Neconstituirea grupurilor parlamentare pe parcursul legislaturii


parlamentComisia de revizuire a Constituţiei a adoptat un amendament conform căruia pe parcursul legislaturii nu se pot constitui grupuri parlamentare noi.
“Deputaţii şi senatorii se pot organiza în grupuri parlamentare, conform Regulamentului fiecărei Camere. La începutul legislaturii se constituie grupurile parlamentare ale partidelor politice sau formaţiunilor politice care au participat la alegeri. Pe parcursul legislaturii nu se pot constitui grupuri parlamentare noi”, se menţionează în amendamentul PNL.
Comisia de revizuire a Constituţiei a mai adoptat şi un alt amendament în care se arată că: “Orice persoană de drept public, orice persoană juridică privată şi orice persoană fizică are obligaţia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, după caz, în faţa unei comisii parlamentare, în urma invitaţiei scrise primite din partea acesteia”.
În acelaşi timp, parlamentarii au respins un amendament al liberalilor care prevedea că în ceea ce priveşte calitatea de deputat sau de senator aceasta încetează “la data demisiei din partidul politic sau formaţiunea politică din partea căreia a fost ales sau la data înscrierii acestuia într-un alt partid politic sau o altă formaţiune politică”.
De asemenea, conform amendamentului la Legea fundamentală adoptat de Comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei, România este stat membru al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord.
Amendamentul formulat de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale vizează articolul 55, alineatul 2 al Constituţiei şi a fost adoptat cu majoritate de voturi, înregistrându-se doar 2 voturi împotrivă.
Marţi, Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat şi introducerea unui text nou la articolul 10 “Relaţii internaţionale” al Legii fundamentale care menţionează că România este stat membru al Uniunii Europene.