Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti – actualizat


lexc-ana

În  Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 191 din data de 18 martie 2014 a fost publicată Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 231/2014 pentru completarea Regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 387/2005.

Acest act normativ aduce noutăţi legislative referitoare la următoarele situaţii:

– În cazul funcţionării colegiului de conducere al instanţei, se precizează că dacă din cauza numărului de judecători ai instanţei care declară că nu înţeleg să facă parte din colegiu sau din alte cauze obiective, colegiul de conducere nu se poate constitui cu numărul legal de membri, până la constituirea colegiului prin procedura alegerii.

– În cauzele penale, fără participarea procurorului, au fost date încheieri care pot fi atacate, cu contestaţie, la cererea procurorului dosarele se transmit la parchet în vederea analizării posibilităţii exercitării căii de atac, urmând a fi restituite cel mai târziu la expirarea termenului de exercitare a căii de atac.

– În cazul în care a procurorul a participat la judecată şi a exercitat calea de atac a apelului sau a contestaţiei, la cererea procurorului dosarele se transmit la parchet în vederea motivării căii de atac, cu excepţia situaţiilor în care legea prevede un termen pentru înaintarea dosarului la instanţa competentă să soluţioneze calea de atac.

– Atunci când hotărârea penală este supusă, potrivit legii, recursului în casaţie, la cererea procurorului dosarele se transmit la parchet în vederea analizării posibilităţii exercitării căii de atac, urmând a fi restituite cel mai târziu la expirarea termenului de exercitare a căii de atac.