Potrivit unei propuneri legislative a unui grup de senatori PSD, care a fost adoptată tacit de Senat, intonarea imnului naţional ar putea deveni obligatorie zilnic, la începutul programului şcolar, în învăţământul primar, în varianta prescurtată şi prin grija conducătorilor unităţilor de învăţământ.
Inspectoratele şcolare teritoriale ar urma să verifice respectarea acestor prevederi şi să stabilească măsuri de sancţionare pentru conducătorii unităţilor de învăţământ unde nu se va respecta aplicarea acestei legi.
Propunerea legislativă prevede modificarea Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice, publicată în Monitorul Oficial nr. 237 din 26 august 1994, mai stabileşte ca drapelul României să fie arborat, nu numai permanent, ci şi “obligatoriu” pe edificiile şi în sediile autorităţilor şi instituţiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură, la punctele pentru trecerea frontierei, la aeroporturile cu trafic internaţional şi ca pavilion pentru navele de orice fel şi alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc.
Nerespectarea textului prevăzut de lege se sancţionează cu amendă de la 30.000 de lei la 100.000 de lei, care se aplică conducătorilor autorităţilor şi instituţiilor publice responsabile, precum şi proprietarului imobilului.
Propunerea legislativă, a trecut de Senat în forma propusă de iniţiatori şi urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor în calitate de Cameră decizională.