Nu mai este mult și vacanța de vară ne va bate la ușă. Fiecare își face planuri încotro să meargă, să găsească ofertele turistice cele mai bune, ca să nu-l ardă prea tare buzunarul! Și, ca în fiecare an, litoralul românesc se va umple de râsetele fericite ale copiilor care își vor etala arsenalul de găletușe, lopeți și colace viu colorate, de tinerii îndrăgostiți, captivați de vraja mării, de părinți și de bunici dornici să se relaxeze pe litoral.
Toți așteptăm vacanța și ne dorim să fie o perioadă de călătorii și relaxare. An de an, luăm cu noi în concediu de două ori mai multe haine și jumătate din banii de care am avea nevoie!
Primul exercițiu de eficienţă a magnetului folosit de litoralul românesc pentru a-i atrage pe turiști a fost pe 1 Mai, când românii iubitori ai tradițiilor au petrecut ziua muncii la malul Mării Negre. Deși turiștii au evadat din marile orașe pentru a găsi liniștea oferită de sunetul valurilor și pentru a se plimba simțind cum briza mării îi face să uite de griji și de probleme, au avut parte și de surprize! Și nu au fost toate plăcute…
Se știe că sezonul estival se deschide în fiecare an la 15 mai, iar cortina se trage la 15 septembrie. Turiștii noștri au găsit un litoral în plină construcție și refacere, cu muncitori și macarale, lucruri ce aminteau de perioada de dinainte de 1990 când zilnic vedeai cum „macarale/râd în soare argintii.” (Trio Grigoriu)
Mulți turiști s-au întrebat de ce nu s-au finalizat lucrările de pe litoral, pentru ca să se poată bucura și ei de o oază de liniște, fără să fie nevoiți să suporte vacarmul creat de muncitori și de arsenalul lor tehnic.
Ce prevede legea privind efectuarea lucrărilor de construcții pe litoralul românesc?
Legiuitorul a creat un program legislativ privind modul în care se pot efectua lucrările, prevăzând ce tipuri de lucrări sunt permise și în ce perioade din an este obligatorie sistarea lucrărilor pentru a-i proteja pe turiștii veniți în vacanță la Marea Neagră.
Necesitatea creării unui cadru legislativ privind construcțiile efectuate pe litoralul românesc a fost determinată de numărul mare de construcții finalizate sau în curs de execuție din stațiunile aflate pe litoralul Mării Negre și care s-au realizat fără autorizație de construcție sau fără să respecte prevederile legale privind legislația în construcții. Scopul apariției unui program legislativ a fost stoparea lucrărilor realizate fără autorizații, care afectează zonele din stațiunile turistice și asigurarea unor condiții optime pentru ca turiștii să se poată bucura de vacanță.
Legea 597/2001 privind unele măsuri de protecție și autorizare a construcțiilor în zona de coastă a Mării Negre este programul legislativ principal care asigură protecția litoralului de lucrările abuzive. Ea a fost completată, în timp, de OUG 38/2011, care permite aplicarea prevederilor OUG 41/2010 privind unele măsuri pentru întărirea disciplinei în construcții.
Cu titlu de știri juridice, OUG 41/2010 a statuat că toate construcțiile care au destinație turistică și cele care sunt realizate în limita a 200 m de la linia de coastă din stațiunile turistice și din localitățile aflate pe litoralul Mării Negre ridicate fără autorizație sau cu depășirea limitei autorizației de construire, fie că sunt finalizate sau în curs de execuție, se desființează.
Modificarea principală adusă prin OUG 38/2011 se referă la posibilitatea demolării tuturor construcțiilor, indiferent de stadiul lor de execuție, dacă au fost ridicate în limita a 300 de metri liniari de la limita valului înspre mal și indiferent dacă au fost construite pe domeniul public sau privat. De asemenea, în stațiunile de pe litoral și în zona plajelor este interzis a se efectua în perioada 15 mai- 15 septembrie a fiecărui an lucrări de pregătire, reparație, curățare a clădirilor, reparație a străzilor, trotuarelor. Excepție fac lucrările de remediere a unor avarii.
Cei care nu respectă regulile de mai sus, săvârșesc o contravenție și vor scoate din buzunar între 10.000 și 50.000 lei.
Cum a modificat legiuitorul legea 597/2001 în anul de grație 2014? Și de ce?
Având în vedere că au existat multe idei de afaceri de succes care au atras fonduri europene pentru realizarea unor proiecte de modernizare și reconstrucție a litoralului românesc, proiecte care sunt în curs de derulare în prezent, legiuitorul a considerat că se impune să se continue aceste lucrări din fonduri europene.
Practic, prin OUG 21/2014 pentru modificarea art. 6 din Legea 597/2001 privind unele măsuri de protecție și autorizare a construcțiilor în zona de coastă a Mării Negre, publicată în Monitorul Oficial nr. 339 din 8 mai 2014, se elimină interdicția temporară de construire pentru lucrările executate în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile.
Decizia legiuitorului este corectă și se impunea a fi luată, pentru că stoparea lucrărilor de acest tip între 15 mai și 15 septembrie ar avea ca efect pierderea banilor europeni. În plus, toate șantierele de pe litoral se închideau din 15 mai și, apoi, în 15 septembrie, când puteau fi redeschise, venea frigul și iarna și se închideau la loc!
Tot OUG nr. 21/2014 dă liber și la executarea în plin sezon estival a lucrărilor aflate în derulare, lucrări sezoniere, lucrări care necesită intervenție urgentă și nu aduc atingere activității turistice.
Cum va fi sezonul estival 2014?
La o primă lectură, pare că OUG 21/2014 le impune celor ce efectuează lucrările sus-menționate să îi protejeze pe turiștii veniți la mare să se odihnească, să se relaxeze, să uite de agitația de peste an. Între ceea ce apare în acest program legislativ și realitatea care va fi pe litoralul românesc în perioada 15 mai și 15 septembrie planează misterul…
Cu bune și cu mai puțin bune, vara ne bate la ușă! Dacă turiștii aflați pe litoral vor asista la scrierea unei pagini din istoria stațiunii prin participarea involuntară la finalizarea proiectelor din bani europeni, rămâne de văzut…
Ceea ce este cert, e că în fiecare an, după câteva zile petrecute pe al nostru litoral, românul trage următoarele concluzii: „De la Mamaia la Calatis,/Chiar dacă soarele-i de jar,/Nu-ți rumenește pielea gratis,/Te ustură la buzunar!„ (Neculai Săvulescu) și „Mai o bere, mai o baie,/Te mai ceartă salvamarii,/Te bronzezi și te jupoaie…/Soarele și… ospătarii!” (Viorel Martin)