Cred că nu este român care să nu aibă un radio, televizor, frigider sau orice alt aparat casnic vechi pe care nu l-a mai putut repara și atunci a apărut întrebarea: ce fac cu el? Unde să îl duc? Românul este inventiv și a găsit soluții să scape de problemă, însă prin modalitățile găsite este afectat atât mediul, cât și sănătatea umană.
Sigur că cei de la UE ne-au pus în vedere ca până la 14 februarie 2014 să punem în practică în legislația română Directiva 2012/19/UE prin care să reglementăm modul în care vor fi colectate deșeurile provenite de la echipamentele electrice și electronice, însă noi nu am reacționat nerespectând termenul impus. Abia după ce UE ne-a comunicat că pentru încălcarea obligațiilor de transpunere a Directivei 2012/19/UE suntem pasibili să scoatem din buzunar suma de 1.740.000 euro la care se vor adăuga penalități cuprinse între 2.000 și 124.000 euro/zi de întârziere ce se vor calcula din 14 februarie 2014, a luat naștere OUG 5/2015.
În Monitorul Oficial 253 din 16 aprilie 2015 a fost publicată OUG 5/2015 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice ale cărei prevederi intră în vigoare în 10 zile de la data apariției.
Creșterea gradului de reciclare și colectare
Noutățile legislative extind sfera colectării, reutilizării și reciclării echipamentelor electrice și electronice (EEE) utilizate de consumatorii casnici și cei profesionali. Astfel, până la 31 decembrie 2015 producătorii de EEE au obligația de a organiza colectarea deșeurilor provenite de la gospodăriile particulare, astfel încât să realizeze o rată medie de colectare separată la nivel național de cel puțin 4 kg/locuitor/an.
Noutățile legislative stabilesc ca reciclarea să aibă loc în trei etape, fiecare etapă urmând să respecte procentul stabilit de legiuitor. Acest procent este calculat ca raport procentual între masa totală de deșeuri EEE colectate în anul respectiv și masa medie a cantității totale de EEE introduse pe piață în ultimii 3 ani. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2016 rata de colectare trebuie să fie în procent de cel puțin 40%, între 2017 și 2020 de 45% și începând cu 2021 de 65%.
Centre de colectare
În scopul de a putea atinge rata de colectare a deșeurilor provenite din gospodăriile particulare, legiuitorul consideră că se impune înființarea de centre fixe de colectare, cel puțin unul la 50.000 locuitori, dar nu mai puțin de un centru în fiecare unitate administrativ-teritorială. În plus, pentru a-i ajuta pe cei care au astfel de deșeuri să scape de ele, se vor înființa și puncte mobile de colectare în măsura în care sunt accesibile populației ca amplasament și perioadă de timp disponibilă. Știrile juridice confirmă că cel puțin o dată pe trimestru va avea loc o colectare cu operatori anume desemnați. Rețineți că aceste deșeuri se vor colecta gratuit.
Ce trebuie să știți când cumpărați un produs de tip EEE nou?
Cu siguranță că atunci când televizorul sau frigiderul ne-au lăsat când aveam mai mare nevoie de ele, primul gând a fost să cumpărăm altul nou. Dar cu ăsta vechi ce facem? Unde îl ducem, cine ni-l ia și cât ne costă toată distracția asta? De acum încolo, atunci când cumpărați un produs nou, aveți dreptul de a cere distribuitorului să preia deșeul în mod gratuit. Distribuitorii au obligația de a prelua în sistem „unul la unul” în aceleași condiții ca și cele de livrare ale noului produs, aparatul uzat dacă este de tip echivalent și a îndeplinit aceleași funcții ca și produsul nou furnizat.
Concret, dacă achiziționați un frigider nou, veți putea scăpa de vechiul frigider cu această ocazie fără ca distribuitorul să poată fi obligat să preia și aspiratorul care refuză să mai funcționeze. Aspiratorul buclucaș îl veți putea preda la centrele de colectare special amenajate sau atunci când veți achiziționa unul nou, scăpați și de cel vechi.
De asemenea, dacă cumpărătorul nu știe că poate scăpa de aparatul vechi în momentul în care îl înlocuiește cu unul nou, distribuitorul este obligat să îl informeze despre acest aspect, să îl întrebe dacă are alt aparat vechi echivalent și să îl preia în mod gratuit.
Noutățile legislative impun ca distribuitorii care au spații de vânzare în domeniul EEE de cel puțin 400 m2 au obligația de a asigura colectarea gratuită a deșeurilor de acest tip de dimensiuni foarte mici ( cele la care nicio dimensiune exterioară nu este mai mare de 25 cm) de la utilizatorii finali, fie în cadrul magazinelor, fie în imediata apropiere a acestora fără obligația de a cumpăra EEE de tip echivalent.
Sancțiuni pentru nerespectarea legii
Pentru a-i încuraja atât pe distribuitori, cât și persoanele fizice să recicleze în mod corect deșeurile de tip EEE, legiuitorul a introdus sancțiuni aspre care să îi ardă la buzunar pe cei care nu respectă legea. Astfel, vor fi sancționate cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei persoanele juridice care nu înființează centre de colectare unul la 50.000 locuitori, nu introduc punctele mobile de colectare și nu organizează trimestrial colectări.
Dacă o persoană fizică deține un deșeu EEE care în urma contaminării prezintă riscuri pentru sănătate și siguranță și pe care distribuitorul refuză să îl primească în cadrul sistemului „unul la unul”, este obligat să îl predea de îndată la centrele de colectare. Nerespectarea acestei obligații, va fi sancționată cu amendă de la 500 la 1000 lei.
Cu aceeași amendă de mai sus vor fi sancționate persoanele fizice și juridice care dețin deșeuri EEE (inclusiv cele provenite de la EEE importate pentru folosința proprie) și nu le predau către sistemele de colectare.
Pentru a introduce pe piață EEE, producătorii inclusiv cei care furnizează produsele prin mijloace de comunicare la distanță, au obligația de a se înscrie într-un registru național al producătorilor primind un număr de înregistrare. Neîndeplinirea acestei obligații se sancționează cu amendă de la 40.000 lei la 50.000 lei și suspendarea temporară a activității până la îndeplinirea acestei obligații.
Rețineți că producătorii care dețin număr de înregistrare în registrul producătorilor de EEE la data intrării în vigoare a prezentei OUG își vor păstra această calitate până la expirarea actului administrativ de înregistrare.
Poluatorul plătește
Producătorii de EEE au obligația de a asigura finanțarea colectării, tratării, valorificării și eliminării în condiții de protecție a mediului a acestui tip de deșeuri care provin de la gospodăriile particulare.
Noutățile legislative precizează că pentru produsele introduse pe piață după 31 decembrie 2006, fiecare producător este răspunzător de finanțarea procesului de colectare pentru produsele provenite de la propriile produse. Producătorul are alternativa de a efectua aceste operațiuni individual sau prin intermediul organizațiilor colective.
Prin această reglementare legală a colectării, se evită cazurile în care oamenii lasă pe unde apucă aparatele electrocasnice vechi și au garanția că pot scăpa de ele fără costuri și astfel asigură protecția mediului și, implicit, a sănătății fiecăruia dintre noi.