Comisia de revizuire a Constituţiei


images

După mai bine de două ore de dezbateri, în care s-a discutat primul articol al Legii fundamentale, Comisia de revizuire a Constituţiei şi-a încheiat lucrările miercuri, însă urmează ca lucrările Comisiei să fie reluate marţi.

În cadrul dezbaterilor de miercuri amendamentele la Legea fundamentală care prevedeau schimbarea formei de guvernământ a statului român în republică parlamentară au fost respinse. De asemenea a mai fost respinsă şi propunerea UDMR de eliminare din articolul 1 al Legii fundamentale a sintagmei ”stat naţional”.

Includerea minorităţilor naţionale din România ca factor constitutiv al statului român în viitoarea Constituţie a mai reprezentat una dintre temele de dezbatere ale Comisiei parlamentare de revizuire a Legii fundamentale.

Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituției a anunţat decizia forului privind accesul reprezentanţilor presei la dezbateri, însă la fiecare şedinţă se va vota dacă va fi permis sau nu accesul presei.

Comisia de revizuire a Constituţiei va lucra trei zile pe săptămână, astfel la propunerea chestorului Senatului Ioan Chelaru, începând de săptămâna viitoare, marţi, miercuri şi joi vor fi trei zile pline de dezbateri în comisia parlamentară, astfel încât la jumătatea lunii iunie să existe un proiect viabil al noii Constituţii. Astfel, parlamentarii vor lucra între orele 10,00 şi 18,00, cu o pauză de prânz.