Cei care ajung în spitalele din România constată acuta lipsă a cadrelor medicale autohtone, care au luat drumul străinătății în scopul unui trai decent. Această migrație a medicilor români a afectat negativ actul medical. Chiar dacă în multe spitale au venit să profeseze medici din alte țări, în continuare sistemul medical de la noi se confruntă cu lipsa de personal.
Având în vedere interesul unor medici străini de a profesa în România, legiuitorul a considerat că se impune crearea cadrului legal pentru aceștia. Astfel, prin legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, s-a prevăzut că profesia de medic se exercită pe teritoriul României de către cei care au titlu oficial de calificare în medicină.
Cu titlu de știri juridice, s-a mai prevăzut că pot profesa ca medici atât cetățenii statului român, cât și cetățenii sau beneficiarii statutului de rezident ai unui stat membru UE, al Spațiului Economic European (SEP) sau ai Confederației Elvețiene. Astfel de solicitări de a profesa în România vor fi soluționate de către Colegiul Medicilor din România (CMR).
Pentru a putea profesa, este necesar să aibă un aviz eliberat de către Colegiul Medicilor din România. Procedura obținerii acestuia a fost reglementată prin Decizia 9/2014 a CMR privind eliberarea Avizului de practică temporară/ocazională a profesiei pentru medicii străini, publicată în Monitorul Oficial 844 din 19 noiembrie 2014.
Ce activități pot exercita medicii străini în România?
Aceștia pot exercita o activitate medicală cu caracter ocazional, care poate fi de natură medicală sau didactică, conferințe, congrese, intervenții și/sau manevre terapeutice/diagnostice ce se doresc a fi împărtășite medicilor români, inclusiv activități cu caracter umanitar și de voluntariat. Medicii străini pot presta și o activitate medicală cu caracter temporar, care se desfășoară pe o perioadă limitată de timp.
Cu titlu de știri juridice, s-a prevăzut că, în caz de prestare ocazională de servicii pe teritoriul României, medicii cetățeni străini nu au obligația de a se înscrie în CMR, dar trebuie să solicite CMR eliberarea avizului de practică temporară.
Ce acte trebuiesc depuse pentru a se obține avizul de practică temporară?
Cei interesați trebuie să depună la secretariatul CMR următoarele acte:
– cererea tip prin care solicită eliberarea avizului, urmând să precizeze durata de prestare, dacă este temporară sau ocazională, locul de desfășurare a acestor activități, domeniul de asigurare sau alte mijloace de protecție socială sau colectivă privind responsabilitatea profesională de care beneficiază în statul în care este stabilit;
– cartea de identitate sau pașaportul, diplomele, certificatele și alte titluri de medic și documentul (valabil 3 luni de la emitere) prin care autoritățile competente din statul unde medicul este stabilit atestă că acea persoană deține titlurile și calificările necesare exercitării profesiei de medic, că nu a suferit suspendări temporare sau definitive sau condamnări penale definitive. Toate aceste acte trebuie să fie depuse în limba în care au fost emise în copii legalizate și apostilate, însoțite de traducerile legalizate în limba română;
– certificat/atestat emis de organizații recunoscute de CMR și de Ministerul Educației Naționale, privind abilitățile lingvistice profesionale necesare pentru a practica în România. Rețineți că acest certificat nu este necesar pentru practicarea ocazională a activității în cadrul unor echipe mixte cu medici români;
– dovada achitării echivalentului în lei a sumei de 50 euro, necesară pentru eiberarea avizului. Rețineți că, pentru acțiunile umanitare și de voluntariat, nu se percepe această taxă.
Cu titlul de știri juridice, legiuitorul a stabilit că, atunci când se constată diferențe între calificările profesionale ale medicului prestator și formarea impusă în România pentru desfășurarea activității medicale pentru care se cere avizarea și acestea nu pot fi compensate prin experiența profesională a medicului prestator de servicii, prin cunoștințele, competențele dobândite, medicul solicitant va trebui să susțină o probă de aptitudini.
În acest caz, va achita echivalentul în lei al sumei de 150 euro, pentru eliberarea avizului. În cadrul acestei probe de aptitudini își va demonstra cunoștințele, competențele și abilitățile de trebuinţă în specialitatea respectivă.
În cât timp se emite avizul și pe ce durată?
În termen de 30 de zile calendaristice de la momentul depunerii tuturor actelor prevăzute de legislația în vigoare, se va elibera avizul, pe o durată de maxim un an de la emitere. Acesta se va emite în trei exemplare: unul pentru medicul solicitant, unul pentru colegiul teritorial din județul unde acesta va lucra şi unul rămâne la dosarul medicului solcitant.
Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a stabilit că medicul prestator are obligația de a informa Casa Națională de Asigurări de Sănătate asupra serviciilor pe care le va presta în România. În caz de urgență, trebuie să anunțe CNAS în șapte zile de la momentul la care le-a prestat.
Cum obțin avizul cetățenii unui stat terț (non UE)?
Cetățenii unui stat terț pot exercita profesia de medic în România în scop didactic sau ocazional (inclusiv voluntariat și caracter umanitar) în baza avizului CMR.
Aceștia vor exercita activitate medicală exclusiv în cadrul unei unități medicale sau de învățământ medical în scop didactic și în perioada expres aprobată. Ei vor depune aceleași acte ca și medicii membri ai unui stat UE, dar, în plus, adaugă invitația unei unități medicale românești sau unități de învățământ medical și decizia unității medicale prin care nominalizează medicul sub supravegherea și responsabilitatea căruia se va desfășura activitatea medicală pentru care se solicită avizul.
Pentru medicii din SUA, Canada, Israel, Australia, Noua Zeelandă, documentul care atestă echivalarea titlurilor de medic va fi eliberat de către Ministerul Sănătății, iar pentru medicii din alte state decât cele enumerate anterior, actul va fi eliberat de către departamentul profesional al CMR.
Pentru medicii aceştia, durata de exercitare a activităților profesionale este de 3 luni și poate fi prelungită pentru o durată de încă maximum 3 luni pe an.
Migrația medicilor, un fenomen îngrijorător
Stăm și privim neputincioși cum ne pleacă medicii să lucreze în afara granițelor țării și ne lamentăm, fără să căutăm soluții pentru a putea stopa acest fenomen în continuă creștere, gândindu-ne că „orice soluție am găsi, aceasta ridică noi probleme.” (Murphy).
De exemplu, în Ungaria studenții au fost obligați să semneze un contract care le impunea să muncească în țară un anumit număr de ani după terminarea facultății. Dacă emigrau, trebuiau să returneze costurile plătite de stat pentru educația lor, într-un anumit interval de timp.
Până la urmă, „nu există eșecuri, doar soluții fără răspuns.” (Andronic Alexandru)