Noi reguli privind zilierii


1

Potrivit ultimilor noutăţi contabile, noul model de Registru de evidenţă al zilierilor, document ce trebuie întocmit în mod obligatoriu şi transmis Inspecţiei Muncii în fiecare luna, va fi folosit din 17 iunie de către persoanele care lucrează cu zilieri.

De asemenea noile reglementări prevăd ca plata zilierilor se poate face inclusiv electronic, la sfârşit de săptămână, şi că tariful pe oră pentru acest tip de servicii se va raporta la salariul minim brut pe ţară.

Legea nr. 18/2014 – act oferit de orice program legislativ, cu intrare în vigoare în 17 iunie, vine în modificarea Reglementărilor privind activitatea zilierilor.

Procedura de obţinere a registrului nu s-a modificat, astfel că actele necesare eliberării registrului de evidenţă a zilierilor sunt:
– Cerere tip pentru eliberarea registrului;
– Delegaţie specială pentru ridicarea registrului;
– Copie CUI;
– Copie act identitate persoana delegată.

Angajatorii care nu respectă obligaţiile şi nu întocmesc un astfel de registru riscă o amendă de 6.000 de lei, după cum se precizează în normele legale.
Cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mic decât valoarea/ora a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.