Modificări privind drepturile ce se acordă participanților la acțiuni militare și urmașilor acestora


militari romaniSe spune că “eroul nu este mai curajos decât un om obișnuit, dar este curajos cinci minute mai mult.” (Ralph Waldo Emerson) Și noi avem eroii noștri, care aleg chiar și pe timp de pace să-și apere patria, plecând în misiuni militare în alte țări, acordând ajutor aliaților României sau mergând în misiuni în scopuri umanitare. Nu de puține ori, unii dintre ei au plătit sacrificiul suprem în cadrul acestor misiuni sau au fost răniți, rămânând cu sechele, pe viață. Ei ne dau tuturor o lecție de patriotism și transpun în realitate cuvintele lui Octavian Paler, care spunea că „fiecare om are o patrie, restul sunt țări.„

În sprijinul lor și al familiilor lor, legiuitorul a decis să recompenseze pe eroii militari și familiile acestora, sens în care în Monitorul Oficial nr. 13 din 8 ianuarie 2015 a fost publicat Ordinul 131/2014 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a OUG 82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat.

Încasarea indemnizației lunare de însoțitor

Legiuitorul a stabilit că militarii invalizi și civilii invalizi vor beneficia de o indemnizație lunară pentru însoțitor egală cu câștigul mediu brut. În categoria militarilor și civililor invalizi intră cadrele militare, soldații și gradații profesioniști, rezerviștii voluntari și personalul civil care participă la acțiuni militare individual sau colectiv, încadrat în grad de invaliditate și/sau clasat inapt pentru serviciul militar, în urma rănirilor, afecțiunilor fizice și/sau psihice dobândite ca urmare a acțiunilor de luptă, accidentelor, catastrofelor sau a altor evenimente intervenite din cauza participării la acțiuni militare.

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a stabilit că această indemnizație se va plăti din 1 decembrie 2014 sau începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care au încetat raporturile de serviciu/muncă cu MAPN. Pentru a primi indemnizația, cel în cauză trebuie să depună o cerere în acest sens la casa de pensii, în termen de 90 de zile de la data încetării raporturilor de serviciu sau de la data intrării în vigoare a legii 150/2014 (care a modificat OUG 82/2006), adică din 30.11.2014.

Dacă cererea este depusă într-un termen ce depășește 90 de zile de la data încetării raporturilor de muncă cu MAPN, atunci indemnizația va fi plătită începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care s-a depus cererea la casa de pensii. Indemnizația va fi achitată odată cu plata drepturilor de pensie și a drepturilor sociale.

Nu vor mai beneficia de indemnizație cei care, după revizuirea periodică a gradului de invaliditate, nu se mai încadrează în gradul I de invaliditate sau dacă beneficiarul a decedat.

Burse de studii pentru copiii militarilor cu grad I de invaliditate

Pentru a veni în sprijinul militarilor aflați în caz de invaliditate care au în întreținere copii și pentru a le asigura acestora șansa de a învăța, legiuitorul a decis acordarea de burse de către MAPN pe toată durata studiilor în instituțiile civile de învățământ până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la finalizarea acestora, fără a depăși 26 de ani.

Rețineți că aceste burse de studii se acordă pe întregul an calendaristic, pe durata pregătirii în instituțiile civile de învățământ de zi, de nivel primar, secundar, postliceal și universitar și doar pentru o singură specializare sau calificare profesională.

Bursele se achită lunar și cuantumul lor se realizează prin aplicarea unui coeficient de 1,10 asupra câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata. În 2015, acest câștig salarial mediu brut este de 2.415 lei.

Pentru a primi această bursă de studii, solicitanții depun la casa de pensii a MAPN, după încadrarea în gradul I de invaliditate, dosarul prin care solicită acordarea acestui drept. În luna august a fiecărui an au obligația de a actualiza dosarul cu acte prin care se dovedeşte că individul în cauză este integralist și înmatriculat în anul de studii următor.

Bursa va fi achitată începând cu data de 1 decembrie 2014 sau de la data încadrării în gradul I de invaliditate, dacă dosarul a fost depus în 90 de zile de la acest moment. Dacă s-au depășit cele 90 de zile, plata se va face începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care s-a depus dosarul.

Cu titlu de știri juridice, s-a stabilit că, pentru 2014-2015, bursele de studii se acordă integral, indiferent de data depunerii dosarului. Nu se va mai beneficia de bursă dacă, după revizuirea periodică a gradului de invaliditate a personalului militar, persoana în cauză nu se mai încadrează în gradul I de invaliditate.

Urmașii militarului decedat beneficiază de o indemnizație lunară egală cu solda funcției de bază brute

Legiuitorul a decis că urmașii militarului participant la acțiuni militare care nu realizează venituri din salarii sau activități independente, indiferent de numărul acestora, să beneficieze de o indemnizație lunară egală cu solda funcției de bază brută/salariul de bază brut avut de cel decedat la acea dată. Dacă suma este inferioară câștigului salarial mediu brut, indemnizația este egală cu câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent.

Dacă cel decedat nu avea urmași și era singurul susținător al părinților săi, aceștia vor beneficia de jumătate din indemnizație.

Cu titlu de știri juridice, s-a stabilit că baza de calcul a acestei indemnizații o constituie solda prevăzută de reglementările în vigoare din decembrie 2009 care cuprinde: solda de funcție corespunzătoare funcției avute la data producerii evenimentului, solda de merit, indemnizația de comandă, solda de grad, gradația avută și indemnizația de dispozitiv.

Această indemnizație nu se va mai achita de la data când beneficiarul realizează venituri din salarii/activități independente, în caz de deces, de la data recăsătoririi soțului supraviețuitor sau de când copiii au împlinit 18 ani, cu excepția cazului în care aceștia își continuă studiile, caz în care se va achita fără a depăși 26 ani.

Decontarea transportului în cazul participării la acțiuni festive sau comemorative

Invalizii, răniții, cei care au dobândit afecțiuni fizice, soțul/soția, copiii și părinții celor decedați, însoțitorii invalizilor grad I, pot participa la acțiunile festive sau comemorative organizate de MAPN. În acest caz, personalul armatei rănit, invalid sau urmașii acestora vor beneficia de decontarea cheltuielilor de transport dus/întors la/de la domiciliu.

Drepturi meritate

Inițiativa legiuitorului de acordare a acestor drepturi este extrem de utilă, mai ales că acești oameni își riscă viața în fiecare moment, conștienți fiind de importanța misiunii lor, iubindu-și necondiționat atât țara, cât și meseria pe care și-au ales-o. „Patriotismul este convingerea că țara ta este superioară celorlalte din cauză că tu te-ai născut acolo.” (George Bernard Shaw)