Atunci când te trezești cu inspectorii statului, veniți în control la ușa firmei, trebuie să fii sigur că persoanele din fața ta sunt ceea ce pretind. Și nu altceva! Fie că sunt inspectorii ITM sau executorii fiscali, aceștia au obligația să vă arate legitimația de serviciu și/sau insigna. Dacă știți că aveți datorii la stat și este posibil ca executorii fiscali să vină la ușa voastră, trebuie să aflați că modelul legitimațiilor de serviciu ale acestora s-a schimbat.
Legiuitorul a stabilit noul model în cadrul Ordinului nr. 1694/2014 privind legitimațiile eliberate executorilor fiscali care duc la îndeplinire măsurile asigurătorii și efectuează procedura de executare silită a creanțelor bugetare. Acest Ordin a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 479 din 28 iunie 2014, dată la care aceste prevederi legale au intrat în vigoare.
Ce drepturi au executorii fiscali purtători ai noilor legitimații de serviciu?
Executorii fiscali sunt persoane angajate în cadrul ANAF care au ca scop efectuarea procedurii de executare silită a creanțelor bugetare. Legitimația este o împuternicire specială cu care aceștia se legitimează în fața debitorului sau a terților și care le conferă drepturile de-a recupera, doar în timpul exercitării atribuțiilor ce le revin, datoriile la stat ale debitorului. Aceste legitimații au regim special și se distribuie prin grija ANAF.
Rețineți că un executor fiscal nu poate uza în timpul liber de legitimația sa de serviciu pentru a executa un debitor, deoarece legitimația de executor fiscal este valabilă doar dacă este însoțită de delegația semnată de organul de executare silită.
Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a stabilit că legitimația de executor fiscal îi conferă acestuia dreptul de-a intra în orice sediu/punct de lucru/incintă de afaceri a debitorului persoană juridică și chiar în alte spații unde are informații că acesta ar putea să-și păstreze bunurile. Scopul este acela de a putea identifica bunurile și valorile ce pot fi executate silit, pentru a acoperi datoriile la stat ale firmei debitoare.
Rețineți că executorii fiscali au dreptul să ceară firmelor să le prezinte evidența contabilă pentru a putea găsi eventualii terți care datorează sau păstrează venituri sau bunuri ale debitorului.
Dacă debitorul este persoană fizică, executorii fiscali pot intra în toate spațiile unde acesta păstrează bunuri, valori și au dreptul să-i ceară orice act care ar putea atesta bunurile deținute în proprietate de datornic.
Cât timp sunt valabile legitimațiile de serviciu ale executorilor fiscali?
Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a stabilit că acestea sunt valabile 6 luni de la data eliberării. Având regim juridic special, pierderea sau furtul acestor legitimații de serviciu trebuie anunțate atât într-un ziar de largă circulație, cât și direcției emitente în termen de 15 zile de la dispariția buclucașei legitimații.
Pentru a fi siguri că, după încetarea calității de executor fiscal, acesta nu mai utilizează legitimația în numele organelor de executare silită, legiuitorul a stabilit că aceasta trebuie predată în vederea anulării.
Rețineți că executorii fiscali vor putea efectua actele de executare silită folosind vechile legitimații până la data la care vor vedea lumina tiparului cele noi, așa cum sunt descrise în Monitorul Oficial 479/2014.
Ce bunuri ale debitorului pot fi urmărite în cadrul executării silite?
Dacă organul de executare de la sediul/domiciliul debitorului constată că acesta a acumulat datorii la stat, va transmite debitorului o înștiințare de plată în care va trece toate datoriile acestuia, inclusiv dobânzi și penalități. Debitorului i se acordă un termen de 15 zile de la comunicarea înștiințării, în care poate plăti fără a i se aplica dobânzi și penalități. Această înștiințare este un act premergător executării silite.
Dacă debitorul nu achită de bună voie, titlul de creanță devine titlu executoriu la expirarea celor 15 zile acordate pentru plată. Debitorul va primi o somație prin care i se aduce la cunoștință începerea executării silite. Dacă în 15 zile de la comunicarea somației, acesta nu achită debitul, executarea silită va continua. Somația va fi însoțită de titlul executoriu care cuprinde obligatoriu: numărul dosarului de executare, suma pentru care se începe executarea silită, termenul în care cel somat poate plăti și ce se întâmplă dacă nu respectă prevederile din somație.
În acest caz, se va apela la executorii fiscali, care vin la debitor pentru a identifica veniturile, bunurile și valorile acestuia. Rețineți că valorificarea acestora se face doar în măsura necesară acoperirii creanțelor fiscale și a cheltuielilor de executare. Cu titlu de știri juridice, s-a statuat că executarea silită asupra bunurilor aflate în proprietatea debitorului se efectuează în limita a 150% din valoarea creanțelor fiscale, inclusiv a cheltuielilor de executare.
Executorul fiscal identifică bunurile debitorului și apoi le poate sechestra și valorifica în următoarea ordine:
– bunuri mobile și imobile care nu sunt direct folosite în activitatea ce constituie principala sursă de venit;
– bunuri care nu sunt nemijlocit predestinate pentru desfășurarea activității care constituie principala sursă de venit;
– bunuri mobile și imobile care se află temporar în deținerea altor persoane (de exemplu, debitorul a încheiat cu terții contracte de arendă, închiriere, leasing, împrumut etc.);
– bunuri mobile și/sau imobile proprietate a debitorului care pot fi vândute individual și/sau în ansamblu (acest lucru îl decide organul de executare);
– mașini-unelte, utilaje, materii prime, materiale, alte bunuri mobile, imobile necesare desfășurării activității care constituie principala sursă de venit (de exemplu, marfa dintr-un magazin, autoturismul folosit la transportul mărfii etc.)
Dacă după ce executorul fiscal a valorificat, să presupunem, bunuri din prima categorie și acestea nu au acoperit datoria debitorului, atunci va putea trece la următoarele bunuri, până se acoperă integral creanța bugetară (inclusiv dobânzi, penalități, cheltuieli de executare).
Rețineți că, dacă în titlul executoriu s-a prevăzut că asupra sumei datorate de debitor se aplică majorări de întârziere, dobânzi, penalități, fără ca acestea să fi fost calculate, legea dă dreptul organului fiscal să facă acest lucru.
Executarea creanțelor bugetare nu se perimează!
Atunci când debitorul are datorii la stat și s-a emis un titlu executoriu, nu există o perioadă de timp în care să poată sta în pasivitate, fără a achita, și apoi datoria să-i fie ștearsă, prin trecerea unei perioade de timp! Rațiunea acestui fapt este că obiectul executării silite îl constituie încasarea creanțelor fiscale, care reprezintă surse ale bugetului de stat, ceea ce reprezintă un interes general care nu se prescrie nicicând.
Odată dator la stat, ești dator până ce achiți integral sumele din titlul executoriu!