Spor la salariu pentru condiţii periculoase de muncă


autorizatieMinisterul Afacerilor Interne prin lansarea în dezbatere publică a Proiectului de H.G. privind aprobarea Regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă şi condiţiile de acordare a sporurilor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă, pentru condiţii grele de muncă şi pentru activităţi care solicită o încordare psihică foarte ridicată, pentru personalul din familia ocupaţională de funcţii bugetare “apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”, vine cu o noutate legislativă.

Astfel, un spor de 15 la sută din salariul de bază, este pentru “personalul care desfăşoară activităţi permanente de dactiloscopie”, care lucrează într-un mediu cu grad ridicat de poluare, iar de 10 la sută ar putea primi personalul din laboratoarele şi compartimentele de chimie sanitară, toxicologie, analize chimice şi biologice ş.a.

O comisie din care vor face parte şefii structurilor de resurse umane, financiar, prevenire şi protecţie, şefi de secţie, serviciu, atelier, birou sau compartiment şi medicul de medicină a muncii sau medicul unităţii, vor stabili care dintre angajaţi au dreptul la aceste sporuri.