Categoriile de angajatori care mai beneficiază de subvenţii pentru încadrarea şomerilor


descărcare (6)Potrivit Legii nr. 250/2013, care vine cu modificări asupra Legii nr. 76/2002, publicată în Monitorul Oficial nr. 457/2013, numărul angajatorilor care mai pot primi subvenţii pentru încadrarea şomerilor a fost restrâns la doar 5 categorii, în condiţiile în care în urmă cu patru luni instituţiile şi autorităţile publice au fost eliminate dintre beneficiarii de astfel de subvenţii.

Alineatul 12, la articolul 95 din Legea nr. 76/2002, introdus prin Legea nr. 250/2013, menţionează că: “Măsurile de stimulare a ocupării forţei de muncă finanţate, potrivit prevederilor prezentei legi, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru a căror acordare se prevede, potrivit dispoziţiilor legale, încheierea de contracte sau convenţii cu agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, nu se acordă angajatorilor de instituţii şi autorităţi publice, aşa cum sunt ele definite prin Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prin Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare”.

Potrivit articolului II din Legea nr. 250/2013, prevederile au intrat în vigoare la 22 octombrie 2013.

Prin urmare, prin acesta sunt vizate ministerele, celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice, alte autorităţi publice, instituţiile publice autonome, dar şi instituţiile din subordinea acestora, instituţiile publice locale din comune, oraşele, municipii, sectoare ale municipiului Bucureşti, judeţe, autorităţile administraţiei publice locale – consiliile locale, consiliile judeţene etc.

Categoriile de angajatori care mai au dreptul la subvenţionarea locurilor de muncă pentru încadrarea şomerilor, sunt:

  • persoanele juridice de drept privat;
  • persoanele fizice care desfăşoară o profesie liberală;
  • persoanele fizice autorizate pentru desfăşurarea activităţilor economice;
  • întreprinzătorii persoane fizice titulari ai întreprinderilor individuale;
  • persoanele  fizice care utilizează personal casnic sau alte persoane fizice pentru efectuarea unor servicii sau lucrări.