Personal neclerical exonerat de la returnarea unor sume considerate necuvenite de Curtea de Conturi


cc+oleseaPotrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern, 473 de persoane reprezentând personal auxiliar al cultelor religioase sunt exonerate de la returnarea unor sume considerate necuvenite de Curtea de Conturi.

Anterior, inspectorii Curţii de Conturi au descoperit mari prejudicii rezultate din sumele plătite de primării personalului neclerical, în completarea salariului, şi a cerut recuperarea banilor cu majorări de întârziere.

Astfel, Curtea de Conturi, în controalele efectuate la mai multe unităţi administrativ-teritoriale, a stabilit prejudicii foarte mari pe anii 2011-2014, la care se adaugă majorările de întârziere până la data recuperării prejudiciului. Pentru recuperarea prejudiciului stabilit de Curtea de Conturi, instituţiile publice au blocat acordarea sumelor cuvenite personalului neclerical pentru lunile octombrie-decembrie 2014.

Totuşi, efectele negative în ceea ce priveşte nivelul de trai al acestei categorii de personal au determinat Guvernul să decidă exonerarea de la plată, de către instituţiile publice care trebuiau să asigure finanţarea, a sumelor reprezentând contribuţii pentru personalul neclerical acordate în anii 2011-2014, care trebuie să fie restituite la cererea Curţii de Conturi.

Totodată, potrivit actului normativ, la data intrării în vigoare a ordonanţei, va înceta plata sumelor reprezentând contribuţii pentru personalul neclerical.