Proiect – Păstrează bonul fiscal și statul te premiază lunar cu premii în bani !


bon fiscalLuând exemplul altor țări europene, precum Portugalia, Slovacia, Malta, care organizează loterii fiscale în scopul combaterii evaziunii fiscale, România urmează să implementeze și ea acest sistem, care s-a bucurat de mare succes în aceste țări europene.

Prin antrenarea activă a populației să solicite bonul fiscal de fiecare dată când merge la cumpărături, cu promisiunea că va putea câștiga prin tragere la sorți în fiecare lună bani, legiuitorul consideră că va putea stopa evaziunea fiscală și îi va obliga pe toți comercianții să își înregistreze în contabilitate toate sumele încasate.

Această măsură se află în stadiul de proiect pentru modificarea și completarea OUG 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale republicată în Monitorul Oficial 75 din 21 ianuarie 2005. Dacă va fi aprobată de cele două Camere ale Parlamentului, va putea fi promulgată de Președintele României, urmând să își producă efectele.

Cine organizează Loteria bonurilor fiscale și cine poate participa la ea ?

Loteria este organizată de către Compania Națională Loteria Română S.A. și constă în extragerea aleatorie de numere, în scopul acordării de premii în bani persoanelor care au înregistrat într-un sistem informatic bonurile fiscale solicitate de la comercianți.

Cu titlu de știri juridice, s-a stabilit că pot participa persoanele fizice rezidente și nerezidente care posedă bonuri fiscale care atestă cumpărarea de bunuri sau servicii în România.

Cum va funcționa sistemul Loteriei bonurilor fiscale?

Se va crea un sistem informatic dedicat Loteriei, care va fi accesibil doar persoanelor care au acces la internet și care va permite înregistrarea persoanelor fizice dornice să își încerce norocul, prin introducerea următoarelor informații obligatorii:

– codul unic de înregistrare al operatorului economic care a eliberat bonul fiscal;

– seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal cu care a fost emis bonul fiscal;

– numărul de ordine, data emiterii și valoarea bonului fiscal;

– numele, prenumele, seria și numărul unui act de identitate valabil pentru personele fizice care înscriu bonul fiscal;

– adresa de e-mail.

Rețineți că sistemul informatic va permite introducerea datelor de mai sus până la data de 10 ale lunii următoare celei în care au fost emise bonurile fiscale. După această dată, baza de date nu va mai permite înregistrarea bonurilor fiscale emise în luna anterioară.

Participanții trebuie să știe că tragerea la sorți va avea loc lunar, în prima zi lucrătoare după data de 15 a fiecărei luni calendaristice, pentru luna anterioară. Validarea înregistrării bonurilor fiscale se face automat în funcție de regiunea fiscală unde au fost instalate și fiscalizate aparatele de marcat electronice fiscale cu care au fost emise bonurile participante.

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a stabilit că, în urma validării înregistrării bonurilor fiscale, se va genera de către sistemul informatic un număr unic de identificare pentru fiecare bon fiscal înregistrat aparținând unei regiuni fiscale, număr care participă la extragerea lunară pentru desemnarea norocoșilor câștigători pentru fiecare regiune fiscală în parte.

Pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, al ANAF și al Companiei Naționale Loteria Română S.A. se vor publica rezultatele și listele cu fericiții câștigători. Aceștia își vor putea revendica premiile la agențiile plătitoare ale Companiei Naționale Loteria Română S.A. în termen de 90 de zile de la data publicării rezultatelor extragerii. Câștigătorii vor putea revendica premiul prezentând actul de identitate cu care s-au înregistrat la Loterie și bonul fiscal în original cu toate elementele obligatorii lizibile.

Pot fi situații în care cel care a câștigat să nu își revendice premiul în cele 90 de zile de la publicarea rezultatelor, caz în care valoarea acelui premiu se va reporta pentru următoarea extragere în cadrul aceleiași regiuni fiscale.

Care este valoarea premiului lunar?

Pentru a-i cointeresa pe români să solicite bonul fiscal în speranța că vor putea câștiga bani în urma participării la Loterie, legiuitorul a decis că se vor acorda lunar 20 de premii egale pentru cele opt regiuni fiscale. Se preconizează că valoarea unui premiu va fi de 1.200 lei. Practic, în fiecare lună, 160 de persoane din cele 8 regiuni fiscale vor putea câștiga premii în bani.

Rețineți că legiuitorul nu a condiționat valoarea bonului la vreo sumă, astfel încât vor putea intra în jocul Loteriei chiar și bonurile fiscale de un leu, primite după ce s-a cumpărat, de exemplu, o pâine.

Ce alte măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale urmează să se aplice?

  Îngrijorat de amploarea fenomenului evaziunii fiscale și conștient că acesta este foarte greu de stopat, legiuitorul a decis elaborarea unui proiect de măsuri fiscale pe trei planuri: eliminarea caselor de marcat cu rolă de hârtie și introducerea celor electronice, organizarea Loteriei bonurilor fiscale și obligativitatea ca băncile să comunice automat, lunar, organelor ANAF toate rulajele/soldurile conturilor deschise la acestea.

În cadrul unui proiect pentru modificarea OUG 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală republicat în Monitorul Oficial 513 din 31 iulie 2007 s-a propus ca fiscul să primească aceste informații de la bănci, în scopul creării unei baze de date care să poată fi utilizată pentru a identifica veniturile nedeclarate.

În prezent, băncile furnizează ANAF date despre situația conturilor unei persoane pentru a se stabili situația sa fiscală reală atunci când organele fiscale organizează un control fiscal. Dacă propunerea legiuitorului se va materializa, atunci băncile vor comunica lunar ANAF situația conturilor în mod automat și la cerere vor furniza informații privind datele de identificare ale persoanelor care dețin dreptul de semnătură la acele conturi și dacă un debitor are sau nu închiriate casete de valori.

Această modificare va alinia legislația noastră la cea europeană și va permite schimbul de informații automat între țări, în scopul identificării persoanelor fizice sau juridice care au transferat bani în conturile din străinătate, în scopul nedeclarării veniturilor și al sustragerii de la plata taxelor și impozitelor către stat.

Loteria bonurilor fiscale nu este un joc de noroc!

Deși, la prima vedere, ar părea că românii sunt îndemnați să participe la un joc de noroc cu acoperire națională, în realitate participarea nu presupune plata vreunei taxe, ca la celelalte jocuri de acest tip și nici nu se specifică faptul că aceste premii în bani vor fi impozitate, la rândul lor.

Românii vor fi tentați de mirajul potențialului câștig să colecționeze cât mai multe bonuri fiscale și să se înscrie la această Loterie. Nu plătesc nicio taxă, nu sunt condiționați de numărul bonurilor înscrise sau de valoarea nominală a unui bon, astfel încât cred că toată lumea va avea de câștigat.

„Cred că ai aceleași șanse de a câștiga la loto, indiferent dacă joci sau nu.” (Fran Lebowitz)