Pensionarii își pot recupera banii încasați necuvenit de către stat


restituire baniPensionarii români se luptă din greu cu cheltuielile, mulţi dintre ei rămânând cu portofelele goale după ce şi-au plătit taxele, facturile, contravaloarea medicamentelor şi preţul unei alimentaţii sărăcăcioase. La fiecare rectificare bugetară, primii tăiați de pe listă sunt pensionarii, deși numărul lor este în continuă creștere în România.

Regula de bază este că  pensiile se țin mai bine decât pensionarii. Nu se schimbă cu anii!” (Vitomir Teofiloc). În ultimii ani, mulți pensionari au fost obligați să restituie bani din pensia lor, deși aceasta fusese calculată greșit de funcționarii publici. În loc să li se aplice sancțiuni celor vinovați de erorile de calcul, au fost pedepsiți beneficiarii!

În ceasul al doisprezecelea, legiuitorul a decis, prin legea 125/2014, să scutească de la plată unele debite provenite din pensii. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial 700 din 24 septembrie 2014 și prevederile sale au intrat în vigoare la 1 octombrie 2014. Toți pensionarii au așteptat nerăbdători normele de aplicare ale acestei legi, pentru a ști când și cum își vor primii banii din pensie înapoi. Ca un cadou de sărbători, iată că acestea au văzut lumina tiparului și au fost publicate în Monitorul Oficial 878 din 3 decembrie 2014, dată la care au și intrat în vigoare.

Cui i se vor aplica aceste norme?

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a stabilit că scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii se va aplica pensionarilor aflați în evidența sistemului public de pensii la 1 octombrie 2014, adică cei ale căror drepturi de pensie sunt cuvenite, aflate în plată sau suspendate de la plată la data de 1 octombrie 2014 inclusiv.

Rețineți că nu vor beneficia de prevederile legale pensionarii pentru care s-a constatat, în mod retroactiv, că la 1 octombrie 2014 nu îndeplineau condițiile pentru a primi pensie, pentru că le-a încetat calitatea de pensionar.

 Ce sume vor fi scutite de la plată?

Debitele constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina pensionarilor la 1 octombrie 2014 reprezentând sume încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizație socială pentru pensionari, indemnizație pentru însoțitor, nu se recuperează.

Care este procedura prin care pensionarii sunt scutiți de la plată?

 Debitele aflate în evidență la 1 octombrie 2014 nu vor mai fi achitate de pensionari, în baza unei decizii emisă de casa de pensii. Decizia se emite în trei exemplare, unul dintre ele se va comunica pensionarului scutit de la plată.

Cu titlu de știri juridice s-a decis că, dacă după 1 octombrie 2014 se constată debite reprezentând sume plătite necuvenit pensionarilor aflați în plată la acea dată, pensiile se vor revizui prin decizii de modificare a drepturilor pe care se va menționa că suma de x lei încasată necuvenit până la 1 octombrie 2014 va fi scutită de la plată, potrivit legii 125/2014.

Pentru sumele plătite necuvenit după 1 octombrie 2014, se va emite decizie de recuperare a acestor sume.

 Ce sume nu vor fi scutite de la plată?

Cu titlu de știri juridice, s-a stabilit că nu vor fi scutite de plată debitele care au drept cauză culpa debitorului (a pensionarului). Cazurile de culpă a pensionarului pot fi:

– depunerea și folosirea unor documente eliberate cu nerespectarea legii, infirmate ulterior de angajator sau de deținătorul arhivei, carnete de muncă sau adeverințe, acte de stare civilă care se dovedesc a fi neconforme  cu realitatea;

– depunerea unor decizii medicale privind capacitatea de muncă, a unor certificate de handicap care s-au dovedit a fi obținute fără a se urma procedura legală;

– declararea nesinceră sau nedeclararea unor situații, fapt ce a avut drept consecință stabilirea eronată a pensiei;

– nerespectarea obligațiilor legale privind cumularea pensiei cu salariul sau cu veniturile din activități independente, în cazurile interzise;

– folosirea la calculul pensiei a unor acte pentru care s-a probat că sunt nule.

 În astfel de cazuri, casa de pensii va stabili prin decizie care este cuantumul corect și legal al pensiei, valoarea debitului ce va fi recuperat și sumele scutite de la plată, după caz.

Care este procedura de restituire a debitelor încasate necuvenit de la pensionari?

Dacă unii pensionari au fost mai norocoși și au încasat sume de bani în plus din cauza culpei funcționarului, fiind acum scutiți să îi restituie, alții au avut ghinionul să li se solicite să restituie banii din pensie considerați a fi încasați necuvenit.

Aceștia își vor putea primi banii înapoi printr-o cerere adresată casei de pensii de la domiciliul titularului dreptului de pensie, al indemnizației sociale sau de însoțitor. Rețineți că pensionarii care nu vor adresa această cerere casei de pensii, nu vor beneficia automat, în temeiul legii, de acești bani, statul considerând că nu sunt interesați să îi ceară înapoi.

 În baza cererii, se vor restitui sumele de bani provenite din debite constituite anterior sau ulterior datei de 1 ianuarie 2011, până la 1 octombrie 2014. Rețineți că nu se vor restitui sumele ce reprezintă debite care au drept cauză culpa debitorului și cele instituite pensionarilor ale căror drepturi la pensie s-au deschis începând cu 2 octombrie 2014.

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a stabilit că sumele se vor restitui fără dobânzi, penalități sau majorări de întârziere. Restituirea se va efectua în termen de 5 ani (ianuarie 2015 – 31 decembrie 2019), în cinci tranșe anuale egale.

După ce pensionarul va înregistra cererea prin care solicită restituirea sumei încasate necuvenit de către stat din pensia sa, cei de la casa de pensii vor calcula suma totală de restituit și cuantumul celor cinci tranșe anuale. Dacă suma totală de restituit nu se divide egal la cinci, atunci fracțiunile se întregesc la un leu în favoarea pensionarilor, iar regularizarea se va face la ultima tranșă.

Prima tranșă va fi restituită către pensionar în maxim 3 luni de la data înregistrării cererii. Dacă s-au depus cereri de restituire începând cu 1 octombrie 2014 (nu mai devreme), eșalonarea la plată este cea corespunzătoare cererilor înregistrate în ianuarie 2015.

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a stabilit că celelalte patru tranșe anuale se vor achita în luna octombrie  a fiecărui an. În funcție de data depunerii cererii, casa de pensii poate achita mai multe tranșe cumulate, maxim cinci.  Aceste debite ce trebuie restituite se vor achita o dată cu pensia, urmând ca pe talonul de pensie să fie evidențiată separat suma restituită.

Statul restituie banii în tranșe, fără dobânzi !

Toți pensionarii vizați vor primi în următorii cinci ani banii care li s-au oprit pe nedrept din pensii, însă fără majorări sau dobânzi. Faptul că se achită în tranșe arată că se merge pe principiul că „până la anul ori moare măgarul, ori moare samarul!”