Ministerul Justiţiei(MJ) propune, printr-un proiect de hotărâre, declasificarea şi schimbarea clasei de secretizare a unor documente referitoare la activitatea penitenciarelor, emise între 1972 şi 2002, a căror clasificare încalcă Legea privind liberul acces la informaţiile de interes publice.
Proiectul de hotărâre privind declasificarea şi schimbarea clasei sau nivelului de secretizare unor categorii de informarţii care se referă la activitatea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANM), a fost lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerul Justiţiei. Viitoarea lege prevede „declasificarea informaţiilor secrete de stat” şi „trecerea în altă clasă ori nivel de secretizare” a informaţiilor cuprinse în unele documente emise în perioada 14 ianuarie 1972 – 31 decembrie 2002 de către Direcţia Generală a Penitenciarelor, fosta denumire a ANM, dar şi de unităţile subordonate. De asemenea, proiectul de hotărâre prevede şi „declasificarea informaţiilor secrete de stat şi secrete de serviciu” cuprinse în unele documente emise de Ministerul de Interne în perioada 14 ianuarie 1972 – 15 ianuarie 1991, ce se referă la activitatea penitenciarelor din acea perioadă.
Această declasificare, spun reprezentanţii Ministerului Justiţiei, este necesară întrucât informaţiile din respectivele documente nu prejudiciază siguranţa naţională şi deci pot fi date publicităţii. Mai mult, aceştia susţin că secretizarea unor astfel de informaţii încalcă legea privind liberul acces la informaţiile de interes public.
Totodată, prin adoptarea proiectului de hotărâre, s-ar elimina restricţiile specifice sistemului comunist privind accesul la informaţiile de interes pentru cetăţenii statului român şi s-ar asigura buna desfăşurare a activităţii instituţiilor. Propunerile şi observaţiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Justiţiei, se arată pe site-ul instituţiei.