Dezbateri asupra clauzelor abuzive din contracte


gethumb.details

Preşedintele ANPC, Bogdan Nica, a emis un ordin prin care se stabileşte modul în care vor fi tratate plângerile în baza Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între consumatori şi profesionişti, publicată în Monitorul Oficial nr. 543 din 3 august 2012 şi modificată de la începutul lunii octombrie.

Potrivit ordinului doar plângerile celor care au denunţat actele adiţionale ale băncilor de aliniere la O.U.G. nr. 50/2010, publicată în Monitorul Oficial nr. 389 din 11 iunie 2010, sunt trimise la Bucureşti pentru analiză.

Totodată, Protecţia Consumatorilor spune că cei care n-au denunţat actele în 2010 – 2011 nu mai au clauze abuzive în contracte.

Ordinul A.N.P.C. nr. 358/2013 prevede că reclamaţiile consumatorilor în care se constată că se face referire la contracte în executare cu posibile clauze abuzive vor fi redirecţionate la ANPC dacă sediul social al profesionistului se află în Municipiul Bucureşti sau în llfov sau dacă sediul social al profesionistului este pe raza teritorială a regiunii/judeţului vor fi analizate de către Consiliile Judeţene pentru Protecţia consumatorilor cu consultarea prealabilă a ANPC.