Proiect privind durata spitalizării de zi


malpraxisPotrivit unui proiect  al Ministerului Sănătăţii, supus dezbaterii publice,  până în 28 august, spitalele pot face internări pentru mai mult de 12 ore dacă au cel puţin 20 de paturi, sub acest număr unităţile organizându-se în forma de spitalizare de zi cu durata maximă de 12 ore.

În proiect se precizează că spitalizarea de zi este o formă de internare prin care se asigură asistenţa medicală de specialitate, curativă şi de recuperare, concentrând într-un număr maxim de 12 ore în timpul zilei, efectuarea de examinări, investigaţii, acte terapeutice realizate sub supraveghere medicală. La nivelul acestor structuri se pot furniza servicii programabile de diagnostic, tratament şi monitorizare pentru pacienţii care nu necesită supraveghere pentru o durată mai mare de 12 ore.

De asemenea, proiectul mai arată că unitatea de spitalizare de zi se organizează distinct la nivelul unităţii sanitare. Astfel, paturile de spitalizare de zi sunt trecute separat într-o evidenţă a spitalului şi nu se includ în numărul total de paturi de spitalizare continuă. Spitalizarea de zi se organizează separat faţă de zona de spitalizare continuă, cu acces facil la ambulatoriu, la farmacie, laboratoarele de investigaţii şi tratament, cu respectarea criteriilor de organizare spaţial-funcţională şi cu asigurarea unei zone de aşteptare pentru pacienţi şi însoţitori.