Care este cheia reusitei unui proces de mediere?


Nu putem spune ca exista o formula ideala pentru succesul medierii, dar cu siguranta exista mai multe coordonate care pot concura la acesta. Alaturi de Mediator Piatra Neamt incercam sa gasim macar o parte dintre ele.

Inainte de toate, procesul promovat de Mediere Neamt reprezinta o interactiune intre oameni. Fiecare din cele doua parti implicate in mediere are in buzunar cheia reusitei procesului de mediere.

Alaturi de mediator, partile aleg daca vor folosi sau nu cheia salvatoare.

La masa dialogului, cheia succesului inseamna in primul rand dorinta partilor de a comunica si intentia sincera de a solutiona disputa prin mediere. Implicarea partilor este esentiala in gasirea propriilor raspunsuri, iar atitudinea pozitiva in abordarea problemelor supuse rezolvarii nu poate fi decat in avantajul unei medierii de succes.

Medierea aduce oamenii impreuna pentru a discuta, pentru a-si spune fata in fata parerile, asteptarile si nemultumirile. Comunicarea este un mare castig intr-o lume care incepe sa se izoleze tot mai mult, in care orgoliile si ambitiile ating cote inimaginabile si in care nimeni nu mai vrea sa asculte. A comunica inseamna sa vorbesti, dar si sa asculti in aceeasi timp.

Mediere Neamt responsabilizeaza oamenii. Medierea ofera sansa ca persoanele aflate in conflict sa gandeasca si sa lucreze impreuna pentru a-si gasi ei singuri propriile solutii. Situatia poate fi rezolvata cu succes impreuna. Aici nimeni nu ia decizii finale asa cum se intampla la judecatorie sau prin implicarea aparatorilor. Singurele persoane care stabilesc decizia finala sunt persoanele aflate in conflict. Intotdeauna intr-un proces in instanta cineva se va considera nedreptatit. La mediere partile isi strang mana si se inteleg in avantajul ambelor parti. Daca in instanta unul pierde, iar celalalt castiga, prin MEDIERE ambele parti vor CASTIGA.

De ce sa risti? E vorba de tine, de timpul tau, de banii tai, de sanatatea ta. Ganduri, stres, framantari, termene foarte mari de judecata, taxe, onorarii colosale cerute de avocati, sansa de doar 50 % de a ti se face dreptate.

In instanta poti sa pierzi… Sau este posibil sa iesi zambind castigand un bun material, un drept, o cauza, o reangajare etc.

Oricum ar fi, este sigur ca vei PIERDE un om, un partener, un apropiat, o relatie de prietenie zdruncinata de o secunda de orgoliu nesabuit. Procesul in instanta iti “ofera” sansa sa arati ca tu ai castigat si partea adversa a pierdut. Sau poate invers… Dar, de fapt, cine a castigat si cine a pierdut? Ai castigat ceva material, insa ai pierdut pe cineva cu care nu demult aveai o prietenie frumoasa, o colaborare buna…

Care este cu adevarat cheia reusitei in mediere?

Adevarata reusita in mediere consta in increderea pe care i-o acorzi celui de langa tine. Orice reusita se bazeaza pe incredere reciproca, orice alta varianta conduce la esec.

Procesul promovat de Mediere Neamt se cladeste pe increderea acordata oamenilor. Chiar ei insisi isi pot solutiona amiabil problemele. Oamenii au liber arbitru in a-si alege metodele si formulele, dar trebuie sa-si doreasca cu adevarat rezolvarea disputei.

Mediere Neamt iti ofera sansa de a vorbi si de a asculta in mod egal. Iti ofera sansa sa te intelegi mai bine pe tine si sa-l intelegi si pe cel din fata ta. Asculta si parerea lui. Mediator Piatra Neamt iti ofera sansa de a comunica, de a relua dialogul. Am incredere in tine!