Notarii – obligați la plata de despăgubiri dacă v-au cauzat prejudicii !


acte notarialePe principiul „paza bună, trece primejdia rea”, suntem îndemnați să ne asigurăm casa, mașina, chiar și propria viață. Puțini știu că atunci când apelezeză la serviciile unui avocat, medic, notar sau executor judecătoresc, aceștia au obligația de a fi asigurați pentru eventualele cazuri în care, din propria culpă, produc un prejudiciu clientului. Miller spunea că „asigurările acoperă totul, în afară de ceea ce se întâmplă”, iar Murphy credea că societățile de asigurare „dacă găsesc și cea mai mică posibilitate să nu plătească, e sigur că nu vor plăti!”

Nici notarii publici nu au fost excluși de la obligația de a se asigura. Pentru a clarifica modul în care funcționează sistemul de asigurare al notarilor publici,  legiuitorul a elaborat Statutul Casei de Asigurări a Notarilor Publici din România, care a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 845 din 20 noiembrie 2014. Prevederile sale se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2015.

 Noile ştiri juridice 

Casa de asigurări a notarilor publici are sediul în București și cuprinde toți notarii care își desfășoară activitatea pe teritoriul României. Scopul ei este de a asigura răspunderea civilă a notarului pentru prejudiciile cauzate prin fapte și acte notariale, cu excepția prejudiciilor cauzate prin fapte săvârșite cu intenție. Fondurile Casei de asigurări sunt primele de asigurare, taxele de înscriere, donații și alte surse legale.

Notarul are obligația de a se asigura anterior începerii activității, sub sancțiunea neemiterii licenței de funcționare. Notarul dobândește calitatea de asigurat prin încheierea contractului de asigurare, anterior începerii desfășurării activității, dar aceasta devine efectivă la data începerii activității.

Pe toată durata exercitării funcției, notarul este obligat, sub sancțiunea retragerii licenței de funcționare, să achite anual și integral, costul poliței de asigurare. Cu titlu de știri juridice, s-a prevăzut că pe perioada retragerii licenței de funcționare, contractul de asigurare încetează sau se suspendă.

Dacă este chemat în judecată pentru a răspunde civil pentru prejudiciile cauzate, are obligația de a depune la Casa de asigurări o copie de pe cererea de chemare în judecată în maxim 10 zile de la primirea citației. Totodată, este obligat să administreze toate probele necesare, folosind toate căile de atac (apel, recurs) pentru a-și proba nevinovăția.

Notarul are obligația de a declara existența altor asigurări pentru aceeași răspundere  pe care le-a făcut la asigurători diferiți. Notarului îi este interzis să facă vreo promisiune sau plată terțului care pretinde despăgubiri generate de fapta sa defectuoasă, în exercitarea profesiei.

Valoarea primelor de asigurare anuale subscrise reprezintă opțiunea fiecărui notar și este cuprinsă între 1.000 lei și 6.000 lei pentru primul eveniment/an. Primele de asigurare se vor achita la casieria sau în contul Casei de asigurări, până la 15 aprilie a anului în curs.

Pentru producerea în decursul aceluiași an și a altor evenimente asigurate în afara celui de mai sus, se va achita franciză obligatorie de 10% din fiecare daună lichidabilă.

Ce prejudicii acoperă asigurarea făcută de notar?

Asigurarea acoperă doar prejudiciile cauzate din culpă de către notar  prin faptele sale sau ale angajaților săi și doar dacă acestea au avut loc în exercitarea atribuțiilor profesionale. Dacă notarul a primit bunuri care i-au fost încredințate în depozit și acestea sunt distruse, dispar sau sunt pierdute din culpa notarului, cel păgubit va fi despăgubit.

Dacă bunurile încredințate dispar sau sunt distruse din pricina unui caz de forță majoră, caz fortuit, asigurarea nu va acoperi daunele. Dacă clienții i-au încredințat notarului documente în original și acesta le pierde, distruge sau sunt deteriorate, asigurarea va acoperi doar costul de refacere al documentelor. Concret, dacă notarul pierde o hotărâre judecătorească definitivă și executorie, va suporta costul legalizării hotărârii, 5 lei și cel al obținerii titlului executoriu, 20 lei.

Pentru ce tipuri de prejudicii nu răspunde casa de asigurări?

Dacă notarul a întocmit greșit anumite acte din vina exclusivă a clientului (de exemplu, i-au fost furnizate date incorecte) sau dacă prejudiciul cauzat de notar depășește limita maximă a despăgubirii asigurate, casa de asigurări nu achită decât contravaloarea despăgubirii asigurate. Diferența va fi suportată de notar.

Dacă prejudiciul cauzat de notar a fost constatat printr-o hotărâre judecătorească, atunci cheltuielile de judecată generate de acel proces vor fi suportate exclusiv de acesta. La fel, daunele morale acordate clientului păgubit pentru prejudiciul cauzat de notar vor fi plătite din buzunarul notarului.

Tot din propriul buzunar va achita notarul și sumele reprezentând prejudicii cauzate de acte pe care le-a încheiat înainte de începerea activității, pe perioada suspendării sau după încetarea calității de notar sau prejudiciile cauzate prin săvârșirea de infracțiuni.

Rețineți că nu se vor acorda despăgubiri de către Casa de asigurări pentru prejudiciile cauzate de notarul public prin faptele proprii sau ale angajaților săi, dacă evenimentul s-a produs într-un caz de forță majoră, din culpa exclusivă a celui păgubit sau a unei terțe persoane.

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a stabilit că nu se vor acorda despăgubiri, de către Casa de asigurări, pentru prejudiciile cauzate de notarul public decurgând din calitatea sa de lichidator/fiduciar, mediator și sau agent al Arhivei Electronice de Garanții Reale Mobiliare.

Care este limita maximă a despăgubirilor ce se pot acorda?

 Limita maximă ce se poate acorda păgubitului este egală cu valoarea primelor de asigurare achitate de notar multiplicată de 40 ori, dar nu mai mult de 240.000 lei. Despăgubirile se vor achita în lei și doar în România. Dacă prejudiciul cauzat depășește valoarea de 240.000 lei, casa de asigurări nu răspunde pentru plata diferenței, care va fi suportată exclusiv de către notarul public.

Sancțiuni pentru neachitarea primei de asigurare

 În cazul în care notarul nu-şi achită integral, în termen de două luni de la scadență, obligațiile bănești, acesta va fi suspendat din exercițiul funcției de notar public după împlinirea unui termen de două luni de la împlinirea termenului scadent de plată a primei de asigurare.

Extinderea asigurării profesionale

Obligativitatea asigurării profesionale a notarilor vine ca o consecință firească a evoluției societății, mai ales că tot mai multe persoane apelează la serviciile unui notar public. Este util ca românii să cunoască ce drepturi și obligații au și ce pot face, dacă drepturile le sunt vătămate prin exercitarea defectuoasă a profesiei de către notar.

Este bine să știți care sunt limitele asigurării în tagma notarilor publici și în ce cazuri se acordă aceasta, dar mai ales în ce cazuri nu se acordă. Cunoscând cuantumul despăgubirilor ce vă pot fi acordate în cazul unui prejudiciu cauzat de notar, puteți să diminuați eventualele pierderi.

Se spune că „asigurarea este ca o parașută: dacă nu o ai când îți trebuie prima dată, sunt șanse să nu mai ai nevoie de ea din nou.”