Deputaţii au respins reexaminarea O.G. privind majorarea indemnizaţiilor din AGA


MOTIUNEA DE CENZURA - PALATUL PARLAMENTULUIÎn şedinţa din 1 aprilie, Camera Deputaţilor a respins cererea de reexaminare a preşedintelui la O.G. nr. 26/2013, publicată în Monitorul Oficial nr. 549 din 29 august 2013.

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis Parlamentului pentru reexaminare O.G. nr. 26/2013 care permite majorarea indemnizaţiilor membrilor AGA ale societăţilor în care statul e acţionar majoritar, precum şi asimilarea remuneraţiilor membrilor CA cu cele din companiile cu managament privat.

Cererea preşedintelui a vizat art. 14 alin. (1) din O.G. nr. 26/2013, care prevede că “operatorii economici nu pot acorda membrilor adunărilor generale ale acţionarilor remuneraţii mai mari de 25% din indemnizaţia fixă lunară a directorilor generali/directorilor, pe şedinţă şi pentru mai mult de o şedinţă într-o lună, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate“.

Astfel, alin. (2) al art. 14 din O.G. prevede stabilirea nivelului remuneraţiilor membrilor consiliilor de administraţie, consiliilor de supraveghere şi directorilor care nu au fost numiţi în condiţiile O.U.G. nr. 109/2011, în acelaşi mod în care sunt stabilite remuneraţiile prevăzute de aceasta.

Având în vedere modul diferit de selecţie a acestor persoane, stabilit de O.U.G. nr. 109/2011, considerăm că extinderea aplicării modului de remunerare stabilit de acest act normativ şi asupra unor operatori economici care nu l-au implementat constituie o discriminare ce nu poate fi justificată, astfel încât considerăm necesară abrogarea alin. (2) al art. 14 din O.G. nr. 26/2013“, se arată în textul cererii de revizuire.