Nu te prezinți la vot? Vei fi amendat!


votare

Votul liber caracterizează o societate democratică, chiar dacă „democrația nu este votarea, ci calcularea voturilor. (Tom Stoppard). În timp, oamenii au înțeles importanța de a-și putea alege liderii prin vot, indiferent de modul în care se desfășura acesta, indiferent dacă uneori puteau vota doar cei bogați și indiferent dacă de-a lungul istoriei femeile au luptat pentru a-și câștiga dreptul de a putea vota.

În anul 920 după Hristos, în India se vota pe frunze de palmier, iar în Arabia străveche liderii erau aleși tot prin vot. În Grecia antică doar bărbații care își desăvârșiseră stagiul militar aveau dreptul de a vota, iar femeile aveau privilegii limitate nefiind considerate cetățeni pentru a obține dreptul de a-și exprima opțiunile prin vot. În secolul al XIX-lea femeile nu aveau dreptul de a participa la viața publică. Abia în 1918 Anglia a introdus dreptul de vot pentru femei și în 1920 SUA au urmau exemplul, dar doar pentru femeile care nu erau de culoare.

Istoria votului a fost tumultoasă și abia în perioada modernă se poate vorbi de faptul că toți cetățenii aveau drept de vot fără să conteze religia, clasa socială, orientarea politică. În prezent, în majoritatea țărilor,  posibilitatea de a exprima opinia prin vot este un drept, iar nu o obligație neexistând sancțiuni pentru cei care nu uzează de dreptul la vot.

Există în Europa câteva țări în care cei care nu merg la vot sunt sancționați prin aplicarea de amenzi. Este vorba de Belgia, Luxemburg, Cipru și Grecia. În Italia și Portugalia, legea prevede că votul este obligatoriu, însă absenteismul nu este sancționat în niciun fel.

Legiuitorul român s-a gândit ca după un sfert de secol în care românii puteau veni la vot doar dacă doreau, să aducă anumite modificări și completări în acest domeniu în scopul de a institui votul obligatoriu pentru toți cetățenii. Cei care vor lipsi în ziua votului urmând să fie drastic amendați.

Astfel, proiectul privind modificarea și completarea legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și Senatului și pentru modificarea și completarea legii 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a legii administrației publice locale 251/2001 și a legii 393/2004 privind Statutul aleșilor locali publicată în Monitorul Oficial 196 din 13 martie 2008 a fost adoptat tacit de către Senat. În prezent, se află la Camera Deputaților cu mari șanse a de fi votat în forma propusă de Senat.

Cine poate lipsi de la vot fără să fie amendat?

În prezent, oricine lipsește de la vot nu primește nicio amendă sau alt avertisment. Dacă proiectul de lege va deveni realitate, regula instituită de aceste noutăți legislative este că votul va deveni obligatoriu pentru toți cetățenii români cu drept de vot, urmând ca participarea la vot să fie obligatorie. Scopul acestei inițiative legislative este acela de a responsabiliza cetățenii și de a-i face în acest fel să se implice în alegerea deputaților și senatorilor. Până la urmă, „suntem ceea ce votăm!” (Girel Barbu)

Excepția de la regula de mai sus o reprezintă cetățenii cu vârsta peste 80 de ani și persoanele care suferă de boli cronice.

Alegătorii care nu vor putea să se prezinte la urne la secția la care sunt arondați vor putea vota la alte secții. Știrile juridice specifică faptul că alegătorii vor primi un act din care va rezulta că au votat la altă secție decât cea la care sunt arondați.

Noutatea legislativă absolută: votul alb!

În prezent, atunci când votezi ai obligația de a alege unul dintre candidații înscriși pe listă și de a aplica ștampila „votat” în dreptul acestuia. Cei care nu simpatizează niciun candidat nu își pot exprima liber opțiunea decât prin aplicarea ștampilei în afara patrulaterului sau fără să o aplice deloc.

Noutățile legislative vor să instituie după modelul suedez: „votul alb.” Acesta reprezintă practic o sancțiune pentru clasa politică pe care alegătorul o aplică acesteia. În acest sens, noile buletine de vot vor avea paginile numerotate și în afara patrulaterelor în care se vor înscrie candidații și formațiunea politică din care fac parte sau sintagma „candidat independent”, va mai fi un patrulater unde se va înscrie „niciunul dintre  candidați nu corespunde.”

Cei care consideră că niciunul dintre candidați nu corespunde opiniei sale va aplica ștampila „votat” în interiorul patrulaterului aferent exercitării votului alb. În cazul în care după numărarea voturilor, se constată că 50% plus unu dintre alegători au considerat că niciunul dintre  candidați nu corespunde, autoritățile au obligația de a organiza un nou tur de scrutin.

Ce amenzi riscă cei care nu își vor exercita dreptul de vot?

Dacă în România legiuitorul ar aplica legea din Italia și Portugalia unde, deși votul este obligatoriu, nu există amenzi sau alte sancțiuni, probabil că nu se va schimba nimic. Pentru a fi sigur că românii vor ieși la vot și își vor face timp să își exprime opțiunea politică, legiuitorul a propus aplicarea unei amenzi de 1.000 lei pentru cei care nu vor veni la vot.

Rețineți că nu primiți amendă dacă veniți la vot, dar considerați că votul alb reprezintă opțiunea voastră. Legiuitorul consideră că prin aceste noutăți legislative îl va obliga pe fiecare român cu drept de vot să se informeze asupra candidaților, să își asume opțiunea electorală, să fie mult mai responsabil față de procesul de votare.

În plus, având în vedere sumele de bani care sunt cheltuite tot din buzunarul nostru, cred că o participare masivă la vot, ar putea evita organizarea unui tur doi de scrutin care, la rândul său, ar veni la pachet cu alte costuri. Desigur, având în vedere noutatea absolută a votului alb, s-ar putea ca mulți români să vină la vot pentru a nu lua amendă și pentru a sancționa moral clasa politică. Până acum, mulți dintre cei care susțineau că nu au pe cine vota, alegeau să rămână acasă. Dacă propunerea va deveni realitate, și aceștia își vor putea exprima liber opțiunea pe buletinele de vot.

Cred că „dacă votul nostru ar putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm.” (Mark Twain)

Vino la vot ca să votezi, că dacă nu, te amendez!

Poate că mulți români vor lua în glumă această lege, dar când vor trebui să achite din buzunar 1.000 lei pentru că nu și-au rupt din timpul lor câteva minute, vor înțelege, că unde-i lege nu-i tocmeală.

„Lacomi, amușinând după ciolan,/Vor să ne scoată de prin case,/La vot să alergăm plini de elan,/Că ne-or lăsa și nouă ceva oase…” (Paul Constantin)