Revoluționarii – obligați să obțină noi certificate, pentru a putea primi indemnizația!


revolutie 1989Pentru ca astăzi să avem libertatea de a putea spune ceea ce gândim, fără să ne fie frică de consecințe, de a putea călători neîngrădiți în afara granițelor țării în locuri despre care aflasem că există doar din atlasul geografic, pentru a putea trăi într-o țară liberă, acum 25 de ani și-au jertfit viața eroii Revoluției din decembrie 1989.

Urmașii celor care și-au pierdut viața în confruntările dramatice pentru înlăturarea dictaturii comuniste, dar și cei care au condus grupuri de oameni și au menținut baricadele din acele zile, au fost recompensați cu certificate de revoluționar. Acestea le-au conferit dreptul la o indemnizație și o serie de alte beneficii.

Având în vedere că au trecut mai bine de 10 ani de la apariția legii 341/2004 pentru recunoștința față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din decembrie 1989, precum și față de persoanele care și-au jertfit viața sau au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987, publicată în Monitorul Oficial 654 din 20 iulie 2004, legiuitorul a considerat că se impunea modificarea acesteia, pe motiv că nu mai corespunde realităților social-politice și economice actuale.

Astfel, a apărut în Monitorul Oficial 969 din 30 decembrie 2014, OUG 95 pentru modificarea și completarea legii 341/2004. Scopul acestei ordonanțe este acela de a stabili criteriile de identificare a persoanelor care au avut un rol determinant în cadrul Revoluției și verificarea certificatelor de revoluționar acordate, care s-au multiplicat nejustificat. În termen de 30 de zile de la data publicării prezentei ordonanțe în Monitorul Oficial se vor elabora normele metodologice de aplicare a acesteia.

Ce noi modificări aduce legiuitorul în cadrul OUG 95/2014?

1. Modificări privind titlul de Luptător rănit

Până la apariția OUG 95/2014, titlul de luptător rănit se atribuia celor care au fost răniți în luptele pentru victoria Revoluției din decembrie 1989 sau în legătură cu aceasta. Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a decis că, de acum încolo, vor primi titlu de luptător rănit cei care au fost răniți în luptele din decembrie 1989 sau în legătură cu aceasta dacă au fost răniți prin utilizarea armelor de foc sau a tehnicii de luptă de către forțele represive, prin loviri sau alte violențe comise de reprezentanți ai acestora. Practic, toți cei care au fost răniți la Revoluție în alte accidente (de exemplu, ciocnirea a două mașini pe străzile aflate în haosul manifestațiilor de atunci) fără a fi implicate arme de foc, vor pierde titlul de revoluționar, și, implicit indemnizația.

2. Introducerea unui nou titlu, numit “Luptător cu rol determinant”

Acest titlu se va atribui celor care au avut un rol determinant la declanșarea și victoria Revoluției din 1989 în perioada 14-22 decembrie 1989, care și-au pus viața în pericol la confruntările cu forțele de represiune, care au ocupat și apărat obiectivele de importanță deosebită (Opera din Timişoara, Comitetul Central şi comitetele judeţene sau municipale ale partidului, Televiziunea Română şi Radiodifuziunea Română şi altele asemenea) care au aparținut regimului totalitar, doar în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului.

 3. Cine nu va beneficia de titlurile conferite de lege și de indemnizația de revoluționar?

Nu vor primi indemnizație sau alte drepturi Luptătorii cu Rol Determinant și cei Remarcați prin Fapte Deosebite care în decembrie 1989 au acționat ca angajați în exercitarea sarcinilor de serviciu, cei care au săvârșit infracțiuni de drept comun în timpul revoluției din 1989 sau în legătură cu drepturile acordate de legea 341/2004 sau în legătură cu acordarea sau preschimbarea certificatelor de revoluționar.

4. Luptătorii Remarcați prin Fapte Deosebite trebuie să ceară eliberarea de noi certificate pentru obținerea titlului de “Luptători cu Rol Determinant”

Încă din 2012 au fost suspendate indemnizațiile ce se acordau Luptătorilor Remarcați prin Fapte Deosebite. Aceștia pot obține un nou certificat care le va conferi titlul de Luptător cu Rol Determinant și vor putea primi iar indemnizația, cu condiția să se încadreze în cerințele legii privind obținerea acestui titlu, condiții destul de stricte.

Cu titlu de știri juridice, s-a decis că eliberarea certificatelor se face doar la cerere, ce trebuie depusă în 90 de zile lucrătoare, începând cu 30 decembrie 2014, iar solicitantul va depune pentru obținerea noului certificat, certificatul vechi, în original, și legitimația aferentă.

Cu titlu de știri juridice, s-a stabilit că persoanele care solicită eliberarea acestor certificate poartă răspunderea penală pentru corectitudinea întocmirii dosarelor, a documentelor și a probelor aflate în acestea. Comisia analizează actele și dacă dă aviz favorabil, trimite propunerile de atribuire a titlurilor Președintelui României, în vederea publicării în Monitorul Oficial.

După analizarea dosarelor, soluțiile se comunică în 45 de zile de la depunerea cererii. În cazul comunicărilor prin poștă cu confirmare de primire neridicate de către destinatar, termenul de 30 de zile pentru contestație curge de la data publicării deciziei Comisiei pe site-ul instituției.

Cu titlu de știri juridice, s-a stabilit că indemnizațiile pentru beneficiarii acestor titluri se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă la Secretariatul de Stat cererea care a stat la baza eliberării noului tip de certificat.

5. Cresc indemnizațiile

Cu titlu de știri juridice, s-a stabilit că părintele eroului martir va primi o indemnizație lunară reparatorie calculată pe baza coeficientului aplicat asupra salariului mediu brut pe economie care va crește de 0,50 la 1,10.

Copiii eroilor martiri vor beneficia de un coeficient de 1,10 aplicat asupra salariului mediu brut, până la majorat sau până la terminarea studiilor, fără a depăși 26 ani, indiferent în întreținerea cui se află. Noutatea este că, de acum încolo, vor putea beneficia de indemnizație și cei de peste 26 ani, cărora li se va aplica un coeficient de 0,50.

6. Protestatarii de la Brașov, din noiembrie 1987

 Este considerată persoană care a avut de suferit în urma revoltei muncitorești de la Brașov din noiembrie 1987, persoana care probează cu acte oficiale că a fost privată de libertate în locuri de deținere, pentru efectuarea de cercetări. Cererile pentru eliberarea certificatului se depun între 90 și 120 de zile de la intrarea în vigoare a OUG 95/2014 iar verificarea îndeplinirii condițiilor se face de către Secretariatul de Stat și pe baza avizului reactualizat al Asociației “15 noiembrie 1987”.

Rețineți că drepturile acordate potrivit acestei ordonanțe nu sunt considerate venituri, nu se impozitează și nu afectează acordarea altor drepturi. În 2015 se mențin în plată la nivelul acordat pentru decembrie 2014 indemnizațiile prevăzute de către legea recunoștinței față de eroii martiri.

Ordonanța care cerne revoluționarii

Probabil că scopul acestei reglementări este acela de a-i separa pe cei care au avut un rol determinant în cadrul Revoluției din 1989 de cei care nu se încadrează în această categorie.

Așteptăm, cu nerăbdare, normele metodologice care să definească clar ce presupune “rolul determinant”, ca să știm cu câți revoluționari mai rămânem!