Când îți poți înscrie copilul în clasele primare și ce reguli noi se aplică pentru anul școlar 2015-2016?


lc+oleseaPrima zi de școală! Câți dintre noi nu și-o amintesc, de parcă ar fi fost ieri. Emoții, vise, încântarea de a-ți cunoaște noii colegi de clasă și pe învățătoarea care îți va desluși tainele abecedarului. Emoții la fel de mari au încercat părinții și bunicii care au fost alături de tine în prima zi dintr-o lungă călătorie numită: școala.

Una dintre cele mai grele misiuni înainte de a te bucura de prima zi de școală a copilului tău, o reprezintă documentarea pentru găsirea școlii potrivite, urmarea pașilor pentru înscrierea acestuia în perioada stabilită. Totul trebuie făcut ca la carte, dar, pentru asta, trebuie să cunoști regulile impuse de legiuitor.

Astfel, în Monitorul Oficial 103 din 9 februarie 2015 a fost publicat Ordinul Ministerului Educației și Cercetării Științifice nr. 3171/2015 privind aprobarea calendarului și a metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2015-2016.

În ce perioadă se desfășoară înscrierile pentru învățământul primar?

 În prezent învățământul primar este obligatoriu. Acesta cuprinde clasa pregătitoare și clasele I-IV. Ca noi știri juridice, legiuitorul a stabilit că pentru anul școlar 2015-2016 înscrierea se va face în mai multe etape urmând să fie respectate datele prevăzute în Ordin.

Astfel, în 16 februarie 2015 are loc afișarea circumscripțiilor școlare și a planului de școlarizare cu precizarea numărului de clase pregătitoare aprobate și a programului de completare a cererilor tip de înscriere și a programului de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor solicitată de părinți.

Pentru a-i consilia pe părinții copiilor aflați la grădiniță care vor trebui înscriși în învățământul primar, legiuitorul propune ca în perioada 16 – 27 februarie 2015 să se organizeze în școli întâlniri cu aceștia.

În scopul de a lua cea mai bună decizie în alegerea școlii în care se desfășoară activitate specifică clasei pregătitoare, s-a stabilit ca în perioada 18-26 februarie 2015, să aibă loc în fiecare școală “Ziua porților deschise”. Cu această ocazie părinții și copiii pot vizita spațiile dedicate activităților claselor pregătitoare și pot discuta cu personalul școlii.

După ce au ales școala, părinții au obligația de a completa cererile de înscriere în perioada 23 februarie -13 martie 2015. Prima etapă a înscrierilor se încheie pe 20-21 martie când se afișează listele cu cei înscriși, cu locurile rămase libere și copiii neînscriși.

Pentru cei care au ratat startul sau nu au fost înscriși la școala dorită, mai există și a doua etapă de înscriere în care cererile pot fi depuse de părinți în perioada 24 martie – 3 aprilie. Pe 10 aprilie se va afișa lista finală cu copiii înscriși în învățământul primar.

Ce copii pot fi înscriși în învățământul primar?

Dacă copiii împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2015 inclusiv, părinții au obligația de a-i înscrie la clasa pregătitoare. Dacă cei 6 ani sunt împliniți în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2015, atunci părinții îi pot înscrie în clasa pregătitoare dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Copiii vor fi evaluați de specialiști care vor decide dacă aceștia vor putea parcurge cu succes clasa pregătitoare. Dacă nu trec evaluarea, copiii vor fi înscriși la grădiniță în grupa mare.

Ca noi știri juridice, legiuitorul a stabilit că părinții, ai căror copii nu au fost înscriși în învățământul primar în anul școlar 2014-2015 și împlinesc 7 ani până la 31 august 2015 inclusiv, îi pot înscrie pe aceștia în clasa I.

Cum aleg școala unde va fi înscris copilul?

Aceasta este cea mai grea decizie, pentru că majoritatea părinților doresc să își înscrie copilul la cea mai bună școală care, de cele mai multe ori, nu coincide și cu unitatea școlară de care aparțin.

Regula este că înscrierea la clasa pregătitoare se face pe baza solicitării părinților la școala de circumscripție, având prioritate  acei copii care aparțin de aceasta. Dacă rămân locuri libere, vor fi înmatriculați copiii care provin din alte circumscripții școlare, inclusiv din alte localități. Numărul de locuri libere la clasa pregătitoare se determină ca diferență între numărul de locuri alocate acestui tip de clasă și numărul de copii din circumscripție care trebuie înscriși.

Pot fi situații în care numărul cererilor de înscriere primite de la părinți al căror domiciliu se află în afara circumscripției școlare să fie mai mare decât numărul de locuri libere. Atunci se vor aplica criterii de departajare între copii. Vor conta în procesul de alegere a copiilor existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului, a unui act ce atestă că minorul este orfan de ambii părinți sau de unul dintre ei sau dacă are un frate/o soră înmatriculat la acea școală.

De exemplu, dacă la o școală pe ultimul loc liber este înmatriculat un copil din altă circumscripție școlară, fratele său geamăn/sora geamănă va fi admis la acea unitate peste numărul de locuri alocat.

Ce acte trebuiesc depuse la înscriere?                                                                                

Părintele va depune cererea tip de înscriere, o copie xerox a actului său de identitate și a certificatului de naștere al copilului. Dacă copilul împlinește 6 ani în perioada 1 septembrie -31 decembrie 2015 inclusiv, la actele de mai sus, se va depune o copie a actului care dă aviz pozitiv de înscriere a copilului în urma evaluării dezvoltării sale psihosomatice. Dacă părintele dorește înscrierea copilului în afara circumscripției de domiciliu, va depune acte pentru a dovedi că se încadrează în criteriile de departajare.

Cu titlu de știri juridice, rețineți că nu puteți înscrie copilul la mai mule școli simultan, deoarece aplicația informatică nu permite acest lucru.

Reguli în a doua etapă de înscriere

Copiii care nu au fost înscriși în prima etapă sau nu au fost înmatriculați pe locurile dintr-o anumită școală, vor participa la a doua etapă. Rețineți că cererile se vor depune doar la școlile care mai au locuri disponibile și părinții au obligația de a completa în ordinea descrescătoare a preferințelor maxim trei opțiuni. Cererea va fi depusă la unitatea școlară unde părintele și-ar dori înmatricularea copilului.

 Înscrierea la școală fără taxe!

Școlilor le este interzis să perceapă taxe pentru înscriere sau să solicite părinților alte foloase pentru a facilita înscrierea copiilor.În cazul în care se vor folosi acte false pentru înscrierea copilului în învățământul primar, sancțiunea este pierderea locului obținut prin fraudă.

Dacă veți urma pașii stabiliți de legiuitor, aveți garanția că nu veți rata startul înscrierilor la școală și veți știi clar ce aveți de făcut pentru a alege unitatea școlară potrivită copilului vostru. Apoi, veți putea să vă bucurați de prima zi de școală…