Anumite categorii de persoane – exceptate de la plata contribuției la asigurările de sănătate


casÎntr-o Românie cu o rată a natalității în scădere și cu legi privind protecția copilului care se respectă doar pe hârtie, a mai apărut, la începutul lui 2015, o „minune” care a revoltat multă lume. Mii de copii au primit decizii de la ANAF pentru a-și achita contribuția de asigurări de sănătate aferentă anului 2012 pentru cei 42 de lei încasați lunar ca alocație. Printre copiii găsiți ca fiind buni de plată, au fost și cei cu handicap.

Explicația halucinantă a celor de la ANAF, care a liniștit apele, a fost că dintr-o eroare a programului informatic, copiii au primit aceste înștiințări de plată. Că programul informatic nu distinge între veniturile adulților și cele ale copiilor pot înțelege, dar cei care au semnat aceste decizii și le-au și expediat către minori au făcut-o tot din eroare sau din lipsă de profesionalism? Practic, din fabuloasa sumă de 504 lei pe care un copil o primește ca alocație într-un an de zile, aceștia trebuiau să achite 450 lei la fisc, adică 90% din întreaga alocație.

S-a ajuns la această situație pentru că fiecare minor căruia i s-a virat alocația într-un cont bancar ar fi realizat un oarece „profit” din dobândă la care ANAF a considerat că se datorează contribuțiile legale. Fără ca slujbaşii de la ANAF să verifice că minorii până la 18 ani sunt scutiți, potrivit legii 95/2006, de plata asigurărilor de sănătate, au trimis înștiințările de plată către copii!

Legiuitorul a considerat că se impunea să prevadă, negru pe alb, în Codul fiscal ce categorii de persoane sunt exceptate de la plata asigurărilor de sănătate. Și, dacă tot s-a decis modificarea Codului fiscal, legiuitorul a mai inserat și anumite facilități pentru persoanele cu handicap și au fost actualizate anumite prevederi privind anularea codului de TVA. Aceste dispoziții apar în OG 4/2015, publicată în Monitorul Oficial 74 din 28 ianuarie 2015.

Noi facilități fiscale pentru persoanele cu handicap

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a prevăzut că vor fi scutite, începând cu 1 februarie 2015, de impozitul pe venit datorat de persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat veniturile provenite din activitățile independente realizate individual și/sau într-o formă de asociere. De aceeași scutire vor beneficia și pentru veniturile obținute din pensii și cele din activități agricole, silvicultură și piscicultură.

Ca element de noutate, a fost introdus un articol care prevede că veniturile din salarii (de exemplu, cele obținute în baza unui contract de muncă, indemnizații, sporuri, diferențe de salarii și orice sume asimilate salariilor) sunt scutite de impozitul pe venit, dacă sunt realizate de persoane cu handicap grav sau accentuat.

Persoanele cu handicap grav sau accentuat nu vor datora plăți anticipate pentru veniturile realizate din salarii, pensii, activități independente, agricole, silvicultură și piscicultură. Rețineți că pentru veniturile din activități independente, agricole, salarii, pensii obținute până la 1 februarie 2015, persoanele au obligațiile fiscale de la data realizării lor.

Pentru veniturile din activități independente și agricole realizate în perioada 1 ianuarie 2015-1 februarie 2015, s-a decis că normele anuale de venit se vor corecta, astfel încât să corespundă perioadei impozabile și pentru veniturile la care venitul net anual se determină în sistem real nu se mai stabilesc și nu se mai efectuează plăți anticipate iar venitul net anual trebuie declarat până la 25 mai 2016.

 Cine va fi exceptat de la plata asigurărilor de sănătate?

Legiuitorul clarifică faptul că toți copiii până la 18 ani și cei cu vârsta de la 18 la 26 ani dacă sunt elevi, absolvenți de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, nu datorează plata asigurărilor de sănătate. Rețineți! Dacă aceștia realizează venituri din salarii sau asimilate acestora, venituri din activități independente sau agricole, au obligația de a plăti această contribuție.

Exceptați de la plată sunt soțul, soția sau părinții fără venituri proprii aflați în întreținerea unei persoane asigurate şi tinerii de până la 26 ani ce provin din sistemul de protecție al copilului. Persoanele cu handicap, persoanele anterior persecutate politic, cele deportate în străinătate care nu realizează decât drepturile bănești acordate ca urmare a faptului că sunt deținuți politici și persoane cu handicap, vor fi scutite de plata asigurărilor de sănătate.

Categoria celor exceptați de la plată include și femeile însărcinate și lăuzele, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția sau dacă valoarea lor e sub salariul minim brut pe țară lunar. Nu au fost uitați nici bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății care nu trebuie să plătească contribuția la sănătate până la vindecarea respectivei afecțiuni, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția.

Spuse și nespuse despre regulile de TVA

Cei cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA nu beneficiază, pe toată acea perioadă, de dreptul de a deduce TVA aferent achizițiilor efectuate, dar au obligația de a plăti TVA colectată aferentă operațiunilor taxabile desfășurate în acea perioadă.

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a prevăzut că cei cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri  de TVA au obligația de a depune o declarație privind taxa colectată care trebuie plătită până la 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrări de bunuri/prestări de servicii efectuate și/sau achiziții de bunuri/servicii pentru care sunt obligate la plata taxei.

Legiuitorul a stabilit că entitatea care efectuează o achiziție intracomunitară de bunuri care este taxabilă, are obligația de plată a taxei. Dacă o persoană obligată la plata acestei taxe este stabilită în Comunitate, dar nu în România, poate să își desemneze un reprezentant fiscal, ca persoană obligată la achitarea acestei taxe. Dacă o persoană obligată la plata acestei taxe nu este stabilită în Comunitate, acea persoană are obligația de a-și desemna un reprezentant fiscal, ca persoană obligată la achitarea acestei taxe.

Cu titlu de știri juridice, s-a stabilit că persoana care desemnează o altă persoană ca reprezentant fiscal este ținută răspunzătoare individual și în solidar pentru plata taxei cu reprezentantul său fiscal.

Persoana impozabilă sau persoana juridică neimpozabilă obligată la plata TVA are obligația de a autofactura operațiunile respective, până cel mai târziu în a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naștere faptul generator al taxei, dacă persoana respectivă nu se află în posesia facturii emise de către furnizor/prestator.