatarea sa!
Potrivit celor mai noi ştiri juridice, orice persoană care are un interes legitim se poate adresa direct instanţelor de judecată competente pentru încetarea şi interzicerea practicilor de concurenţă neloială, pentru acoperirea prejudiciilor patrimoniale şi morale suferite ca urmare a unei practici de concurenţă neloială, fără a fi necesară urmarea vreunei formalităţi în faţa Consiliului Concurenţei.
Rămâne valabilă prevederea conform căreia acţiunile izvorând dintr-o practică de concurenţă neloială sunt de competenţa tribunalului locului săvârşirii faptei sau într-a cărui rază teritorială se găseşte sediul pârâtului. În absenţa unui sediu, competent va fi tribunalul de la domiciliul pârâtului.
Ca noutăţi legislative, aflăm şi că în scopul preîntâmpinării unei pagube iminente, instanţele judecătoreşti competente pot dispune, de urgenţă, în cazul în care constată, la o primă evaluare, existenţa unor practici comerciale neloiale, încetarea sau interzicerea acestora până la rezolvarea speţei.
Atunci când instanţa a dispus oprirea sau interzicerea practicilor de concurenţă neloială, iar hotărârea judecătorească prin care s-a dispus măsura a rămas definitivă, autoritatea naţională de concurenţă va asigura, la solicitarea persoanei care a formulat cererea de chemare în judecată, publicarea pe propria pagină de internet a unui comunicat.
Acest comunicat trebuie să cuprindă sediul şi celelalte date de identificare ale întreprinderii, practica de concurenţă neloială săvârşită, precum şi măsurile hotărâte în justiţie. De asemenea, instanţa poate dispune publicarea hotărârii judecătoreşti într-un ziar de largă circulaţie, pe banii celui vinovat.
Va rămâne în vigoare, mai departe, şi prevederea conform căreia la cererea deţinătorului legitim al secretului comercial, instanţa poate dispune măsuri de interzicere a exploatării industriale şi comerciale a produselor obţinute din însuşirea ilegală a secretului comercial sau chiar nimicirea acestor produse.
Loialitate… înainte de toate!
Atâta vreme cât va exista economie de piaţă, concurenţa neloială va rămâne o temă aflată necontenit în atenţia legiuitorului. Viaţa economică este o luptă a contrariilor, în care cinstea şi probitatea se războiesc fără contenire cu lipsa de integritate şi incorectitudinea. Atunci când într-un stat sau într-o societate loialitatea şi cinstea sunt echivalate, de către marea majoritate, cu naivitatea şi lipsa de adaptare, va predomina stilul de afaceri necavaleresc, fără fair-play.
Mulţi îi laudă şi îi aplaudă frenetic pe “băieţii deştepţi”, pe descurcăreţii care ştiu să-şi umple buzunarele driblând legea. Aceasta până-n ziua când lăudătorii înşişi ajung în poziţia păgubitului! Mai devreme sau mai târziu toţi primim ceea ce merităm. Reuşita este lăudabilă. Dar şi modul în care ajungem la succes trebuie să fie la fel de lăudabil… prin moralitatea şi legalitatea sa!