Românul este ospitalier, inventiv și un bun sfătuitor, mai ales atunci când vrea să împărtășească semenilor din experiența sa. Excelent am spune, numai calități! Nu face excepție de la regula de mai sus nici dorința românului de a da cele mai bune și avizate sfaturi și-n domeniul medical!
„- Te doare capul? Ia o aspirină!”, îți spune un coleg.
„- Ba nu, mai bine ia un antinevralgic, la mine are efect garantat”, sare repede o colegă de birou care a tras cu urechea la conversația celor doi. Uite așa primești sfaturi gratis de la semenii binevoitori și chiar dacă nu te durea așa de tare capul, acum chiar că îți plesnește de durere!
Având în vedere obiceiul românilor de a-și pune singuri un diagnostic și de a-și administra medicamente după ureche pe principiul “eu am încercat, m-am vindecat” (așa că sigur va funcționa și-n cazul tău!) se impunea trasarea unor reguli clare referitoare la dispozițiile Legii farmaciei.
Legiuitorul a lansat în dezbatere publică un proiect pentru modificarea și completarea Legii farmaciei, nr. 266/2008. Până în 3 septembrie 2014 toți cei care au propuneri, argumente pro și contra, sunt invitați să-și facă auzit glasul!
Ce știri juridice noi aduce proiectul pentru modificarea și completarea legii farmaciei?
Principala noutate pe care legiuitorul dorește să o introducă în viitoarea lege a farmaciei se referă la posibilitatea de a cumpăra și on-line medicamentele care se eliberează fără rețetă. În prezent acestea se vând în farmacii, dar vor fi putea fi achiziționate printr-un simplu click!
Probabil că multe farmacii vor fi doritoare să vândă on-line medicamente fără prescripție medicală. Vor putea oferi aceste servicii doar farmaciile care sunt autorizate de Ministerul Sănătății și care își vor face site-uri de vânzare on-line. Condițiile în care va funcționa acest sistem nu se cunosc în momentul de față, urmând a fi stabilite ulterior prin normele de aplicare.
Suntem obișnuiți să avem o lege adoptată fără să fie funcțională pentru că nu are norme de aplicare și fiecare își dă cu presupusul și o interpretează după bunul plac! Cred că ar fi util ca legea să vină la pachet cu normele de aplicare, să vadă amândouă lumina tiparului în “Monitorul oficial” în același timp, pentru a evita confuziile ulterioare.
Alte știri juridice noi se referă la posibilitatea înființării și organizării de farmacii în structura ministerelor cu rețea medicală proprie (de exemplu Ministerul Justiției), urmând ca medicamentele vândute prin aceste farmacii să fie decontate o parte din bugetul ministerelor respective și o parte decontate de la Fondul național unic de asigurări de sănătate.
Ce acte sunt necesare pentru a înființa o farmacie?
Având în vedere că la orice colț de stradă te lovești de câte o farmacie, pare a fi o afacere de succes. Sau poporul român este un popor de oameni suferinzi? Doritorii trebuie să se înarmeze cu răbdare și să pregătească următoarele acte, pentru a obține autorizația de funcționare emisă de Ministerul Sănătății:
– cerere-tip;
– contract de muncă sau dovada exercitării profesiei în formă liberală pentru o normă întreagă cu durata timpului de lucru de 8 ore pentru farmacistul-șef al unității, certificatul de membru al Colegiului Farmaciștilor din România și certificatul profesional curent emis de Colegiul Farmaciștilor din România (în copie xerox certificată conform cu originalul);
– fișele de atribuții ale farmaciștilor avizate de Colegiul Farmaciștilor din România;
– actul constitutiv al societății comerciale (SRL; SA etc.) în copie xerox certificată conform cu originalul;
– certificatul de înregistrare a societății la registrul comerțului (în copie xerox certificată conform cu originalul);
– dovada deținerii spațiului privind localul unității (spațiul trebuie să aibă o suprafață de minim 50 mp fără holuri și grupuri sanitare și să fie amplasat la parterul clădirilor). Excepție fac farmaciile amplasate în gări, aerogări și centre comerciale;
– lista privind dotarea cu mobilier, ustensile și aparatură;
– dovada respectării principiului demografic eliberată de administrația publică locală (de exemplu în București este necesară o farmacie la 3000 locuitori, în orașele reședință o farmacie la 3500 locuitori și în celelalte orașe una la 4000 de locuitori);
– dovada achitării taxelor aferente înființării și autorizării.
După constituire, farmacia își poate deschide puncte de lucru sau își poate muta de câte ori dorește sediul social. În acest caz, pentru a obține o nouă autorizație trebuie prezentat certificatul constatator emis de registrul comerțului care atestă deschiderea punctelor de lucru. Rețineți că mutarea sediului cu activitate sau a punctului de lucru al farmaciei se poate face tot respectând criteriul demografic. Dacă farmacia își mută sediul cu activitate sau punctul de lucru în aceeași localitate, atunci nu se mai impune respectarea criteriului demografic.
Farmaciile, ca ciupercile după ploaie!
Chiar impunând acest criteriu demografic, constat că, deși populația României e în continuă scădere, înființarea de noi farmacii este în creștere!
Scopul acestui proiect de lege este acela de a menține criteriul demografic impus la înființarea farmaciei, astfel încât să existe un echilibru între numărul farmaciilor din mediul urban și cele din mediul rural. Se urmărește păstrarea acestui criteriu demografic, pentru că fără el s-ar ajunge la apariția unui număr record de farmacii și astfel s-ar bloca Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate!
Dacă nu s-ar mai impune niciun criteriu demografic la înființarea în mediul urban a farmaciilor, atunci s-ar ajunge la situația în care farmaciile vor migra din mediul rural în cel urban, fapt ce ar cauza prejudicii mari populației care trăiește în mediul rural (de exemplu lipsă de medicamente gratuite sau compensate).
Liber la medicamente fără prescripție medicală on-line!
Salut ideea de a putea achiziționa, în mediul on-line, medicamente ce pot fi luate fără prescripția medicului. Util ar trebui să fie pentru cei care nu au vreme să meargă pe la farmacii, fiind ocupați cu lucrul sau pentru persoanele în vârstă, care se deplasează greu.
Deși, aparent, este o idee bună pentru a economisi timp, cred că normele de aplicare trebuie să stabilească reguli clare în materia cumpărării on-line a medicamentelor. Un lucru este cert: farmaciile fac parte din business-urile înfloritoare ale României!
Convinsă fiind că legea va trece „ca vodă prin lobodă” prin Parlament, presimt că numărul farmaciilor noi și moderne va crește de la zi la zi, la fel ca și prețul medicamentelor, pe care mulți români nu și le mai pot permite!
„O să propun ca noutate/Să dea medicamente-n rate,/Că poate pot să-i păcălesc:/Să nu apuc să le plătesc.” (Mihai Danielescu)