Programul Național “Sprijin la bacalaureat, acces la facultate”


bac
Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a supus dezbaterii publice proiectul de Hotărâre privind aprobarea Programului Național “Sprijin la bacalaureat, acces la facultate”.

Prin proiectul dat, MECS a propus un program național de intervenție la nivelul învățământului liceal și al învățământului superior, ale cărui direcții de acțiune vor conduce la creșterea calității educației, prin îmbunătățirea ratei de tranziție de la nivelul secundar superior către nivelul universitar și îmbunătățirea gradului/ratei de menținere a studenților în învățământul universitar.

Beneficiarii finali ai Programului Național sunt: (i) elevii din liceele cu rezultate scăzute la examenele de bacalaureat și (ii) studenții din primii ani de facultate din instituțiile publice de învățământ superior.

Datorită discrepanței semnificative în ceea ce privește rata de absolvire a învățământului secundar superior între populația de etnie romă și cea de altă etnie, programul va acorda o atenție deosebită constrângerilor acestor elevi și studenți, dar nu în mod exclusiv.

Acest Program Național abordează astfel nevoile elevilor în risc de părăsire a școlii, la nivel liceal sau universitar, ceea ce este fundamental pentru România, în condițiile susținerii unei creșteri economice inteligente, în contextul declinului demografic cu care ne confruntăm și a unei populații îmbătrânite.

Obiectivele Programului Național sunt în concordanță cu strategia Europa 2020, dar complementare priorităților finanțate din fonduri nerambursabile structurale în cadrul viitoarei perioade de programare 2014-2020, ambele punând accent pe grupuri dezavantajate, îmbunătățirea calității în educație, reducerea abandonului și creșterea
participării în învățământul superior.

Toate activitățile propuse în program se subscriu legilor și reglementărilor naționale în domeniu, în special Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

Obiectivele Programului sunt reducerea ratei de abandon școlar în licee și universități, creșterea ratei de absolvire și îmbunătățirea performanței la bacalaureat, precum și o creștere a ratei de înscriere în învățământul superior.

Rezultate așteptate sunt:

  • Reducerea abandonul școlar în anii terminali ai învațământului liceal la 3.5%;
  • Creșterea ratei de participare și de promovabilitate la examenul de bacalaureat la 59% în liceele cu performanțe slabe;
  • Reducerea abandonul școlar în primul an de facultate.

Aceste obiective se vor îndeplini prin finanțarea de către Ministerul Educației și Cercetării Științifice a unor proiecte acordate liceelor și universităților prin calificarea și participarea la competiții de acordare de granturi.