Cerere de reexaminare privind statutul personalului din aviaţia civilă


justitiePreședintele României, Traian Băsescu, a semnat pe 9 octombrie 2014,cererea de reexaminare asupra Legii pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Cererea de reexaminare prevede că conform actului normativ, personalul aeronautic civil navigant profesionist care îndeplineşte condiţiile prevăzute în cuprinsul său are dreptul la o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.

Prin urmare, “având în vedere faptul că reducerile salariale din sectorul bugetar au afectat numai o anumită parte din personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, în timp ce alţi membri ai acestei categorii de personal nu au avut veniturile diminuate, considerăm că stabilirea cuantumului pensiei pe baza unui procent din veniturile realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare este de natură a crea discriminări între membrii personalului aeronautic civil navigant profesionist“, se arată în cerere.

Stabilirea unui regim special de pensionare pe baza importanţei economice deosebite a sectorului de activitate este, de asemenea, considerat discriminatorie în raport cu celelalte categorii socio-profesionale din domeniul transporturilor ori din alte domenii cu importanţă economică deosebită.