Modificări la Codul fiscal


cod insolventaNoutăţi legislative: Guverul a aprobat modificarea Codului Fiscal. Aceasta conţine o serie de prevederi privind introducerea impozitului pe construcţiile speciale, indexarea accizelor, majorarea redevenţelor.

Astfel, noile măsuri fiscale vizează includerea în categoria veniturilor neimpozabile a veniturilor din vânzarea/cesionarea titlurilor de participare deţinute la o persoană juridică română sau la o persoană juridică străină situată într-un stat cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri, dacă la data vânzării/cesionării inclusiv contribuabilul deţine pe o perioadă neîntreruptă de 1 an minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice la care are titlurile de participare, precum şi includerea în categoria veniturilor neimpozabile a dividendelor primite de la o persoană juridică străină situată într-un stat terţ cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri, dacă persoana juridică română care primeşte dividendele deţine, la data înregistrării acestora, potrivit reglementărilor contabile, pe o perioadă neîntreruptă de 1 an, minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice care distribuie dividende.

De asemenea, noul pachet de măsuri fiscale prevede, totodată, o creştere a accizelor cu şapte eurocenţi/litru la produsele energetice utilizate drept combustibil pentru motor, respectiv pentru benzină cu plumb, benzină fără plumb, motorină şi kerosen.

O altă măsură importantă se referă la cota impozitului pe construcţii speciale, care va fi de 1,5% din valoarea acestora. Impozitul asupra valorii construcţiilor se datorează începând cu prima zi din 2014, iar calculul şi declararea acestuia se efectuează de contribuabili anual, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului pentru care se datorează impozitul.