Din 1 februarie 2015, firmele au la dispoziție o nouă procedură pentru înregistrarea în scopuri de TVA


tva 1În viața unei firme apar situaţii în care asociații decid intrarea societății în inactivitate temporară sau omit să depună declarațiile de TVA, faptă care este sancționată, de către legiuitor, cu anularea înregistrării în scopuri de TVA.

Pentru a deveni din nou plătitor de TVA și a deține certificatul eliberat de organele fiscale, firmele trebuie să urmeze o procedură specifică. În prezent, această procedură este reglementată de către Ordinul ANAF 3330/2013, publicat în Monitorul Oficial 664 din 30 octombrie 2013. Legiuitorul a decis ca, începând cu 1 februarie 2015, acest ordin să fie abrogat de Ordinul ANAF 18/2015, publicat în Monitorul Oficial  nr. 32 din 15 ianuarie 2015.

În ce situații li se anulează firmelor înregistrarea în scopuri de TVA?

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a stabilit că firmelor aflate într-una dintre situațiile de mai jos, li se va anula înregistrarea în scopuri de TVA:

– au fost declarate inactive (nu și-au îndeplinit, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligație declarativă prevăzută de lege; s-au sustras de la efectuarea inspecției fiscale, prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea lor sau organele fiscale au constatat că nu funcționează la domiciliul fiscal declarat) sau au fost în inactivitate înscrisă în registrul comerțului;

– asociații/administratorii societății sau chiar firma au înscrise fapte în cazierul fiscal;

– nu au depus niciun decont de taxă;

– nu au evidențiat în deconturile de taxă depuse pentru 6 luni consecutive în cursul unui semestru calendaristic (pentru cei care au perioada fiscală luna calendaristică) și pentru două perioade fiscale consecutive în cursul unui semestru calendaristic (pentru cei care au perioada fiscală trimestrul calendaristic) nicio operațiune privind achiziții de bunuri/servicii și nici livrări de bunuri/prestări servicii realizate în cursul acestor perioade de raportare, din prima zi a lunii următoare celei în care a intervenit termenul de depunere al celui de-al șaselea decont de TVA, în primul caz și din prima zi a lunii următoare celei în care a intervenit termenul de depunere al celui de-al doilea decont de TVA, în a doua situație;

– societățile nou înființate cu sediul în România care nu au justificat intenția și capacitatea de a desfășura activitatea economică.

În reglementarea care se aplică până la 1 februarie 2015, nu sunt incluse firmele declarate inactive sau în inactivitate înscrisă în registrul comerțului și societățile nou înființate care nu au justificat intenția și capacitatea de a desfășura activitatea economică.

Ce acte trebuie să depună firmele pentru înregistrarea în scopuri de TVA?

În toate cazurile firmele pot cere înregistrarea în scopuri de TVA doar dacă a încetat situația care a condus la anularea cererii. Aceste firme depun formularul 099 – Cerere de înregistrare în scopuri de TVA, declarația pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității persoanei impozabile de a desfășura activități economice care implică operațiuni în sfera TVA (formular 088). Alături de aceste acte, firma mai depune și certificatul constatator de la registrul comerțului din care rezultă datele de identificare ale administratorului și ale asociaților și ponderea deținută în capitalul social la data depunerii respectivei cereri.

Cu titlu de știri juridice, firmele care nu au depus niciun decont de taxă, vor depune în afara actelor menționate mai sus, toate deconturile de TVA (formular 300) nedepuse la termen și o cerere motivată din care să rezulte că se angajează să depună la termen deconturile de taxă.

În reglementarea care se aplică până la 1 februarie 2015, firmele trebuie să depună aceleași acte precum cele menționate mai sus, fără formularul 088, care este nou introdus în noua procedură de înregistrare în scopuri de TVA.

Ce decide organul fiscal?

Firmele vor depune cererea împreună cu actele solicitate la organul fiscal unde sunt luate în evidența fiscală. Organul fiscal verifică dacă documentația depusă este completă și dacă temeiul legal al solicitării de înregistrare în scopuri de TVA corespunde cu motivul pentru care a fost anulat codul de înregistrare în scopuri de TVA.

Dacă, în urma verificărilor, se constată că cererea sau documentația atașată este incompletă sau incorectă, organul fiscal va notifica firma pentru a corecta erorile apărute. Dacă cel interesat nu se prezintă în 15 zile de la primirea notificării pentru corectarea/completarea cererii și/sau documentației, solicitarea sa va fi respinsă.

Dacă cererea este corect întocmită și însoțită de actele cerute de lege, atunci organul fiscal verifică și analizează solicitarea și poate admite sau respinge cererea de înregistrare în scopuri de TVA. Împotriva deciziilor de admitere sau respingere se poate formula contestație la organul fiscal, în termen de 30 de zile de la data comunicării.

Rețineți că înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile este valabilă începând cu data comunicării deciziei de aprobare a înregistrării în scopuri de TVA. După comunicarea deciziei privind înregistrarea în scopuri de TVA către persoana impozabilă, compartimentul de specialitate va opera, în Registrul contribuabililor, înregistrarea în scopuri de TVA și va emite certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, având înscrisă data înregistrării.

Ce obligații au firmele cărora li s-a anulat codul de TVA?

Până la momentul la care firmele cărora li s-a anulat codul de înregistrare în scopuri de TVA pot solicita revenirea la situația anterioară anulării, acestea vor fi supuse unui tratament fiscal aparte.

De exemplu, firmele declarate inactive care vor desfășura activități economice în perioada de inactivitate au obligația de a plăti impozitele și taxele prevăzute de lege, nu vor beneficia de deducerea cheltuielilor și a TVA aferentă achizițiilor efectuate. Pentru achizițiile de bunuri și/sau servicii efectuate în perioada în care persoana nu are un cod valabil de TVA destinat operațiunilor care vor fi efectuate după data înregistrării în scopuri de TVA, se ajustează în favoarea firmei prin înscrierea în primul decont de TVA depus după înregistrarea în scopuri de TVA.

Firmele care achiziționează bunuri și/sau servicii de la contribuabili după înscrierea lor ca inactivi în Registrul contribuabililor inactivi, nu vor beneficia de dreptul de deducere a cheltuielilor și a TVA adăugată achizițiilor respective, cu excepția achizițiilor de bunuri efectuate în cadrul procedurii de executare silită și/sau a achizițiilor de bunuri/servicii de la persoane impozabile aflate în procedura falimentului.

Cei cărora li s-a anulat codul TVA nu vor beneficia de dreptul de deducere a TVA aferentă achizițiilor efectuate, dar vor fi supuși obligației de plată a TVA colectate, aferentă operațiunilor taxabile desfășurate în acea perioadă.

Unde-i lege, nu-i loc de tocmeală!

Pentru a evita situațiile în care se anulează codul de TVA, firmele ar trebui să cunoască și să respecte legislația în materie.