Tăranii nu mai pot vinde lapte fără un contract scris și dacă nu sunt organizați în asociații de producători


cowOdată ce vântul care adie dinspre Uniunea Europeană câștigă tot mai mult teren în România, apar noi reguli și în domeniul colectării laptelui de la producători, în scopul de a ne alinia țărilor civilizate. Cei din UE au considerat că țaranul român, fără a fi organizat în asociații de producători de lapte, nu are putere de negociere în ceea ce privește prețul laptelui vândut către unitățile de prelucrare a produselor lactate și nu poate repurta succes în afaceri.

Pentru a se evita eventuale practici de concurență neloială, legiuitorul a preluat ideea europeană de a impune încheierea de contracte scrise anterior livrării laptelui de la țărani către cei care îl vor prelucra. „Încununați cu multe fapte,/Românii vor avea osânză/Căci peste tot va curge lapte/Din care va ieși …o brânză!” (Vasile Larco)

Ce program legislativ va guverna începând cu 4 iunie 2014 relațiile contractuale în sectorul laptelui?

Cu titlu de știri juridice s-au publicat, în “Monitorul Oficial” 414 din 4 iunie 2014, Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii 297/2013 privind stabilirea relaţiilor contractuale din sectorul laptelui şi al produselor lactate, precum şi recunoaşterea organizaţiilor de producători din sectorul laptelui şi al produselor lactate.

Cum este recunoscută de APIA o organizație de producători de lapte?

Organizația va depune, prin reprezentatul său legal, la centrul județean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) de pe raza teritorială unde are sediul, următoarele acte:

–  copie a statutului organizației din care reiese componența membrilor;

– copie a deciziei adunării generale în care apare acordul membrilor pentru efectuarea demersurilor în vederea recunoașterii ca organizație de producători de lapte;

– copie a certificatului de înregistrare de la registrul comerțului și/sau certificatul de înregistrare fiscală;

– copie bilanț contabil anual pentru anul anterior solicitării recunoașterii, depus și înregistrat la administrația financiară;

– un centralizator privind baza de producție de lapte a membrilor, semnat de administratorul organizației;

– documente care atestă volumul producției comercializate în anul anterior solicitării recunoașterii;

– lista personalului angajat, semnată de administrator și contabil;

Pentru a avea succes în afaceri, organizațiile de producători recunoscute de APIA se pot constitui în asociații de producători. Acestea pot desfășura oricare dintre activitățile unei organizații de producători. Pentru recunoașterea asociației,  se urmează aceiași pași precum cei de la organizațiile de producători.

 Ce beneficii aduce organizarea micilor producători de lapte?

Aceste organizații recunoscute de APIA vor putea negocia în numele membrilor lor contractele de livrare a laptelui crud. Ele au obligația să notifice APIA cu 30 de zile anterior negocierii și să indice volumul de producție estimat de acea organizație și timpul de livrare a acelei cantități de lapte crud pe care îl vor vinde.

Prin crearea acestor organizații se dorește protejarea producătorilor de lapte în raport cu procesatorii, considerându-se că, fiind organizați, ei vor avea o putere mai mare de a-și negocia convenabil prețul de vânzare. Necesitatea încheierii unui contract scris nu se impune atunci când laptele crud este livrat de către un agricultor către organizația al cărei membru este.

Văzând atâtea noutăți aduse de acest program legislativ întocmit în acord cu regulamentele Uniunii Europene, nu pot să nu mă gândesc cu îngrijorare la faptul că, reorganizând producția de lapte din țara noastră, vom ajunge să spunem că producătorul român devine  fermier – „țăran cu pretenții de boier” (Girel Barbu) –  şi că „eurovaca e vegetariană, nu erbivoră.” (Valeriu Butulescu)

Când poate fi suspendată recunoașterea organizației?

Reprezentanții APIA vor notifica, cu 10 zile înainte, intenția de-a efectua un control la organizație pentru a vedea în ce măsură se respectă condițiile recunoașterii și pentru a fi siguri că va fi prezent și un reprezentant al organizației. Cu ocazia controlului se va întocmi un proces-verbal, care va fi semnat și de un reprezentant al organizației, care are dreptul să adauge propriile observații. El va primi un exemplar al documentului.

În mod obligatoriu, procesul-verbal trebuie să cuprindă mențiuni privind persoanele prezente, mențiuni cu privire la denumirea, sediul, numărul de înmatriculare în registrul comerțului sau codul fiscal al persoanei juridice, datele de identificare ale persoanei care reprezintă organizația, măsurile și documentele verificate și rezultatele verificărilor.

Dacă în urma verificărilor se constată nerespectarea criteriilor de recunoaștere a organizației, APIA va suspenda recunoașterea acesteia. Suspendarea curge de la momentul comunicării procesului-verbal și se încheie la remedierea deficiențelor care au dus la luarea acelei măsuri, dar nu mai târziu de 6 luni de la data constatării acestora. Dacă, după trecerea celor 6 luni, deficiențele constatate nu au fost remediate, atunci, după un nou control, organizației i se va retrage recunoașterea.

Decizia de retragere este comunicată organizației în maximum 5 zile lucrătoare de la data efectuării controlului care a determinat luarea acestei măsuri.

Care sunt sancțiunile pentru nerespectarea programului legislativ în domeniul producţiei de lapte?

 Dacă se livrează lapte crud de la producător la procesator fără a exista un contract scris, fapta e contravenție. În cazul în care cel vinovat este persoană fizică i se va aplica o amendă de la 500 la 1000 lei, iar dacă este persoană juridică va scoate din buzunar între 1.500 și 2.000 lei.

Se va aplica o amendă de la 500 la 1000 lei unităților de procesare a laptelui care vor refuza controlul autorităților, nu le vor prezenta toate documentele necesare, care nu vor utiliza un sistem de evidență care să cuprindă intrările și ieșirile cantităților de lapte și netransmiterea către APIA a informațiilor privind cantitatea de lapte crud livrată în fiecare lună.

Dacă organizațiile de producători refuză controlul autorității competente și transmit date eronate privind cantitatea de lapte negociată, amenda este de la 500 la 1000 lei.

Facilități noi pentru producătorii de lapte?

 Se pare că acest program legislativ s-a născut la solicitarea producătorilor, care au întâmpinat uneori greutăți în relația lor cu procesatorii. Că așa s-o fi întâmplat sau că se impunea să integrăm cerințele regulamentelor UE și în România, nu știu… „Un european notoriu/A rostit cu grație:/-Integrăm doar teritoriu,/Fără populație!„ (Ion Bucheru)

Mă gândesc, acum, câți dintre micii producători vor putea face față noilor cerințe legislative. Ceea ce le dă un sentiment de „liniște” acestora este că normele impuse sunt în acord cu acelea din UE! Până la urmă, „suntem înconjurați de Uniunea Europeană, dar nu ne predăm!” (Dragutin Minic Karlo)