Sunt multe persoane care știu să facă bani și din piatră seacă, folosind metode extrem de ingenioase pentru a-și umple conturile. Așa sunt și cei care fac bani frumoși de pe urma durerii semenilor lor, când aceștia pierd pe cineva drag. Cei de la pompe funebre și administratorii cimitirelor au învățat, în timp, cum se pot face bani speculând… moartea.
Legiuitorul a constatat că trebuie trasate reguli clare şi-n acest domeniu, sens în care în Monitorul Oficial nr. 50 din 11 iulie 2014 a publicat legea 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare. Prevederile sale intră în vigoare în 90 de zile de la publicare. În mod firesc, normele de aplicare vor veni, și ele, la o distanță apreciabilă în timp după publicarea legii, dar până la apariția lor fiecare o va înțelege după bunul plac.
Lecturând legea 102/2014 cred că s-a deschis raiul speculațiilor pentru administratorii de cimitire, deoarece prevederile legale lasă loc la numeroase interpretări. Deși avem o lege a cimitirelor, până la urmă tot administratorii lor fac legea pe-acolo!
Ce știri juridice aduce legea 102/2014?
Principala noutate, care va stârni numeroase controverse, este aceea care dă dreptul administratorului cimitirului să retragă dreptul de folosință a locului de înhumare dacă titularul nu achită taxele aferente, dacă părăsește și nu îngrijește timp de mai mult de 2 ani locul de veci și lucrările funerare. Titularii locului de veci vor fi notificați, în scris, de către administratorul cimitirului privind retragerea dreptului de folosință.
Legiuitorul nu a definit noțiunea de „neîngrijit”, astfel că termenul va fi interpretat după bunul plac al fiecărui administrator de cimitir. Pentru unii „neîngrijit” poate însemna că locul de veci nu are gard sau este plin de buruieni. Cred că se impune precizarea clară a acestei noțiuni, altfel scopul legii nu va atins, ci se va lăsa cale liberă speculațiilor cu locurile de veci.
Este bine cunoscut faptul că, în anumite cimitire, locurile de veci costă o avere. Dacă unui administrator de cimitir i se pare că un anumit loc de veci nu este “îngrijit”, îl poate oferi altei persoane în detrimentul titularului?
Mormântul va fi atribuit altei persoane, dar ce se întâmplă cu osemintele celui care odihnește acolo? Dacă au trecut 7 ani de la înhumare, se presupune că se va putea face deshumarea fără probleme. Dar dacă administratorul declară locul de veci „neîngrijit” înainte de a trece cei 7 ani de la înhumare, legal nu se poate face deshumare, deci noul titular va dobândi un loc de veci… ocupat! În plus, această prevedere încalcă flagrant drepturile omului!
Cimitirele, adevărate firme!
Așa cum societățile comerciale au regulament de organizare, așa și cimitirele. Cimitirele pot fi în proprietatea publică a statului sau a unităților administrativ-teritoriale, a cultelor religioase, a asociațiilor și fundațiilor. Ele sunt administrate de proprietar sau de cel care deține dreptul de administrare.
Proprietarul cimitirului are obligația întreținerii și menținerii acestuia în stare de funcțiune. După intrarea în vigoare a legii 102/2014, cimitirele care se vor înființa trebuie să respecte reguli noi: trebuie împrejmuite cu un gard, care se va dubla cu o perdea de arbori, iar între morminte și gardul cimitirului va fi o zonă liberă de 3m. Pentru a avea un aspect îngrijit, proprietarul cimitirului trebuie să asigure alei interioare, spațiu pentru depozitarea gunoiului, existența unei surse de apă, WC-uri, spații verzi, arbuști, sală de ceremonii funerare.
Proprietarul cimitirului stabilește care este contravaloarea concesiunii locurilor de înhumare și taxa pentru alte activități desfășurate de operatorii economici. Rețineți că tariful pentru întreținerea cimitirului și a locurilor de veci nu poate fi modificat pe durata concesiunii decât în funcție de rata inflației sau dacă apar anumite modificări legislative care presupun costuri suplimentare. Presimt că dinamica legislativă va fi efervescentă în acest domeniu…
Stați liniști, primiți și ceva gratuit de la proprietarul cimitirului: accesul vizitatorilor nu se plătește!
Noi obligații pentru administratorii de cimitire!
Administratorul trebuie să respecte regulamentul de funcționare al cimitirului. Principala sa atribuție, care îi va conferi dreptul de a lua decizii ce vor atârna greu, este că trebuie să asigure corectitudinea concesionărilor și atribuirii locurilor de înhumare, cu respectarea condiției ca locul să fie îngrijit.
Potrivit legii, cei care dețin un loc de veci au încheiat un contract de concesiune prin care li s-a acordat folosința, nu și proprietatea. Rețineți că, legal, locurile de veci nu se pot tranzacționa, ele nu se pot vinde, ci se obțin fie prin moștenire, fie din donație. Cel care are un loc de veci poate folosi terenul și este proprietar asupra construcției funerare edificate, fără să poată obține alte avantaje materiale prin vânzarea lui.
Adio servicii funerare în spitale!
Ca la noi la nimeni! Până la apariția legii 102/2014, dacă te plimbai prin spital te loveai de cei de la pompe funebre, extrem de săritori să-ți facă un preț bun… dacă o fi cazul! După ce oamenii erau supărați fiindcă aveau rude bolnave în spital, mai dădeau nas în nas și cu indivizii de la pompe funebre, care aveau exclusivitate în acel spital. „Într-o lume, disperată/De belele și nevoi,/O reclamă ne arată/Cum e viața… de apoi!” (Ion Grosu)
Dacă încercai să te adresezi concurenței, te împleticeai în lanțul birocratic al formalităților, care se rezolvau, ca prin farmec, dacă apelai la firma din acel spital! Extrem de serviabili, la un preț dublu față de cei care nu aveau privilegiul să lucreze în spital, te scăpau de griji și de… bani!
Chiar dacă reclama este sufletul comerțului, spitalul nu este spațiul în care cei de la pompe funebre să mai aibă dreptul să-şi facă publicitate. Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a stabilit că personalul spitalului n-are voie să facă reclamă mascată vreunei firme de pompe funebre, pentru a influența rudele celui decedat.
În fiecare spital, la biroul de întocmire a formalităților pentru decedați va exista o listă alfabetică cu firmele furnizoare de servicii funerare, cu adresele lor și numerele de telefon. Cine întocmește lista și după ce criterii sunt trecute firmele, nu s-a precizat. Rămâne de văzut!
Cât de constituțională este legea 102/2014?
Cred că legea va produce și mai mult haos și va deschide cale liberă arbitrariului, urmând să creeze numeroase nemulțumiri.
“Nu că mi-ar fi teamă de moarte, dar aș prefera să nu fiu acolo când o să vină după mine.” (Woody Allen)