Certificatele de revoluționar trebuie preschimbate ! Noi prevederi legislative


1La sfârșitul anului 2014 legiuitorul a publicat în Monitorul Oficial OUG 95/2014 prin care a adus schimbări semnificative privind criteriile de determinare a persoanelor care au avut un rol determinant în cadrul Revoluției și verificarea certificatelor de revoluționar acordate. După apariția acestei ordonanțe, cei vizați s-au întrebat cum își vor putea dovedi rolul determinant avut în zilele lui decembrie 1989 și care va fi procedura de preschimbare a certificatelor de revoluționar.

Pentru a beneficia de facilitățile oferite de legiuitor, posesorii de certificate au așteptat cu sufletul la gură apariția normelor de aplicare pentru a ști ce au de făcut ca să intre în legalitate.

Astfel, în Monitorul Oficial 140 din 24 februarie 2015 a fost publicată Hotărârea 99/2015 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din decembrie 1989.

Cu ce noutăți legislative vin normele metodologice?

Pentru a putea ști ce categorii de persoane participante la evenimentele din decembrie 1989 vor putea obține titlul de Luptător cu Rol Determinant, legiuitorul a specificat care sunt localitățile în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului. Acestea sunt: Timişoara, Caransebeş, Sibiu, Cugir, Lugoj, Târgu Mureş, Cluj-Napoca şi Bucureşti.

Practic, titlul de Luptător cu Rol Determinant se va atribui celor care au avut un rol determinant la declanșarea și victoria Revoluției din 1989 în perioada 14-22 decembrie 1989, care și-au pus viața în pericol la confruntările cu forțele de represiune, care au ocupat și apărat obiectivele de importanță deosebită (Opera din Timişoara, Comitetul Central şi comitetele judeţene sau municipale ale partidului, Televiziunea Română şi Radiodifuziunea Română şi altele asemenea) care au aparținut regimului totalitar, doar în localitățile menționate mai sus până la fuga dictatorului, adică până la 22 decembrie 1989, ora 12.10.

Referitor la localitățile care nu se află enumerate de legiuitor, dar, în care, în urma confruntărilor cu forțele de represiune, au fost ucise, rănite sau reținute persoane până la fuga dictatorului, s-a introdus o modalitate de determinare a acestora. Acestea vor fi stabilite prin acte normative emise în acest sens sau prin documente oficiale eliberate de Parchetul General.

Cum se poate preschimba titlul de Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite în cel de Luptător cu Rol Determinant?

Eliberarea noului certificat se face la cererea expresă a titularului de certificat preschimbat care se depune la Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 și se înregistrează într-un Registru special. Alăturat cererii, se vor atașa în original certificatul preschimbat și legitimația aferentă care atestă obținerea calității de Luptător Remarcat prin fapte Deosebite, copie a  actului de identitate și două fotografii tip pașaport.

Pot fi persoane care să fi obținut calitatea de Luptător Remarcat prin fapte Deosebite, dar care să nu își fi preschimbat certificatul în 2004 din cauza faptului că l-au pierdut. Pentru a obține noul certificat de Luptător Remarcat prin fapte Deosebite, cei vizați vor depune o declarație pe proprie răspundere autentificată la notar cu datele de identificare ale celui în cauză, seria și numărul certificatului preschimbat, dar pierdut, modul de dobândire a certificatului preschimbat (de exemplu, prin hotărâre judecătorească sau avizul Comisiei Parlamentare) și circumstanțele pierderii. Atașat acestei declarații se va depune și dovada declarării pierderii certificatului preschimbat în Monitorul Oficial partea a III-a.

Care este diferența între titlurile acordate revoluționarilor?

Pentru a ști clar la ce categorie se pot încadra participanții la evenimentele din decembrie 1989, legiuitorul a specificat ce presupune fiecare titlu acordat. Astfel, noutățile legislative precizează că titlul de Luptător Reținut se va acorda celor arestați preventiv până în 22 decembrie 1989 de către forțele de represiune ca urmare a participării directe și nemijlocite la acțiunile și evenimentele care au avut legătură de necontestat cu lupta pentru victoria din 1989.

Titlul de Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite se va atribui celor care s-au desprins din rândul participanților și au avut un rol deosebit la obținerea victoriei până la preluarea puterii și instituirea noilor structuri, remarcându-se prin fapte deosebite față de marea masă a persoanelor care au participat la Revoluție fără a avea o contribuție individuală deosebită la victoria din acele zile.

Titlul de Luptător cu Rol Determinant va fi acordat în scopul de a face diferența între cei care s-au remarcat prin fapte deosebite și cei care au avut un rol determinant prin contribuția lor la declanșarea și victoria din 1989, în sensul că s-au remarcat prin fapte deosebite în localitățile enumerate clar de legiuitor. Aceștia și-au pus viața în pericol și au apărat obiectivele strategice.

Ce pot face cei cărora li s-a respins cererea de obținere a titlului de Luptător cu Rol Determinant?

Noutățile legislative dau dreptul celor nemulțumiți să facă contestație la Comisia Parlamentară în 30 de zile de la data respingerii cererii lor. În contestație vor prezenta datele de identificare, actele și faptele contestate și vor atașa acte în susținerea celor afirmate. Rețineți că orice contestație care nu cuprinde cele de mai sus nu va fi luată în considerare și va fi declarată ca fiind inadmisibilă.

Cadrul legal pentru cei implicați în revolta anticomunistă de la Brașov din 1987

Cei implicați în evenimentele din 1987 pot obține calitatea de persoană care a avut de suferit în urma revoltei din 1987, soțul/soția persoanei afectate de evenimentele din acel an sau urmașii  persoanelor decedate în urma revoltei anticomuniste.

Cei interesați vor depune la Secretariatul de Stat o cerere însoțită de copia actului de identitate, documente oficiale eliberate de organele competente care au fost înregistrate la direcțiile de muncă și protecție socială și care au stat la baza deciziilor prin care li s-au acordat drepturi, avizul reactualizat al „Asociației 15 noiembrie 1987”, copia legalizată a certificatului de deces al celui care și-a pierdut viața în urma revoltei de atunci,  copia legalizată a certificatului de căsătorie pentru a dovedi calitatea de soț al persoanei afectate de evenimentele din 1987 și două fotografii tip pașaport.

Noile știri juridice precizează că nu vor putea beneficia de aceste prevederi cei care au făcut parte din aparatul de represiune, securitate și miliție sau au desfășurat activități de poliție politică.

Nu se acordă noi titluri sau calități de revoluționar!

Rețineți că prin acordarea titlurilor enumerate de legiuitor se atestă de fapt calitățile obținute prin preschimbarea certificatelor doveditoare emise între 1990 și 1997 fără să se acorde noi titluri sau calități de revoluționar. Singura excepție de la regula de mai sus, o reprezintă titlul de Luptător cu Rol Determinant care va fi acordat celor care își vor putea dovedi aportul decisiv la evenimentele din decembrie 1989.

Așadar, înarmați-vă cu răbdare, adunați actele solicitate de legiuitor și apoi puteți demara procedura în vederea preschimbării certificatului de revoluționar!