Când voi crește mare, mai vreau sa fiu mediator ?


mediatorDeşi a suferit multe modificări în ultimele luni, Legea medierii nu se opreşte aici. Un proiect de lege aflat chiar acum pe masa Camerei Deputaţilor vine să o “zguduie” din nou.

Când mediatorul credea că, în sfârşit, şi-a câştigat un colţ la masa justiţiei, unde va putea lucra liniştit fără să-l mai “îngrămădească” nimeni, apare la orizont o nouă variantă:

Avocaţii şi notarii să devină de drept mediatori dacă au cinci ani vechime în profesie.

Ideea de a deveni cu toţii colegi ne surâde? Nu prea, în condiţiile în care unii am investit timp și bani, am făcut cursuri şi am susţinut un examen de mediatori, iar alţii vor intra în breaslă doar pentru că aşa s-a decis.

“Fără îndeplinirea niciunei alte formalităti, pot desfaşura, în cadrul propriilor forme de exercitare a profesiei, toate atribuţiile specifice unui mediator, notarii si avocaţii care îndeplinesc condiîia vechimii de 5 ani în profesie, vechime calculată de la data promovării examenului de definitivat”, se precizează ăn proiectul de lege care aprobă şi modifică OUG nr. 90/2012 din Monitorul Oficial nr. 878/2012.

În momentul de faţă, propunerea se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor. Practic, dacă amendamentele vor fi adoptate, activitatea de mediere va putea fi realizată şi de avocaţi şi notari, care vor fi inscrişi în Tabloul mediatorilor autorizaţi.

Totusi, Consiliul de Mediere nu susţine această iniţiativă, astfel că, în cadrul unei sedinţe desfăşurate recent, a aprobat unele modificări la proiectul de lege amintit. Concret, institutia propune eliminarea amendamentelor propuse de Comisia juridică cu privire la posibilitatea ca avocaţii şi notarii să poată efectua activitaţi de mediere fară cursuri de formare iniţiala şi continuă si fără să se supună controlului privind calitatea exercitării profesiei.

“Medierea este o profesie ai cărei specialişti se încadrează în Codul ocupaţiilor din Romania în secţiunea Specialişti relatii publice, cod 2432, în timp ce profesiile juridice se încadreaza la secţiunea Specialişti în domeniul juridic, cod 2611”, motiveaza sursa citată demersul sau.

Nu ne rămâne decât să aşteptăm cuminţi rezultatul dezbaterilor. Se pare că medierea si Legea Medierii mai are de purtat multe războaie, iar mediatorul Piatra Neamt trebuie să le ducă “bucuros” pe toate.