Ai permis de port armă? La noi ca în Vestul Sălbatic! Îți faci singur dreptate!


armeCopilăria este singurul loc în care m-aș întoarce fără regrete. Este locul în care timpul avea o altă dimensiune. Zilele se măsurau în numărul de jocuri „de-a v-ați ascunselea”, „hoții și vardiștii”, „țară, țară vrem ostași.”

Astăzi, dacă vrei să te întorci în lumea copilăriei. deschizi calculatorul și te joci de unul singur de-a hoții și vardiștii fără să mai ai însă parte de distracția de odinioară. Dar ce te faci când unii vor să retrăiască pe viu jocul din copilărie la dimensiunile de azi uzând de pistoale cu aer comprimat sau bile de cauciuc? Analizând realitatea de zi cu zi constați că aceste jocuri nu le joacă copiii de acum, ci tot copiii de atunci, iar scopul lor nu se mai limitează la nevinovăția unui joc, ci ajung la a produce răni și distrugeri.

Legiuitorul a deschis oamenilor posibilitatea de a obține permis de port armă pentru a se apăra în cazul unui atac și pentru a se simți în siguranță. Mulți dintre cei care au astfel de arme se simt doar ei în siguranță creând însă de multe ori un sentiment de insecuritate celor din jur. Mulți se erijează în justițiari care merg pe stradă cu pistolul cu bile de cauciuc și împart dreptatea așa cum o percep ei! Poți să stai liniștit la stop și să fi confundat din greșeală cu altcineva care l-a supărat cândva pe pistolarul nostru. Te poți trezi în cel mai fericit caz cu geamul spart!

În 2004 legiuitorul a adoptat legea 295 privind regimul armelor și munițiilor, lege care a fost încadrată în categoria noutăți legislative de la acea vreme și publicată în Monitorul Oficial 583 din 30 iunie 2004. Prevederile sale au intrat în vigoare la 1 martie 2005 fiind un cadou al legiuitorului pentru românii doritori de senzații tari! Sigur că a fost modificată și completată de-a lungul timpului fiind adaptată la realitățile de zi cu zi.

Care sunt pașii prevăzuți de legiuitor pentru a putea procura și folosi o armă în România? Cât de riguroasă este procedura?

În primul rând trebuie obținut un permis care să permită autorizarea procurării armelor letale (cele care pot răni și pot provoca moartea ) și/sau a celor neletale ( care au scop utilitar, agrement sau autoapărare și care sunt confecționate astfel încât să nu cauzeze moartea persoanelor: pistol cu aer comprimat, cu bile de cauciuc).

Cel interesat va depune un dosar la organul de poliție competent din cadrul inspectoratelor de poliție județene, respectiv Direcția Generală de Poliție a Municipiului București în a căror rază teritorială domiciliază sau are reședința. În mod obligatoriu dosarul va trebui să cuprindă următoarele acte:

– cerere tip;

– actul de identitate al solicitantului în original și în copie;

– un certificat medical eliberat de o unitate sanitară specializată cu cel mult 6 luni înainte de a depune cererea, certificat din care să rezulte că solicitantul nu suferă de una dintre afecțiunile care fac imposibilă autorizarea deținerii, folosirii de arme și muniții. Practic, medicul eliberând acel certificat atestă că în urma verificărilor de specialitate pe care le-a făcut solicitantul este apt să dețină arme și muniții;

– certificat de cazier judiciar;

– aviz psihologic din care să rezulte că solicitantul este apt să dețină, să uzeze arme și muniții. Acest aviz trebuie eliberat cu cel mult 12 luni înaintea depunerii cererii și se acordă de către un psiholog autorizat care își asumă o răspundere foarte mare atunci când semnează o astfel de hârtie.

– două poze color de 4×5 cm;

– dovada plății taxelor pentru autorizare.

În cazul în care doriți autorizarea pentru arme letale va trebui să adăugați la dosar în plus față de cele menționate mai sus, următoarele acte:

– certificatul de absolvire (în original și în copie) a unui curs de instruire teoretică și practică în domeniul armelor și munițiilor organizat de persoane juridice abilitate de lege cu astfel de atribuții;

După ce se fac verificările ce se impun, autorizația de procurare a armelor se eliberează în maximum 45 de zile în cazul primei autorizări și în maximum 30 de zile în cazul autorizărilor ulterioare.

Dacă sunteți fericitul posesor al acestei autorizații de procurare a armelor  trebuie să mai știti că aceasta are o valabilitate de 90 de zile și pentru motive temeinice poate fi prelungită cu încă o nouă perioadă de 90 de zile. Titularul autorizației de procurare a armelor poate procura în această perioadă tipul de armă și cantitatea de muniție care sunt înscrise în document.

După ce a procurat arma și muniția respectivă mai are de urmat un pas până când să le poată folosi. Posesorul are obligația ca în termen de 3 zile lucrătoare de la data procurării armelor letale, respective 5 zile pentru armele neletale să se prezinte la organul de poliție care i-a eliberat autorizația de procurare pentru a solicita să i se acorde permisul de port armă sau dacă are deja acest permis să ceară să i se înscrie arma respectivă în permisul de armă.

Pentru obținerea permisului de port armă, solicitantul va trebui să întocmească un alt dosar care va cuprinde o cerere de eliberare a permisului de armă, autorizația de deținător de arme (obținută după urmarea procedurii de mai sus) la care se vor adăuga toate actele pe care le-a depus atunci când a cerut să i se elibereze autorizația de port armă.

Rețineți că dacă sunt îndeplinite condițiile cerute de lege, vi se va elibera acest permis de port armă care are o valabilitate de 5 ani calculată de la momentul eliberării sau prelungirii. Este interesant că legiuitorul a prevăzut că se acordă dreptul de a deține arme pentru un număr nelimitat de arme de vânătoare, tir și colecție, însă pentru a purta și folosi arme s-au impus anumite limitări. S-a prevăzut că permisul se acordă pentru două arme de apărare și pază și un număr nelimitat de arme de vânătoare și de tir.

Ceea ce este extrem de interesant apare la momentul la care valabilitatea permisului poate fi prelungită. Aici apar anumite diferențe specificate de legiuitor, aspecte care în viața de zi cu zi au făcut diferența între viață și moarte. Astfel, cei care vin să își vizeze permisul sau să îl prelungească vor aduce de fiecare dată cu ei armele înscrise în permis, actul de identitate a deținătorului legal de arme, cartea de identitate și certificatul de inspecție tehnică al fiecărei arme, certificat medical din care să rezulte că persoana este aptă medical să dețină sau să folosească arme și muniții, cazier judiciar.

Deși ar trebui să existe pentru toți deținătorii de arme aceleași solicitări atunci când se prelungește valabilitatea permisului de port armă, în cazul celor care au armă de serviciu în dotare nu li se cere nicio adeverință medicală care să certifice că sunt apți să se plimbe liberi pe străzi având asupra lor arma de serviciu! Pentru aceștia se cere să facă dovada îndeplinirii condițiilor referitoare la starea de sănătate prin prezentarea unei adeverințe eliberate de angajator.

Pe viitor ar fi util să se încadreze în categoria noutăți legislative modificarea acestei prevederi în sensul de a cere tuturor deținătorilor de armă să dovedească că sunt apți din punct de vedere medical să poarte și să folosească armele doar printr-o adeverință eliberată de un psiholog.

Este important să știți că aceste arme trebuiesc păstrate în locul indicat în permisul de port armă (care poate fi domiciliul deținătorului sau reședința acestuia) în dulapuri sau casete metalice care să aibă cheie și cifru astfel încât să nu poată umbla orcine la ele. Dacă posesorul are arme neletale condițiile de păstrare nu sunt așa stricte ca la cele letale, acesta trebuind să aibă grijă să le pună în locuri unde nu pot avea acces persoane neautorizate și să nu existe pericol de vătămare corporală accidentală.

Ce riscați dacă nu respectați legea?

Multe infracțiuni au loc în special cu armele neletale. Cei care le folosesc se gândesc că oricum nu pot provoca moartea. Pentru mulți poate părea o joacă care se sfârșește însă tragic în multe cazuri. Așadar, dacă dețineți sau purtați o armă letală fără drept (fără a avea autorizațiile necesare) săvârșiți o infracțiune care se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 1 an. Gândiți-vă de două ori înainte să apăsați pe trăgaciul unei arme neletale! Dacă faceți acest lucru fără drept, fără justificare, puteți primi o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Trăim în vestul sălbatic sau în orașe civilizate?

Pentru mulți deținători de astfel de arme poate părea distractiv să își facă singuri dreptate sau să împartă dreptatea ca pe vremea haiducilor. Mă întreb dacă cei care achiziționează astfel de arme o fac pentru că există o nesiguranță peste tot și le cumpără în scop de autoapărare sau pentru că sunt în trend?

Rețineți că aceste arme neletale nu sunt gadgeturi cu care să vă lăudați în fața cunoscuților, informați-vă bine când le puteți folosi în mod legal pentru a nu avea de-a face ulterior cu rigorile legii. Puteți uza de armă în caz de autoapărare care trebuie să fie direct proproțională cu atacul, adică victima (care deține arma) să îi răspundă cu aceeași monedă atacatorului. Atenție dacă sunteți amenințat pe stradă sau în trafic (cum se întâmplă foarte des în ultima vreme!) nu sunteți îndreptățiți să folosiți arma neletală! Dacă o faceți săvârșiți o infracțiune și veți răspunde în fața legii!

Nici nu știu dacă trăim într-un oraș civilizat și sigur sau în Vestul Sălbatic unde fiecare are propria lege. Poate dacă legiuitorul ar mări numărul controalelor medicale pentru deținătorii de arme sau ar fi mai selectiv în acordarea permiselor, poate că s-ar înregistra o scădere a atacurilor de acest fel și ar fi un succes pentru toată lumea! Nu de alta, dar ar fi foarte grav să se ajungă ca în zicala lui Cicero: „când armele vorbesc, legile tac .

Încă mai sper că jocul de-a hoții și vardiștii pe care unii îl joacă pe străzi, să rămână doar un simplu joc pe calculator și atât! Până la urmă „înțeleptul trebuie să încerce totul înainte de a recurge la arme.” (Terentius)