Revizuirea Constituţiei: noi modificări


consCrin Antonescu, preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, a precizat că din noua Lege fundamentală a fost scos articolul care prevede că şeful statului prezidează şedinţele Consiliului Superior al Magistraturii.

Acesta a adăugat că forma revizuită a Legii fundamentale presupune că preşedintele încredinţează mandatul pentru formarea Guvernului persoanei propuse de partidul sau alianţa politică situată pe locul întâi la alegeri, aceea primeşte mandatul şi se duce în Parlament unde îşi verifică o majoritate.

Comisia pentru revizuirea Constituţiei a hotărât că Parlamentul poate fi dizolvat de către preşedinte în cazul în care Legislativul nu a acordat votul de încredere pentru învestitura a 3 guverne succesive şi că şeful statului nu este obligat să consulte Parlamentul pentru a solicita poporului să-şi exprime voinţa prin referendum.

Totodată, preşedintele poate dizolva Parlamentul şi în situaţia în care o hotărâre în acest sens este adoptată cu votul a 2/3 dintre membrii fiecărei Camere.

De asemenea, preşedintele României sau cel puţin 250.000 de cetăţeni cu drept de vot pot cere populaţiei să-şi exprime prin referendum voinţa privind probleme de interes naţional, cu excepţia revizuirii Constituţiei, fără a mai solicita acordul Parlamentului, aşa cum prevedea textul iniţial.

Doar Camera Deputaţilor, Senatul şi preşedintele României au dreptul să solicite urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.