Cum poți participa și câștiga la Loteria Fiscală?


loterie fiscalaSunt persoane care au ca hobby colecționarea de timbre, de păpuși, mașinuțe de jucărie sau souvenir-uri de un anumit fel, din locurile pe care le-au vizitat. De obicei, un hobby presupune  investirea de timp și bani și oferă colecționarului plăcerea de a se lăuda cu „trofeele” sale. Dar cum ar fi să poți câștiga bani dintr-un hobby nou lansat pe piața din România, fără cel mai mic efort?

După modelul altor țări în care Loteria Fiscală a avut un mare succes, legiuitorul român a decis să lanseze această nouă provocare cumpărătorului român, stimulându-l să solicite la fiecare achiziție bonul fiscal. Scopul urmărit este cel al combaterii evaziunii fiscale și al obligării tuturor comercianților să lucreze cu case de marcat fiscale. Din acest nou joc toată lumea are de câștigat: statul obține fonduri suplimentare la buget, prin reducerea evaziunii fiscale, în timp ce  cumpărătorul se poate alege cu un premiu în bani.

În Monitorul Oficial 81 din 30 ianuarie 2015 a fost publicată Ordonanța 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, ale cărei prevederi sunt în vigoare începând cu 2 februarie 2015. Până la 30 martie 2015, MFP va emite instrucțiunile pentru punerea în aplicare a prezentei Ordonanțe.

Cine poate participa la Loteria Fiscală?

Își pot încerca norocul toate persoanele fizice rezidente și nerezidente în România care au bonuri fiscale ce dovedesc achiziția de bunuri și servicii pe teritoriul României. Ca noi știri juridice, rețineți că legea nu impune un prag minim al vârstei de participare, astfel încât poate participa orice persoană, indiferent de vârstă. De exemplu, dacă mama i-a dat fiului de 14 ani toate bonurile fiscale pe care le avea și unul dintre bonuri va fi desemnat câștigător, atunci premiul poate fi revendicat de către copil. Legiuitorul permite și participarea cetățenilor străini.

Ce condiții trebuie să întrunească bonurile fiscale, pentru a putea participa cu șanse de câștig la Loteria Fiscală?

Aveți șanse de câștig dacă adunați bonurile fiscale emise în luna calendaristică anterioară organizării extragerii. Apoi așteptați extragerea și vedeți dacă vreunul dintre bonurile pe care le aveți este declarat câștigător.

Pentru a fi declarat câștigător un bon fiscal trebuie să întrunească cumulativ mai multe condiții: să fie emis de un aparat de marcat electronic fiscal, să fie lizibile data, valoarea, comerciantul care a emis bonul, să aibă o valoare de la 1 la 999,99 lei inclusiv și să nu aibă menționat vreun cod fiscal al cumpărătorului (extragerea este doar pentru persoanele fizice, fiind exclusă participarea firmelor la loterie!).

Este perfect valabil bonul fiscal, chiar dacă poartă sau nu ștampila comerciantului de unde ați cumpărat produsele, indiferent dacă ați achitat cumpărăturile cu cardul sau cu bonuri de masă. Rețineți că, dacă ați făcut o copie xerox de 0,50 bani nu veți participa la Loterie cu acel bon pentru că este sub pragul minim de 1 leu. La fel, dacă ați cumpărat un laptop de 1.300 lei, bonul fiscal depășește pragul de 999,99 lei prevăzut de lege.

Chiar dacă ați schimbat bani la casa de schimb valutar, puteți participa cu bonul fiscal emis cu ocazia acelei tranzacții. Rețineți că este neimportant dacă firma care a emis bonul fiscal este sau nu plătitoare de TVA. Dacă în localul de unde ați luat masa vi se aduce nota de plată, aceasta nu va putea fi înscrisă în cursa Loteriei. În schimb cu bonul fiscal obținut în urma achitării notei veți putea participa!

Când are loc extragerea și cum se procedează?

Prin noile știri juridice, legiuitorul precizează că extragerile, în general au loc lunar, în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni pentru luna anterioară sau ocazional dacă la extragerile lunare nu există câștigători două luni consecutive sau dacă se stabilește astfel prin ordin al ministrului finanțelor publice. Prima extragere lunară va avea loc în iulie 2015.

Totodată, astfel de extrageri vor avea loc și cu ocazia sărbătorilor legale. Prima astfel de extragere va avea loc pe 13 aprilie 2015 (de Paște), dată la care valoarea premiilor puse în joc va fi de 1 milion de lei. La această extragere vor participa bonurile fiscale de la 1 februarie la 29 martie.

Desfășurarea Loteriei va consta în efectuarea extragerii a două valori: un număr de la 1 la 999 ce reprezintă valoarea bonului fiscal, fără subdiviziunile leului și al doilea număr va fi data emiterii bonului. Bonul care întrunește cumulativ aceste condiții este desemnat câștigător.

De exemplu, dacă bonul câștigător este în valoare de 24 de lei și o persoană are un bon de 25 de lei nu a câștigat, pentru că pot fi câștigătoare doar bonurile cu valoare de la 24,00 lei la 24,99 lei. Dacă o persoană are un bon fiscal emis în data extrasă, pentru a câștiga trebuie să îndeplinească cumulativ și condiția de valoare.

Cum se revendică premiul și cum se intră în posesia lui?

Norocoșii câștigători care dețin bonurile extrase au de făcut un singur drum la ANAF, unde prezintă bonul fiscal în original, copia cărții de identitate și o cerere prin care revendică premiul. Puteți depune bonul fiscal câștigător la orice unitate ANAF din țară, indiferent de domiciliul pe care îl aveți sau de localitatea de unde a fost emis bonul. Rețineți că după ce ați depus originalul bonului fiscal, puteți cere unității ANAF unde ați depus bonul să vă elibereze o copie conformă cu originalul de pe acesta.

Cu titlu de știri juridice, s-a decis că puteți revendica premiul în 30 de zile calendaristice de la data extragerii, iar dacă depășiți acest termen pierdeți dreptul de a mai cere premiul. Dacă ultima zi de revendicare cade într-o duminică, nu vă culcați pe o ureche că este închis la ANAF, mergând abia luni să vă revendicați premiul. Luni deja termenul de 30 de zile este depășit și… ați ratat premiul!

Premiile vor fi plătite în 60 de zile de la data expirării termenului de revendicare a acestora. Pentru a determina valoarea premiului pentru un bon fiscal se împarte fondul lunar de premiere la numărul total al bonurilor fiscale câștigătoare revendicate în termen iar suma astfel obținută se rotunjește la leu în favoarea câștigătorului. Dacă într-o lună nu câștigă nimeni, atunci fondul de premiere se va reporta pentru extragerea următoare.

Nu primești bon, poți pleca cu produsul!

S-a decis ca, începând de la 1 martie 2015, în situaţia în care agentul economic refuză emiterea și înmânarea bonului fiscal, cumpărătorul să aibă dreptul să nu achite produsul respectiv.

Colecționezi bonuri fiscale și câștigi bani!

Participarea la Loteria Fiscală este gratuită și presupune un efort minim: să cereți bonul fiscal la fiecare cumpărătură făcută și apoi să colecționați bonurile, fără a exista obligația de a le înregistra la Loteria Română sau pe vreun site. Colecționați, așteptați extragerea și poate că o să câștigați. Mult succes!